Μυστικός κήπος, μια όαση στη πόλη

Κρυφοί φυσικοί παράδεισοι ανάμεσα στο τσιμέντο της πόλεις

Οι πόλεις του κόσμου είναι γεμάτες από μυστικούς κήπους και χώρους πρασίνου, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι ακόμη και από τους ντόπιους. Το νέο βιβλίο Green Escapes, εξερευνά αυτές τις κρυφές αυλές, πρώην βιομηχανικές εκτάσεις και ανακαινισμένες στέγες.

Ο ιστορικός Toby Musgrave χαρακτηριστικά λέει: «Μικρά, οικεία και ειρηνικά, είναι μέρη όπου κάποιος αισθάνεται άνετα». Συχνά είναι κρυμμένος κήπος πίσω από γραφεία ή απασχολημένα τουριστικά αξιοθέατα, κρυμμένα από τους περαστικούς.

Chelsea Physic Garden, London

κηπος
Photography: Haarkon

Ιδρύθηκε το 1673, ο Φυσικός Κήπος της Chelsea δεν άνοιξε στο κοινό μέχρι το 1983. Ιδρύθηκε από την Worshipful Society of Apothecaries of London για την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών. Σήμερα, τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τα θερμοκήπια, τον κήπο της βοτάνων και έναν από τους παλαιότερους βραχόκηπους της Ευρώπης.

Alcatraz Island, San Francisco

κηπος
Photography: Marion Brenner (c)

Όταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών πήρε τον έλεγχο του Αλκατράζ το 1933, έκπληκτοι βρήκαν στις πλαγιές του λόφου, τον κήπο με τα τριαντάφυλλα και το θερμοκήπιο. Οι επτά κήποι καλλιεργούνται από κρατούμενους εδώ και χρόνια, αλλά εγκαταλείφθηκαν μετά τη λήξη της φυλακής στη δεκαετία του ’60. Τώρα έχουν αποκατασταθεί, φέρνοντας το νησί πίσω στη ζωή.

Sackler Garden, London

κηπος
Photography: Huw Morgan (c)

Το Μουσείο Κήπου στο Lambeth του Λονδίνου γιορτάζει την ιστορία και το σχεδιασμό των βρετανικών κήπων. Η ανασυγκρότηση του 2017 είδε την προσθήκη του κήπου Sackler, σχεδιασμένου από τον Dan Pearson. Η πλούσια αυλή είναι ένα μείγμα δένδρων και θάμνων. Τα κεντρικά της μέρη είναι οι τάφοι δύο διάσημων καλλιεργητών κηπουρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Biblioteca Vasconcelos Greenhouse, Mexico City

κηπος
Photography: Aaron Schmidt (c)

Σχεδιασμένο από τον μεξικανό αρχιτέκτονα Alberto Kalach, η βιβλιοθήκη Vasconcelos είναι η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της Λατινικής Αμερικής. Το κοντινό θερμοκήπιο είναι μέρος των γύρω βοτανικών κήπων. Καταλαμβάνοντας ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, φιλοξενεί μια σειρά από αυτόχθονες μεξικάνικες εγκαταστάσεις, χωρισμένες σε διαφορετικά τμήματα.

Ford Foundation Atrium Garden, New York City

κηπος
Photography: Aaron Schmidt (c)

Αυτός ο κήπος είναι ένας από τους πολυάριθμους απροσδόκητους χώρους πρασίνου της Νέας Υόρκης. Στεγασμένος στο Broadway, το αίθριο και οι κλιμακωτές βεράντες του κήπου αρχικά φυτεύτηκαν από τον αρχιτέκτονα τοπίου Dan Kiley. Οι τοίχοι από γυαλί δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα ψηλά δέντρα και τα αμπέλια.

St Dunstan-In-the-East, London

κηπος
Photography courtesy City of London Corporation

Το εσωτερικό αυτής της ερειπωμένης ανατολικής εκκλησίας του Λονδίνου, που βομβαρδίστηκε στο Blitz του 1941, είναι τώρα ένας όμορφος κήπος. Ο μικρός αλλά δραματικός του χώρος έχει μετατραπεί πλήρως σε θάμνους τοίχου, αναρριχώμενα και φοίνικες. Σχεδιασμένο από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Πάρκων του Λονδίνου το 1971, κέρδισε το Βραβείο Κληρονομιάς Τοπίου.

The Rail Park, Philadelphia

κήπος
Photography courtesy Mike Smith/Smith & Diction, Friends of the Rail Park

Το Rail Park είναι η απάντηση της Φιλαδέλφειας στο High Line της Νέας Υόρκης. Το Studio Bryan Hanes έχει αναπτύξει σχέδια για το εγκαταλελειμμένο σιδηρόδρομο σε ένα πράσινο δρόμο. Η κατασκευή άρχισε το 2016 και το σιδηροδρομικό πάρκο θα είναι τελικά διπλάσιο και μεγαλύτερο από το High Line.

Πηγή: “Green Escapes” is out now, published via Phaidon


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;