ECOWEEK: Διεθνές βραβείο ηγεσίας Tallberg/Eliasson

Ο Δρ. Ηλίας Μεσσίνας Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΜΚΟ ECOWEEK είναι υποψήφιος για το διάσημο διεθνές βραβείο ηγεσίας Tallberg/Eliasson για το 2020. Το βραβείο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική-διεθνής ΜΚΟ ECOWEEK  γιορτάζει την υποψηφιότητα του ιδρυτή της και Προέδρου Δρ. Ηλία Μεσσίνα, αρχιτέκτονα, περιβαλλοντικού ηγέτη και κοινωνικού επιχειρηματία, στο διάσημο βραβείο ηγεσίας Tallberg/Eliasson του 2020.
Ο Ηλίας ίδρυσε τη ΜΚΟ ECOWEEK το 2005 στην Αίγινα, ως πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μιας εβδομάδας. Η ECOWEEK ιδρύθηκε με το πάθος να αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων και με την αποστολή να ευαισθητοποιήσει το περιβάλλον και να προωθήσει την κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία.

Τα προγράμματα της ECOWEEK έχουν επεκταθεί σε 17 χώρες, δημιουργώντας ένα δίκτυο νέων με γνώμονα το περιβάλλον σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για να προωθήσει επιτυχώς την αποστολή της, η ECOWEEK δημιούργησε μια σειρά προγραμμάτων, όπως διεθνή συνέδρια, ημερίδες διαγωνισμούς σχεδιασμού και εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εργαστήρια ECOWEEK πραγματοποιούν αστικές παρεμβάσεις και placemaking στο δημόσιο χώρο, σε κοινοτικά κέντρα, πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, ιδρύματα και σχολεία. Αξιοποιούν φυσικά υλικά και αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες στη νανοτεχνολογία. Συμμετέχουν σε αυτά φοιτητές, επαγγελματίες, οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινότητα.

Ο Ηλίας μέσω της ECOWEEK έχει προωθήσει την πράσινη ηγεσία, όπως η πρόσκληση στον πρώην Αμερικανό αντιπρόεδρο Al Gore να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο 2007, και τη διεξαγωγή προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε περισσότερα από 80 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, το 2005 ο Ηλίας ξεκίνησε με επιτυχία εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων στην Αίγινα.

Σήμερα, με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το παγκόσμιο πρόβλημα των αποβλήτων, η ECOWEEK απάντησε στην πρόκληση του COVID-19 και ξεκίνησε την πρώτη σειρά 48- ωρών διαδικτυακών προκλήσεων τον Μάιο του 2020. Με θέμα την κυκλική οικονομία στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό η πρόκληση προσέλκυσε περισσότερους από 350 νέους από 20 χώρες.

Ο Ηλίας είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών τάξη του 1983, απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Γέιλ και κάτοχος διδακτορικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων και πολλών άρθρων σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αρχιτεκτονική. Ο Ηλίας διδάσκει αειφορικό σχεδιασμό και αρχιτεκτονική ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Χόλον.
Το Ίδρυμα Tällberg ξεκίνησε το 1981 με σκοπό να διερευνήσει τα ζητήματα που προκαλούν τις κοινωνίες μας. Το βραβείο δίνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στοιχεία επικοινωνίας: ecoweek@ecoweek.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;