To Μουσείο ΙΚΕΑ είναι πλέον γεγονός

13567007_1707945742788071_9150307261326766730_n

Το μουσείο ΙΚΕΑ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Στόχος του, να έρθουν κοντά σχεδιαστές – παραγωγοί και καταναλωτές μέσω μίας μαγευτικής διαδρομής, στεγασμένης στο κτίριο του πρώτου καταστήματος ΙΚΕΑ .

13567049_1707945656121413_4987758396424602794_n

Το γραφείο «Form Us with Love» έχει σχεδιάσει τις εκθέσεις για το νέο Μουσείο της IKEA στην πόλη Älmhult της Σουηδίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνoνται ένας γιγαντιαίος μαρμάρινος διακοσμητικός και διαδραστικός σωλήνας και μία πολύχρωμη διαδρομή – αναδρομή στα πιο διάσημα προϊόντα της εταιρείας.Το γραφείο με έδρα στην Στοκχόλμη επιλέχθηκε από την ΙΚΕΑ ώστε να σχεδιάσει τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, καθώς έχει συνεργαστεί με επιτυχία μαζί της στο παρελθόν σε μια σειρά προϊόντων.

Εν συντομία, το concept του σχεδιασμού της έκθεσης επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις τομείς: την εισαγωγική αίθουσα, την «Πινακοθήκη του δημοκρατικού σχεδιασμού» και το διαδραστικό διακοσμητικό σωλήνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των «Form us with love» περιέγραψε τη συμμετοχή του στούντιο ως τη κίνηση που «τα έδεσε όλα μεταξύ τους», κάτι που προέκυψε, ως επί το πλείστων, μέσω των υλικών και των φινιρισμάτων. «Αυτή, σε σύγκριση με άλλες αναθέσεις μας στο παρελθόν, ήταν πολύ ιδιαίτερη, καθώς το περιεχόμενο ήταν τόσο πολύ αλλά και τόσο εντυπωσιακό.» είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Dezeen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά, η ομάδα επικεντρώθηκε στην εισαγωγική αίθουσα, όπου είναι εγκατεστημένα τα έπιπλα του IKEA, αναρτημένα σε δύο τοίχους και ταξινομημένα, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Κομμάτια κλασικά, που υπάρχουν σε εκατομμύρια σπίτια. Πήρε το όνομά της από την κίνηση της ΙΚΕΑ, που ονομάστηκε «Δημοκρατικός Σχεδιασμός» και αφορά την αποκάλυψη του τρόπου παραγωγής και σχεδιασμού των προϊόντων. Μία κίνηση που φέρνει την εταιρία ακόμη πιο κοντά στον χρήστη-καταναλωτή.ikea-museum-form-us-with-love-museum-interiors-sweden_dezeen_2364_hero

Τρεις ορόφους πάνω από την εισαγωγική αίθουσα, βρίσκεται η «Πινακοθήκη δημοκρατικού σχεδιασμού», όπου παρουσιάζεται το ταξίδι από την πρώτη σύλληψη της σχεδιαστική πρότασης μέχρι το τελικό προϊόν.

ikea-museum-form-us-with-love-museum-interiors-sweden_dezeen_2364_col_1

Για αυτόν τον λόγο, οι σχεδιαστές δημιούργησαν μια εγκατάσταση όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει και αισθανθεί τα διάφορα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα IKEA προϊόντα.

13438908_1707945826121396_4665906133743637981_n
Στον τελευταίο όροφο του Μουσείου βρίσκεται ο λεγόμενος διαδραστικός σωλήνας . Ένα γλυπτό , που κατεβαίνει κάθετα μέσα από το αίθριο, μέχρι το ισόγειο. Η έμπνευσή του προήλθε από την μικρογραφία του που βρίσκεται σε κάθε παιδότοπο ΙΚΕΑ και στόχος του είναι η ενασχόληση των μικρών επισκεπτών με τον ίδιο τρόπο που απασχολούνται στον παιδότοπο των καταστημάτων.

ikea-museum-form-us-with-love-museum-interiors-sweden_dezeen_2364_col_0-1

Το εξωτερικό του κτηρίου έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Claes Knutson και διαθέτει πυλώνες σχήματος V σε όλη την πρόσοψη του.

Το Μουσείο βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο όπου το 1958 άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ, και έκλεισε το 2012 όταν ένα δεύτερο , καινούριο κατάστημα ΙΚΕΑ εγκαινιάστηκε στο Älmhult.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου ΙΚΕΑ: http://ikeamuseum.com/en/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;