Η αρχιτεκτονική στην Αναγέννηση

Πηγή εικόνας: art.hub

Η περίοδος της Αναγέννησης θεωρείται μια εκ των σπουδαιότερων για τον πολιτισμό και την τέχνη. Τέχνες όπως η γλυπτική, η ζωγραφική κι η αρχιτεκτονική ανακαινίστηκαν σε τέτοιο βάθος που άλλαξαν τρόπο εκλογίκευσης και θεώρησης των πραγμάτων. Ουσιαστικώς αυτό που υπερτονίζεται την περίοδο εκείνη είναι τόσο η ελευθερία του δημιουργού, όσο και το χάσμα μ’ αυτόν και τον πελάτη. Φυσικά ο καλλιτέχνης και ιδιαίτερα ο αρχιτέκτονας θα έπρεπε να διαθέτει μια σφαιρική και καθολική μόρφωση, όπως εξάλλου απαιτούσε και η παιδεία στην αναγέννηση, δηλαδή ο δημιουργός ήταν αναγκαίο να κατέχει την μόρφωση ενός λόγιου, ώστε να γνωρίζει τους κανόνες των αρχαίων ρυθμών, αλλά και την τεχνική ειδίκευση ενός τεχνίτη.

Την αναγέννηση, η αρχιτεκτονική  όπως και σε όλες τις τέχνες εκείνη ην περίοδο ορίζεται ως βάση η σύνδεση κάθε μορφής καλλιτεχνίας με την μελέτη της φύσης και του ανθρωπίνου σώματος, καθώς επίσης δημιουργείται μια νέα αντίληψη του χώρου μέσα από τον ορθολογισμό της προοπτικής. Ο αρχιτέκτονας θέλει να επιτύχει την εκλογίκευση και οργάνωση της φύσης μαζί με τον έλεγχο του χώρου, ώστε να προσδώσει προοπτική και βάθος, δηλαδή επιλέγει την τοποθέτηση ανάλογα με την σπουδαιότητα που θέλει να αναδείξει, προβάλλοντας τις αρχές που κατασκευάζει.

Οι αναγεννησιακοί καλλιτέχνες  δεν είχαν καμία σχέση με τους αρχιτέκτονες των μεσαιωνικών χρόνων, καθώς διέθεταν:

 1. Ειδίκευση,
 2. μόρφωση και παιδεία,
 3. αυτοπεποίθηση,
 4. προσωπικότητα και
 5. κύρος.

Πολλοί ποιητές, συγγραφείς, μαθηματικοί, ζωγράφοι και γλύπτες αφοσιώνονταν και στην αρχιτεκτονική επιστήμη όπως οι Palladio, Bruneleschi, Sangalio, Francesco di Giorgio. Όλοι οι παραπάνω κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δυο προβλήματα, πρώτον τον εσωτερικό χώρο και τους όγκους των εκκλησιαστικών ναών και δεύτερον τις αναλογικές σχέσεις στην οργάνωση των κτιρίων.

Μερικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής κατά την περίοδο της Αναγέννησης είναι τα εξής:

 1. Επιρροές από την Ρωμαική και ελληνική παράδοση (οι θόλοι είναι εμπνευσμένοι από το Πάνθεον)
 2. Συμμετρία και γεωμετρία
 3. Μαθηματικές αναλογίες
 4. Οριζόντιες γραμμές
 5. Αρμονία στην τελική σύνθεση
 6. Κανονικότητα των μερών

Σημαντικό ρόλο στην μεταβολή του συστήματος της αρχιτεκτονικής  στην Αναγέννηση έπαιξε το βιβλίο του Βιτρουβίου «τα δέκα βιβλία της αρχιτεκτονικής», ενώ πρωτεργάτες ήταν ο γενουάτης Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι, ο Μικελόζο,ο Αντρέα Παλλάντιο και ο Φιλίπο Μπρουνελέσχι.  Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως ο τελευταίος χρησιμοποιούσε απλές μορφές πχ τετράγωνο, κύβο, κύκλο και ημισφαίριο και απάλλαξε την γοτθική αρχιτεκτονική από βαριές δομές. Πάντως όλοι τους και καθένας ξεχωριστά συνέφερε στην αρχιτεκτονική τέχνη και θεμελίωσε τις ρίζες της στην Αναγέννηση για πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αναγέννηση
Πηγή εικόνας: weedy
αναγέννηση
Πηγή εικόνας: Archetype.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νεκταριάννα Αρβανίτη

Είμαι η Νεκταριάννα Αρβανίτη και Σπουδάζω Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα ασχολούμαι με το international latin, γιατί αγαπώ τον χορό και την τέχνη. Τον ελεύθερό μου χρόνο γράφω ποίηση και πεζογραφία, παρακολουθώ σεμινάρια ψυχολογίας, styling και διακόσμησης. Αγαπημένη ώρα της ημέρας είναι αυτήν που θα συναντήσω τους φίλους μου και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι, να ταξιδέψω σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;