Forensic Architecture: Αρχιτεκτονική υπέρ της δικαιοσύνης

Forensic Architecture
Πηγή: e-flux.com


To ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture έγινε ευρέως κοινό γνωστό στην Ελλάδα, μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης του Παύλου Φύσσα και το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

Οι Forensic Architecture ξεκίνησαν την έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2017 μετά από την προσέγγιση τους από την οικογένεια Φύσσα τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Έναν χρόνο αργότερα, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στην δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσιάστηκε ένα βίντεο 43 λεπτών και μία συνοδευτική έκθεση, στα οποία παρουσιάζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα των γεγονότων της 18 Σεπτεμβρίου 2013 που οδήγησαν στην δολοφονία του Π.Φύσσα και η ακριβής θέση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας.

Το πολύπλοκο αυτό ζήτημα αντιμετώπισε με την ομάδα του, ο αρχιτέκτονας Eyal Weizman*, ιδρυτής της Forensic Architecture (FA) του Goldsmiths University, του Λονδίνου. Η ομάδα αρχιτεκτόνων, κινηματογραφιστών, σχεδιαστών, δικηγόρων, μελετητών και επιστημόνων δεν προσλαμβάνεται από το κράτος, αλλά εργάζεται με διεθνείς εταιρείες δίωξης, ΜΚΟ, πολιτικές οργανώσεις και με τον ΟΗΕ.

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, η FA εργάζεται με πολλαπλές τεχνικές, όπως η δορυφορική απεικόνιση, κοινωνικά μέσα και μαρτυρίες, ώστε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα – διεπιστημονική ανάλυση που μπορεί να παρουσιαστεί ως γεγονός, συχνά και στα δικαστήρια.

Η ομάδα διερεύνησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, τη δραστηριότητα των αεροπλάνων στο Πακιστάν, τη Γάζα και την Υεμένη, τις διαβάσεις των μεταναστών στη Μεσόγειο, καθώς και την περιβαλλοντική βία και γενοκτονία στη Γουατεμάλα. Πρόσφατα, η FA δημιούργησε μια ανακατασκευή της εικονικής πραγματικότητας του περιβόητου καταυλισμού Saydnaya στη Συρία για τη Διεθνή Αμνηστία. Η ομάδα ταξίδεψε στην Τουρκία για να συνομιλήσει με πέντε επιζώντες και χρησιμοποίησε τις μαρτυρίες τους για να απεικονίσει έναν διαδραστικό, ηχοψηφιακό χάρτη, διαθέσιμο για προβολή σε απευθείας σύνδεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Forensic Architecture
Πηγή: forensic-architecture.org


Ίδρυση και φύση της Forensic Architecture

Ξεκίνησε ως πείραμα. Ως μία ομάδα αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, θεωρητικών, φιλοσόφων, δικηγόρων και επιστημόνων.Ερευνώντας την ιστορία της αρχιτεκτονικής, προσπάθησαν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική παρουσιάζεται ως απόδειξη.

Τι σημαίνει όταν η αρχιτεκτονική γλώσσα εφαρμόζεται στη νομική γλώσσα και με ποιον τρόπο μια  σχεδιαστική ή αρχιτεκτονική νοημοσύνη μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα που δεν μπορούν να διεισδύσουν άλλες μορφές έρευνας. Έτσι δημιουργήθηκε μια ιατροδικαστική υπηρεσία χωρίς εκπαιδευτικό και γνωσιακό υπόβαθρο, χωρίς καμία γνώση του πεδίου, εκτός του ιδρυτή της που έχει γράψει ορισμένα βιβλία σχετικά με την ιστορία της εγκληματολογίας.

