8 όμορφοι φάροι στον κόσμο

Με αφορμή την ταινία «The light between oceans» που παρακολούθησα πρόσφατα, προέκυψε η ιδέα στο να ανακαλύψω πόσοι και ποιοι είναι οι πιο όμορφοι φάροι σε όλον τον κόσμο.

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσω 8 αγαπημένους μου. Ο καθένας έχει την δική του ιστορία και ομορφιά και ελπίζω να τους βρείτε και εσείς το ίδιο εκπληκτικούς.

Μόνο από την γεωγραφική τους θέση, οι φάροι αποτελούν ένα μοναδικό κτίσμα που τραβάει την προσοχή και η θέα τους σε αυτά τα απόκεντρα μέρη, μας ενθουσιάζει.

1.Tower of Hercules, Ισπανία

1 / 8 φάροι

Στην βορειοδυτική Ισπανία υπάρχει ο παλαιότερος ρωμαϊκός φάρος που χρησιμοποιείται έως σήμερα. Πάνω σε ένα βράχο 57 μέτρων, βρίσκεται ο φάρος ύψους 55 μέτρων. Τα 21 προστέθηκαν το 1788 όταν ανακαινίστηκε σε νεοκλασικό ρυθμό από τον αρχιτέκτονα Eustaquio Giannini.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες.

2. Fanad Head, Ιρλανδία

Μετά από ένα τραγικό ναυάγιο στις αρχές του 19ου αιώνα, αποφάσισαν να χτιστεί ένας φάρος στην περιοχή. Ο φάρος, 200 χρόνια μετά, είναι ακόμα ενεργός και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

3. Saint Mary’s lighthouse, Ηνωμένο Βασίλειο

 Xτίστηκε το 1898 από πέτρα και τούβλα. Αν και δεν είναι πλέον σε χρήση, οι επισκέπτες μπορούν να ανεβούν τα 137 σκαλιά και να απολαύσουν την θέα.

4. Toledo Harbor Lighthouse, Ηνωμένες Πολιτείες

Ο φάρος χτίστηκε πάνω σ’ ένα τεχνητό νησί από σκυρόδεμα. Είναι μια τριώροφη κατοικία 21 μέτρων ρωμανικής αρχιτεκτονικής από χάλυβα και τούβλο.

5. Eldred Rock Light, Ηνωμένες Πολιτείες

Το οκταγωνικό κτήριο με κεκλιμένη οροφή στη Αλάσκα αποτελείται από σκυρόδεμα και ξύλο. Μια γερή κατασκευή που το βοήθησε να επιβιώσει πάνω από 100 χρόνια στο δύσκολο κλίμα.

6. Rubjerg Knude Lighthouse, Δανία

Χτίστηκε το 1900. Λειτουργούσε ως μουσείο και καφετέρια από το 1968-2002. Μετά εγκαταλείφθηκε και αναμένεται μέχρι το 2023 ο πύργος να χαθεί στη θάλασσα, καθώς η ακτή διαβρώνεται κατά 1,50 μ. ετησίως.

7. Peggy’s Cove, Καναδάς

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους φάρους στον κόσμο. Κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο φάρος χρησίμευε και ως ταχυδρομείο του χωριού, μέχρι που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω μούχλας το 2009.

8. Τουρλίτης, Άνδρος

Οι φάροι στην πανέμορφη χώρα μας είναι πολλοί. Αυτός που ξεχώρισα όμως, είναι αυτός που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Ο φάρος Τουρλίτης στην τελευταία ανακατασκευή του, χτίστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα και εξωτερικά τοποθετήθηκε πέτρα, ώστε να θυμίζει τον αρχικό πέτρινο φάρο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρω Παινέση

Απόφοιτη του τμήματος Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ και του τμήματος αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων της AKTO. Δεν γνωρίζω πολλά.Τα βασικά. Μιλάω και γράφω πολύ όμως.Κρατάω ημερολόγιο και σχεδόν τίποτα για εμένα ή κρυφό.Μόνο κάποιες φωτογραφίες που επιλέγω να εκτυπώνω ακόμα και να τις συλλέγω σε παλιά vintage άλμπουμ, που αγοράζω πάμφθηνα στο κέντρο της Αθήνας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;