Ιάπωνες “Starchitects”

Kenzo Tange Starchitect
Πηγή εικόνας: Architects Architecture Architectuul

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνεισφορά της Ιαπωνίας στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ήταν και είναι σημαντική. Ο σεβασμός στην φύση και το φυσικό τοπίο, οι υλικότητες και η αρμονία είναι ορισμένα χαρακτηριστικά της ιαπωνικής κουλτούρας. Η κουλτούρα αυτή, με όλες τις συνιστώσες της, αποτυπώνεται απόλυτα στα έργα των Ιαπώνων αρχιτεκτόνων. Ορισμένοι από αυτούς συγκαταλέγονται στους πιο διάσημους του κόσμου, τους λεγόμενους “Starchitects”. Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για αρχιτέκτονες των οποίων η φήμη τους έχει μετατρέψει σε παγκόσμια αρχιτεκτονικά είδωλα και τυγχάνουν αναγνώρισης πέραν του επιστημονικού τους κόσμου.

Kengo Kuma

Kengo Kuma Ιάπωνες Starchitects
Πηγή εικόνας: Google images

Ο Kengo Kuma, γεννημένος το 1954, είναι Ιάπωνας αρχιτέκτονας και καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Από το ίδιο πανεπιστήμιο αποφοίτησε το 1979 και ύστερα έφυγε στη Νέα Υόρκη για περεταίρω σπουδές. Φιλοσοφία του είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής ιαπωνικής αρχιτεκτονικής και η επανερμηνεία της στα πρότυπα του 21ου αιώνα. Για τον Kuma εξέχοντα ρόλο στον σχεδιασμό έχουν οι υλικότητες και ο φωτισμός, έννοιες με τις οποίες συχνά πειραματίζεται. Το ξύλο είναι από τα αγαπημένα του υλικά και πολλά από τα έργα στα οποία το χρησιμοποιεί είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά. Το γραφείο του αναλαμβάνει πληθώρα σημαντικών project στην Ιαπωνία και διεθνώς μιας και είναι από τα πιο περιζήτητα. Τα σχέδια του συχνά εμπνέονται από τοπικές ιστορίες και τοπία, στοιχεία με τα οποία αποφεύγει να συγκρούεται.

kengo kuma 2 Ιάπωνες Starchitects
Πηγή εικόνας: Google images

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία έργα του είναι το Xinjin Zhi Museum (Κίνα), το The Bamboo Wall House (Κίνα), το China Academy of Arts’ Folk Art Museum (Κίνα), το Besançon Art Center (Γαλλία) και το Suntory Museum of Art (Τόκυο).

Tadao Ando

Tadao Ando
Πηγή εικόνας: Google images

O Tadao Ando γεννήθηκε το 1941 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και αποτελεί σίγουρα εκλεκτό μέλος των “Starchitects”. Πριν ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, υπήρξε ξυλουργός, μποξέρ αλλά και οδηγός φορτηγού. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη και δεν σπούδασε ποτέ. Είναι αυτοδίδακτος και εξελίχθηκε μέσω συνεργασιών με επαγγελματίες και μέσω ταξιδιών. Στις χώρες που πήγαινε επισκεπτόταν σημαντικά κτήρια και τα ανέλυε σχεδιαστικά σκιτσάροντας. Το σκίτσο παίζει για αυτόν τεράστιο ρόλο ακόμη και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε πτυχίο κλήθηκε από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για να μοιραστεί τη γνώση του. Φανερά επηρεασμένος από την Ιαπωνική παράδοση και θρησκεία αναζητεί στον σχεδιασμό την απλότητα και την αρμονία. Αγαπημένο του υλικό είναι το σκυρόδεμα, στο οποίο βλέπει την ίδια στιγμή καθαρότητα και στιβαρότητα. Επιδιώκει συχνά το haiku effect ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Pritzker.

Chirch of Light, Ιάπωνες Starchitects
Πηγή εικόνας: Google images

Μερικά από τα γνωστότερα έργα του είναι το Church of the Light (Ιαπωνία), το Rokko Housing 1-2-3 (Ιαπωνία) και το Azuma Row House (Ιαπωνία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kenzo Tange

Kenzo Tange
Πηγή εικόνας: Google images

Ο Kenzo Tange (1913-2005) ήταν από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα. Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Μεταβολιστικού Κινήματος. Ύστερα από τις λυκειακές του σπουδές στην Χιροσίμα πήγε στο Τόκιο να σπουδάσει αρχιτεκτονική.  Συνδύαζε παράδοση και μοντέρνο, επηρεάστηκε φανερά από τον Le Corbusier και έργα του κοσμούν όλο τον πλανήτη. Ο Tange ανήκει και με το παραπάνω στην κατηγορία “Starchitects” αφού καθόρισε αρχιτεκτονικά μια ολόκληρη γενιά. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε ως κάτοχο μεταπτυχιακού στην πολεοδομία γεγονός που τον βοήθησε να αναλάβει πολλά project επανακατασκευής. Οι Κίσο Κουροκάουα, ο Αράτα Ισοζάκι και  Φουμιχίκο Μάκι είναι μερικοί από τους πασίγνωστους μαθητές του.

Kenzo Tange
Πηγή εικόνας: Google images

Ορισμένα από τα διασημότερα έργα του είναι το Hiroshima Peace Memorial Museum (Ιαπωνία), το American Medical Association Headquarters Building (Η.Π.Α.), το St. Mary Cathedral (Ιαπωνία), το Tokyo Olympic Arena (Ιαπωνία) και το Fuji Broadcasting Centre (Ιαπωνία).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μουρελάτος

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;