Οι Καταρράκτες στην Αρχιτεκτονική

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: ritmoparana.com

Καταρράκτες: Ένα αρχιτεκτονικά μοναδικό δημιούργημα εντυπωσιασμού και ηρεμίας

Το στοιχείο του νερού είναι αναμφισβήτητα ένα κομμάτι που σε αρκετές επιστήμες και τέχνες συνδέεται με την ηρεμία. Οι καταρράκτες λοιπόν, περιέχουν την ηρεμία που εντυπωσιάζει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ένα κτήριο να θεωρείται αρχιτεκτονικά ιδιαίτερο. Το αεροδρόμιο Jewel Changi, το οποίο θα είναι σύντομα ανοικτό, περιέχει τον υψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη στον κόσμο, αλλά δεν είναι το πρώτο κτήριο που ενσωματώνει ένα υπερμεγέθη χαρακτηριστικό του νερού. Παρακάτω θα γνωρίσουμε κτήρια που περιλαμβάνουν καταρράκτες, οι οποίοι εντυπωσιάζουν.

Liebian International Building

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: dezeen.com


Ίσως ο πιο εντυπωσιακός τεχνητός καταρράκτης στον κόσμο είναι στην Κίνα. Η «Ludi Industry Group» έχει ενσωματώσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα του νερού στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη 121 μέτρων. Ο καταρράκτης ύψους 108 μέτρων, ο οποίος ρέει στη νοτιοδυτική Κίνα, σχεδιάστηκε για να φέρει το στοιχείο του νερού στην πόλη.

Jewel Changi Airport

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: imagenesmi.com


Το «Jewel Changi Airport» κατασκευασμένο από τη «Safdie Architects» θα αποτελέσει το επίκεντρο του σύντομου ανοίγματος του «Changi Airport» στη Σιγκαπούρη. Το κτήριο που θα είναι προσβάσιμο από το κοινό θα περιέχει τον υψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη στον κόσμο, έναν επταόροφο καταρράκτη που θα πέφτει από το «μάτι» της γυάλινης θολωτής οροφής του κτηρίου.

Fallingwater

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: franklloydwright.org

Ίσως το πιο διάσημο κτήριο που ενσωματώνει έναν καταρράκτη είναι το σπίτι Fallingwater του Frank Lloyd Wright στη Πενσυλβανία. Το σπίτι, το οποίο είναι χτισμένο πάνω από ένα κατακόρυφο καταρράκτη ύψους 9 μέτρων στο Bear Run, ονομάστηκε «το καλύτερο όλων των εποχών έργο της αμερικανικής αρχιτεκτονικής» από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων.

Waterfall Building

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: dezeen.com


Στο Fruit and Recreation Park του Mekarsari στο νησί Java της Ινδονησίας, είναι ένα κλιμακωτό επταώροφο κτήριο που καλύπτεται από φυτά. Σε μια σειρά από επτά καταρράκτες που ρέουν σε μια λίμνη, βρίσκονται τα γραφεία του πάρκου. Οι καταρράκτες νερού έχουν τοποθετηθεί στη πρόσοψη. Αρκετοί το αποκαλούν «Waterfall Building».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

National September 11 Memorial

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: wsp.com

Οι αρχιτέκτονες Michael Arad και Peter Walker δημιούργησαν το μνημείο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως δύο τετράγωνα συντριβάνια. Οι βυθισμένοι καταρράκτες δημιουργούν ένα γαλήνιο σημείο, εκεί που κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Casa Cascada

καταρράκτες
Πηγή εικόνας: point2homes.com


Το «Casa Cascada» ή αλλιώς το «Waterfall House», πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό καταρράκτη νερού που ρέει από μια υπερυψωμένη πισίνα στον πρώτο όροφο, σε μια λίμνη στο ισόγειο. Σχεδιασμένο από το εργαστήριο Sustaining Design, το τετραώροφο σπίτι στην Costa Rica βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά και έχει μια υπέροχη θέα στον ωκεανό.

Το ταξίδι στους τεχνητούς καταρράκτες σε σημεία προσβάσιμα από το κοινό τελειώνει εδώ, ελπίζουμε να σας ηρέμησε έστω και λίγο αυτή η περιήγηση.

Πηγή: dezeen.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;