Αράτα Ισοζάκι: Bραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker 2019

Tο 2019 βραβείο Pritzker απονεμήθηκε στον 88χρονο Ιάπωνα Αράτα Ισοζάκι, πολεοδόμο αρχιτέκτονα και θεωρητικό, μια από τις μεγάλες μορφές της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα.

Ο Αράτα Ισοζάκι (磯崎 新, Arata Isozaki, γεννηθείς στις 23 ιουλίου 1931) είναι Ιάπωνας αρχιτέκτονας από την Όιτα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 1954.

Ο Ισοζάκι εργάσθηκε για τον Κένζο Τάνγκε πριν την ίδρυση της δικής του εταιρείας το 1963. Τα πρώτα του έργα σύμφωνα με τον Ρέινερ Μπάνχαμ είχαν ευρωπαϊκές αναφορές με ένα στυλ μεταξύ «Νέο Μπρουταλισμού» & «Μεταβολικής Αρχιτεκτονικής» (Κτήριο Ιατρικής της Όιτα, 1959-1960). Το στυλ του συνέχισε να εξελίσσεται με κτήρια όπως το Fujimi Country Club (1973-74) και την Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Κιτακιούσου (1973-74). Αργότερα ανέπτυξε ένα πιο μοντερνιστικό ύφος με κτήρια όπως ο Πύργος Τέχνης του Mito (1986-90) και το Domus-Casa del Hombre (1991-1995).

Ο Ισοζάκι έχει σχεδιάσει κτήρια εντός και εκτός Ιαπωνίας. Θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς αρχιτέκτονες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.

Το κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο και αποτελεί δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού ρεύματος. Το κτήριο σχεδιάστηκε το 2004 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2010. Μαζί με το προγενέστερο κτήριο Μ1, αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι, το κτήριο Μ2 χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1.

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Οita prefectural library, ōita, japan (1962-66)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Κitakyushu central library, fukuoka, japan (1973-74)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Τhe museum of contemporary art, los angeles, USA (1981-86)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Αrt tower mito, ibaraki, japan (1986-90)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Domus: la casa del hombre, a coruña, spain (1993-1995)

Πηγή εικόανς: www.isozaki.co.jp

 

Ceramic park mino, gifu, japan (1996-2002)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Qatar national convention center, doha, qatar (2004-2011)

Αράτα Ισοζάκι
Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Shanghai symphony hall, shanghai, china (2008-2014)

Πηγή εικόνας: www.isozaki.co.jp

 

Lucerne festival ark nova — designed with anish kapoor miyagi (2011-2013, 2014), fukushima (2015), tokyo, japan (2017)

Πηγές:

www.elculture.gr/blog/article/ekdilwseis-paidi/,http://www.openhousethessaloniki.gr/wp-content

www.isozaki.co.jp/,https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91\


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;