Εμμανουήλ Αναστασάκης: αρχιτεκτονική από την Κρήτη για την Κρήτη, με αγάπη

Η αρχιτεκτονική αποτελούσε ανέκαθεν μια πολύ ελκυστική σπουδή, καθώς συνδυάζει τη μηχανική με την τέχνη, με πολλούς οπαδούς να θέλουν να μυηθούν στον κόσμο της. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αντικρίζουμε την πολύ δυσάρεστη έκβαση της “παγωμένης” ανοικοδόμησης, με αποτέλεσμα οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση. Ο Εμμανουήλ Αναστασάκης αποτελεί ένα αντιπαράδειγμα του μέσου όρου, πηγή έμπνευσης για την γενιά του και τους εκκολαπτόμενους αρχιτέκτονες του αύριο, καθώς τόλμησε να ακολουθήσει το όνειρό του και χάρη στο ταλέντο του και τη σκληρή του δουλειά, διευθύνει πλέον το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο με projects σε όλη τη δυτική Κρήτη.

Αναστασάκης Μανόλης
Υπαίθριος χώρος μονοκατοικίας στο Πανόραμα Παλαιόχωρας, Αναστασάκης Εμμανουήλ

Πρωταρχικός άξονας της αρχιτεκτονικής του, είναι ο σεβασμός του τοπίου στο οποίο καλείται να σχεδιάσει και η ανάδειξη του. Διατηρεί τις βασικές αρχές της λαϊκής, κρητικής αρχιτεκτονικής, αξιοποιώντας με ευελιξία και άνεση κάθε χώρο, μετατρέποντας έτσι μικρές κατοικίες σε άνετους και λειτουργικούς χώρους διαβίωσης. Λάτρης του μοντέρνου, παρ’ όλ’ αυτά εντάσσει στα έργα του με χαρά, φυσικά υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο, στο οποίο έχει και ιδιαίτερη αδυναμία καθώς στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την γλυπτική και την οργανοποιεία.

Αναστασάκης Εμμανουήλ  Αναστασάκης Εμμανουήλ

Ο Αναστασάκης σχεδιάζει την κάθε λεπτομέρεια, κατασκευαστική η διακοσμητική, στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ενώ σε πολλά από τα έργα του καταβάλει και προσωπική εργασία προκειμένου να επιφέρει το επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. Συνεπώς, τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια ολότητα και μία ευαισθησία όσον αφορά στο αρχιτεκτονικό τους στυλ, την επίπλωση, τη διακόσμηση.

Αναστασάκης Μανόλης
Ανακαίνιση Κατοικίας στη Σούρη Αποκορώνου, Αναστασάκης Εμμανουήλ

Ο νέος αυτός ανερχόμενος αρχιτέκτονας, έχει καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο για τον καιρό μας. Παρ’ ότι η αρχιτεκτονική δεν αποτέλεσε γι’ αυτόν ποτέ “οικογενειακή υπόθεση”, πράγμα που σημαίνει ότι δημιούργησε εκ του μηδενός τον επαγγελματικό του κύκλο και κόσμο, έχει αναγνωριστεί στον χώρο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον αρχιτέκτονα…

Αναστασάκης
Αναστασάκης Εμμανουήλ, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ο Εμμανουήλ Αναστασάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλαιόχωρα της Κρήτης. Από παιδί, το ενδιαφέρον του στρέφεται στις τέχνες, τη θάλασσα και τη φύση, ενώ επίσης σε νεαρή ηλικία μαθαίνει κρητικούς παραδοσιακούς χορούς και κρητική λύρα.

Στα 17 του χρόνια φεύγει για τα Χανιά προκειμένου να διδαχθεί αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο, οπότε και ξαναγυρίζει το 2009, απόφοιτος πλέον από το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων του Τ.Ε.Ι. Πατρών. Πέντε χρόνια αργότερα, μόλις το 2014 αποφοιτά ως ο πρώτος του έτους του από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης με κοινό θέμα στη διπλωματική και ερευνητική του εργασία την αρχιτεκτονική εξέλιξη στο νησί της Γαύδου. Εν τω μεταξύ, λαμβάνει συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα ερευνητικού χαρακτήρα, με άξονα αρχαιολογικού και μνημειακού ενδιαφέροντος.

Μετρώντας ήδη 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα του, ανοίγει το 2015 το δικό του Αρχιτεκτονικό Γραφείο στα Χανιά όπου ζει και εργάζεται έως και σήμερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Μαραγκού

Αγαπώ τις Κυκλάδες, το μπλε και το φως τους, ονειροπολώ με τον άνεμο και αισιδοξώ με τα κύματα... Οι καλύτεροι τρόποι για να γνωρίζεις ανθρώπους είναι για εμένα τα ταξίδια και το φαγητό και ο χορός Απολαμβάνω τα ήσυχα απογεύματα με μια κούπα ζεστό καφέ και ένα βιβλίο Υπάρχει ένα mood αντιμετώπισης κάθε κατάστασης : ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;