Πύργος του Πειραιά: Μια ιστορική αναγέννηση

εικόνα 1
Πηγή εικόνας: ARCHISEARCH.GR

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως τα νότια της Αθήνας, απο την Βούλα ως τον Πειραιά, αναβαθμίζονται σταθερά και με γοργούς ρυθμούς. Το παραλιακό μέτωπο, το μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτο και τουριστικά στάσιμο, αναδεικνύεται και εξελίσσεται στον τομέα του real estate. Φυσικά την μερίδα του λέοντος στην προσοχή του κόσμου έχει η αστική ανάπλαση του Ελληνικού. Ωστόσο τοπικές και σημαντικές επεμβάσεις γίνονται και αλλού, με τρανό παράδειγμα την ανακαίνιση του Πύργου του Πειραιά.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972, επί χούντας, και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Το έργο όμως εν συνεχεία δεν ολοκληρώθηκε και κατέληξε να υπολειτουργεί. Από τα 22 επίπεδα, συνολικού ύψους 84 μέτρων, χρησιμοποιούνται μόνο τα πρώτα τρία. Το κτήριο αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πειραιά και ύστερα από τον σχετικό διαγωνισμό προτάθηκαν αρχιτεκτονικές λύσεις. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Πειραιά θα επωφεληθεί πολλαπλά.

εικόνα 2
Πηγή εικόνας: ARCHISEARCH.GR

45 χρόνια μετά την κατασκευή του, ο πύργος αναμένεται να αναγεννηθεί σε όλα τα επίπεδα. Η πράξη αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου, του Μικρολίμανου και της Πειραϊκής. Το καινούριο κτιριολογικό πρόγραμμα προβλέπει νέες χρήσεις και λειτουργίες χρήσιμες και συμβατές με το κοινωνικό και εμπορικό περιβάλλον του Πειραιά.

Κτιριολογικό Πρόγραμμα:

1ο και 2ο υπόγειο: Χώροι στάθμευσης και χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα

3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης

4ος – 18ος όροφος: Γραφεία

19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Πύργος Πειραιά εικόνα 3
Πηγή εικόνας: ARCHISEARCH.GR

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 33 μήνες και στόχος είναι η δημιουργία ενός τοπόσημου, ενός αρχιτεκτονήματος-συμβόλου του Πειραιά. Σύμφωνα με τα σχέδια θα υπάρξει ολική αναδιαμόρφωση του εσωτερικού του πύργου ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός. Οι όψεις θα αναβαθμιστούν με προστατευτικό κέλυφος και νέες ζώνες πρασίνου θα αναδυθούν. Η καινοτόμα μελέτη φωτισμού θα αναδείξει το κτίσμα και θα συμβάλει στην οπτική του ισχυροποίηση. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην στοά που διασχίζει το οικόπεδο και θα μετατραπεί σε εμπορικό δρόμο. Σε επόμενο στάδιο οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν τη περιοχή μέσω του νέου σταθμού μετρό που κατασκευάζεται.

εικόνα 4
Πηγή εικόνας: ARCHISEARCH.GR

Η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο, τον Μάρτη φάνηκε διστακτική λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Τα επιχειρηματικά σχέδια σε πολλές χώρες είχαν παγώσει και η αγορά έδειχνε να μην κινείται. Την ίδια στιγμή, το νομικό πλαίσιο στο στάδιο του έργου έως τότε επέτρεπε την ματαίωσή του. Ωστόσο οι επενδυτές πεπεισμένοι για την σημασία και την απόδοση της ανακαίνισης του Πύργου φαίνεται να μην το βάζουν κάτω.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μουρελάτος

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;