5 λόγοι για να σπουδάσεις αρχιτεκτονική

αρχιτεκτονική
Πηγή εικόνας: Google images

Είναι γνωστό πως η αρχιτεκτονική αποτελεί μια μορφή τέχνης τόσο ενδιαφέρουσα που χιλιάδες νέων την σπουδάζουν κάθε χρόνο. Ο αρχιτέκτονας καλείται να συνδυάσει αισθητική και λειτουργία, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο. Στη χώρα μας για να σπουδάσει κανείς αρχιτέκτονας θα πρέπει να δώσει δύο παραπάνω μαθήματα, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Συνεπώς η προετοιμασία για την εισαγωγή σε μια τέτοια σχολή απαιτεί επιπλέον χρόνο. Το επάγγελμα αυτό, όμως, δεν είναι ούτε τόσο καλοπληρωμένο όσο φαντάζεται κανείς αλλά ούτε και συνηθισμένο, μιας και πολλές φορές θα πρέπει να ξεχάσεις έννοιες όπως ο βραδινός ύπνος, οι διακοπές και ο ελεύθερος χρόνος. Γιατί, λοιπόν, να σπουδάσεις αρχιτεκτονική;

αρχιτεκτονική δημιουργία
Πηγή εικόνας: Google images

Δημιουργικότητα και ανάπτυξη ικανοτήτων

Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι από τα λίγα που δίνουν την δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας εκ του μηδενός. Είτε είσαι εργαζόμενος σε εταιρεία είτε έχεις δικό σου γραφείο καλείσαι καθημερινά να ανταπεξέλθεις σε πολλά προβλήματα. Έτσι ο αρχιτέκτονας αναπτύσσει ικανότητες όπως η διαχείριση χρόνου, πελατών, επικοινωνίας, παρουσίασης, σχεδιασμού κ.α..

ταξίδια με τη σχολή
Πηγή εικόνας: Google images

Ταξίδια

Απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα κάθε αρχιτέκτονα είναι οι εμπειρίες μέσω ταξιδιών. Τίποτα δεν μπορεί να σου δώσει ακριβέστερες πληροφορίες για ένα μέρος αν δεν το επισκεφθείς από κοντά. Τα τμήματα αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα δίνουν κάθε χρόνο την δυνατότητα ταξιδιών στους φοιτητές, με το ανάλογο κόστος φυσικά. Τι κάλύτερο απο το να μπορείς να ταξιδέψεις και να σπουδάσεις ταυτόχρονα;

δραστηριότητες
Πηγή εικόνας: Google images

Δεν είναι καθόλου βαρετό

Αν κάτι είναι αλήθεια για τις σπουδές αρχιτεκτονικής είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετές. Το μάθημα δεν λειτουργεί με τον συμβατικό τρόπο και περιέχει παρουσιάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και εξάσκηση. Οι φοιτητές συνήθως πηγαίνουν στη σχολή τους όχι μόνο όταν έχουν μάθημα αλλά και για να συναντηθούν με τους φίλους τους που περνούν χρόνο μαζί. Ως αποτέλεσμα, οι αρχιτεκτονικές σχολές κάθε φοιτητούπολης είναι το κέντρο συναντήσεων του εκάστοτε campus.

αρχιτεκτονική
Πηγή εικόνας: Google images

Ανοίγει το μυαλό σου

Η στερεοτυπική αυτή φράση βρίσκει απόλυτα το νόημα της σε τέτοιου είδους σπουδές. Κάθε τμήμα έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε χαρακτήρες και προσωπικότητες που είναι αδύνατο για κάποιον να μην κάνει φίλους. Η συναναστροφή με τόσο διαφορετικά άτομα σε βοηθάει να επεκτείνεις τους ορίζοντές σου και να αλλάξεις απόψεις και τρόπο σκέψης. Κάτι τέτοιο μόνο σε καλό μπορεί να σου βγει στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

επάγγελμα
Πηγή εικόνας: Google images

Πολλές επαγγελματικές επιλογές

Κάποιος που δεν γνωρίζει το αντικείμενο πιστεύει πως ο αρχιτέκτονας γνωρίζει μόνο πως να σχεδιάζει σπίτια. Αυτό φυσικά είναι απολύτως λάθος. Οι αρχιτεκτονικές σχολές προσφέρουν μαθήματα που ξεπερνούν τα αυστηρά σχεδιαστικά όρια μιας κατοικίας. Έτσι ο απόφοιτος αρχιτέκτονας γίνεται δεκτός σε μια τεράστια γκάμα μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία του επιτρέπουν να εργαστεί μελλοντικά ως σχεδιαστής κάθε είδους. Η εξειδίκευση ενός αρχιτέκτονα αφορά τον σχεδιασμό γενικότερα και αυτό τον κάνει αποδεκτό και περιζήτητο σε διάφορους τύπους εργασιών. Κατα συνέπεια δεν θα σπουδάσεις ένα αντικείμενο αλλά θα ανοίξεις μια πόρτα σε διάφορους τομείς της αγοράς.

Σίγουρα οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι πολλές. Για κάποιον όμως που αγαπάει αυτή την εργασία κάθε ώρα δουλειάς θα μοιάζει λεπτό. Και αναμφισβήτητα οι λόγοι για να την αγαπήσει κανείς είναι αμέτρητοι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μουρελάτος

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;