Οι ομορφότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί

Ο σιδηροδρομικός σταθμός υπήρξε ανέκαθεν μία από τις σημαντικότερες υποδομές μιας πόλης, ορίζοντας πάντα το Κέντρο της. Τα τρένα, παρόλη την ανάπτυξη των εναέριων μεταφορών, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αποτελούν ένα σημαντικό μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων και μετακίνησης ανθρώπων. Κυρίως όμως, ο σιδηροδρομικός σταθμός, αποτελεί ένα σημείο συνάντησης. Αυτών που φεύγουν, αυτών που έρχονται και αυτών που μένουν. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, πως τα κτήρια των περισσοτέρων κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών σε διάφορες πόλεις του κόσμου, είναι πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Ας δούμε παρακάτω 6 από τους πιο εντυπωσιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς ανά την υφήλιο.

Σιδηροδρομικός σταθμός Grand Central, Νέα Υόρκη

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Ο Κεντρικός Τερματικός σταθμός (Grand Central Terminal) της Νέας Υόρκης  είναι ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στον κόσμο. Οι πύλες του άνοιξαν το 1871 σε ένα κτήριο στυλ Beaux Arts στη διασταύρωση της 42ης λεωφόρου με την Παρκ Άβενιου στο κεντρικό Μανχάταν. Στο ταβάνι της κεντρικής αίθουσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει μια τοιχογραφία που απεικονίζει τον ουρανό της Μεσογείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα με 2.500 αστέρια. Μέσα στο σταθμό, εκτός από τις πολυάριθμες πλατφόρμες, υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα, εστιατόρια, ακόμη και γήπεδο τένις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιδηροδρομικός σταθμός Estacion de Atocha, Μαδρίτη

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Μαδρίτης ονομάζεται Estacion de Atocha και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1851. Αποτελεί τον παλαιότερο σταθμό της ισπανικής πρωτεύουσας και το 1992 ενσωματώθηκε στον καινούργιο σταθμό Madrid Puerta de Atocha και Atocha-Cercanías. Η κεντρική αίθουσα των εκδοτηρίων έχει μετατραπεί σε θερμοκήπιο.

Σιδηροδρομικός σταθμός του Ελσίνκι, Φινλανδία

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Ο πρώτος Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Ελσίνκι ολοκληρώθηκε το 1860. Στην πορεία όμως, αποδείχτηκε μικρός για τις ανάγκες της πρωτεύουσας της Φινλανδίας και έτσι το 1904 προκηρύχτηκε διαγωνισμός, στον οποίο νικητής αναδείχτηκε ο Έλιελ Σααρίνεν, ένας από τους σημαντικότερους φινλανδούς αρχιτέκτονες της περιόδου εκείνης. Το κτήριο θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Σιδηροδρομικός σταθμός του Ρόττερνταμ, Ολλανδία

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Το Ρότερνταμ αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και έναν από τους σημαντικότερους διαμετακομιστικούς κόμβους. Για το λόγο αυτό, ο κύριος στόχος στο σχεδιασμό του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, ήταν να ενσωματωθεί το σημαντικό αυτό έργο με το υπόλοιπο αστικό περιβάλλον της ολλανδικής μητρόπολης. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική και μια πλατεία είναι ο συνδετικός κρίκος που ένωσε την ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού με την υπόλοιπη πόλη.

Σιδηροδρομικός σταθμός Guillemins, Βέλγιο

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Ένας από τους πιο καινούργιους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ευρώπης, είναι ο σταθμός Guillemins στη Λιέγη του Βελγίου. Εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι έργο του διάσημου Σαντιάγκο Καλατράβα. Ακολουθώντας το γνωστό στυλ του διάσημου αρχιτέκτονα, ξεχωρίζει ο τεράστιος διάφανος θόλος από ατσάλι και γυαλί που καλύπτει τις πέντε πλατφόρμες του σταθμού.

Σιδηροδρομικός σταθμός του Μιλάνου, Ιταλία

σιδηροδρομικός σταθμός

σιδηροδρομικός σταθμός

Ο Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μιλάνου είναι από τους ομορφότερους αρχιτεκτονικά στην Ευρώπη. Χτίστηκε έπειτα από σχετική εντολή του Μουσολίνι για να αντικαταστήσει, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης στους σιδηροδρόμους της Ιταλίας, τον παλιό σταθμό που έστεκε από το 1864 στη σημερινή Πλατεία Δημοκρατίας της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κουραπίδη

Η Σοφία ζει στην Αθήνα αλλά η ψυχή της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Visual Communications Specialist και αγαπάει τις πεταλούδες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;