Είχαν μία απίστευτη ιδέα, αλλά όχι πελάτες. Ξεκίνησαν εξερευνώντας ζητήματα γύρω τους, στα οποία βρίσκονται πολιτικά προσανατολισμένοι, όπως για παράδειγμα διάφορα θέματα στην Παλαιστίνη. Τότε ξεκίνησαν συνεργασίες με τον κόσμο του διεθνούς δικαίου, του πολιτικού ακτιβισμού, των περιβαλλοντικών ακτιβιστών και των υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Είναι αξιοσημείωτο πως η Forensic Architecture δεν εργάζονται ποτέ για το κράτος. Δε δέχονται ποτέ δουλειά από το κράτος. Εργάζονται πάντα για κοινωνικές ομάδες, ΜΚΟ, συλλόγους πολιτών, για πολιτικούς ακτιβιστές ή οργανώσεις για την ελευθερία των δικαιωμάτων.

«Το κράτος θα διαπράξει και τη βία και θα αρνηθεί ότι το έχει πράξει, όπως στις απεργίες και τις ισραηλινές δολοφονίες που ερευνούμε για παράδειγμα. Κάνουν τους φόνους και στη συνέχεια λένε «δεν το έχουμε κάνει αυτό». Έτσι παραμένουμε ενάντια στο ψέμα, και εδώ υπάρχει κάτι που καλούμε την Εγκληματολογική Αισθητική.» υποστηρίζει ο Eyal Weizman.

«Υπάρχουν αλήθειες που είναι πέρα ​​από την επιστήμη, απρόσιτες από την επιστήμη – προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρχιτεκτονική μας νοημοσύνη για να τις φέρουμε στην επιφάνεια.Το έργο μας είναι ένας συνδυασμός , αρχιτεκτονικής νοημοσύνης και τεχνολογίας. Όλες οι τεχνικές βρίσκονται στη διασταύρωση καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα και επιστήμονα.Η επιτυχία του αρχιτέκτονα βασίζεται στις βέλτιστες συνθήκες του κεφαλαίου και στην πολιτική βούληση υποστηριξής της. Όταν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, φαίνεται ότι τη θεωρούμε δεδομένη. Όταν μία από αυτές τις καταστάσεις καταρρέει, γίνεται αδύνατο να οικοδομηθεί- είτε φυσικά αδύνατο είτε ηθικά αδύνατο. Φυσικά, για έναν Ισραηλινό, να οικοδομήσουμε τώρα ουσιαστικά τις περιοχές της Παλαιστίνης μεταφράζεται στο να στηρίξουμε την οικονομία της κυριαρχίας της, η οποία επίμονα και σταθερά ληστεύει τους Παλαιστίνιους για την αξιοπρέπειά τους, την ελευθερία τους και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους.»

«Έτσι, δεν είναι ότι έχω κάτι εναντίον της αρχιτεκτονικής. Αντίθετα, έχω πάντα αυτή την επιθυμία. Υπάρχει πάντα ένα σκίτσο ιδεών. Αλλά τώρα νομίζω ότι η αρχιτεκτονική μου νοημοσύνη χρησιμοποιείται καλύτερα δημιουργώντας εκείνες τις συνθήκες στις οποίες η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ευδοκιμήσει, πριν από το σημείο μηδέν εκεί όπου αυτές οι συνθήκες για την αρχιτεκτονική θα μπορούσαν πραγματικά να υπάρχουν.» δήλωσε ο ιδρυτής της FA σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αν πρέπει να αντισταθούμε σε ένα υπάρχον καθεστώς, ο δρόμος προς την αντίσταση είναι πολλαπλός. Η εγκληματολογία δεν είναι η πιο σημαντική. Είναι μέρος ενός παζλ. Είναι μέρος ενός συνδυασμού ενεργειών που θα περιλαμβάνουν πολιτικές και άλλες μορφές δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

*Ο Eyal Weizman είναι Καθηγητής Χωρικών και Οπτικών Καλλιεργειών και Διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος της συλλογικής αρχιτεκτονικής, DAAR στο Beit Sahour / Παλαιστίνη. Τα βιβλία του αφορούν την εγκληματολογική αρχιτεκτονική.

Πηγές:
Forensic-architecture.org (τελευταία πρόσβαση 28.1. 2019),
archdaily.com (τελευταία πρόσβαση 28.1. 2019),
news247.gr (τελευταία πρόσβαση 28.1. 2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ και συνεχίζει τις σπουδές της στην Ολλανδία.Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;