5 ασυνήθιστοι χώροι τέχνης στο Βερολίνο

Βερολίνο
Πηγή εικόνας: Photography: Fine Art Berlin

Ήταν θέμα χρόνου, το Βερολίνο που συνεχώς εξελίσσεται, να μεταβεί απ’ τις συμβατικές γκαλερί σε εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια και αρχιτεκτονικά χαλάσματα. Εδώ, σας μεταφέρουμε στις πόρτες μερικών από τους αγαπημένους μας ασυνήθιστους χώρους τέχνης στη γερμανική πρωτεύουσα.

KINDL Centre for Contemporary Art

Βερολίνο
Πηγή εικόνας: Photography: Jens Ziehe

Μια πρώην βιομηχανία ζυθοποιίας στο Βερολίνο, το KINDL άνοιξε ξανά ως κέντρο σύγχρονης τέχνης στα τέλη του 2016. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα ανάδειξης των τούβλων δεκαετίας του 2020. Ένας ανακαινισμένος χώρος, λέβητα και ζυθοποιείου, γεμάτος με αυθεντικούς βραστήρες χαλκού. Το κέντρο ανοίγει ξανά με νέες εκθέσεις από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Boros Bunker

Βερολίνο
Πηγή εικόνας: Photography: Noshe

Το Boros Bunker ξεκίνησε τη ζωή του ως πολιτικό καταφύγιο αεροπορικής επιδρομής που χτίστηκε το 1942 στο Βερολίνο. Μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για να αποθηκεύσει φρούτα, γνωστά στους ντόπιους ως «μπανάνες bunker», πριν γίνει ένα hardcore techno club στη δεκαετία του 1990. Μετά από ανακαίνιση το 2007,  μετατράπηκε σε χώρο για να παρουσιάσει την εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης Christian και Karen Boros, που ζουν στον τελευταίο όροφο του κτηρίου. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται έργα του Olafur Eliasson, του Wolfgang Tillmans και του Ai Weiwei.

Box Freiraum

Πηγή εικόνας: Photography: the brick interior of the former stables

Αρκετά νέο στη σκηνή τέχνης του Βερολίνου είναι το Box, οι γοητευτικοί πρώην στάβλοι του Otto Pohl, «coach king of Berlin». Ολοκληρώθηκαν το 1893 από τον Wilhelm Magnus, οι πολυτελείς στάβλοι ανακαινίστηκαν το 2008 από τον αρχιτέκτονα Carolina Mojto πριν ανοίξουν τις πόρτες τους ως χώροι τέχνης και στούντιο το καλοκαίρι του 2014.

Kinderhook and Caracas

Βερολίνο
Πηγή εικόνας: Photography: Of the Gallery

Πήρε σάρκα και οστά μετά από τις δύο γενιές ιδιοκτητών, αυτή η γκαλερί είναι τοποθετημένη σε ένα κλασικό Altbau στο Βερολίνο στην περιοχή Kreuzberg. Το Kinderhook & Caracas παρουσιάζει στο χώρο του ένα εκλεκτικό φάσμα καλλιτεχνών και θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hamburger Bahnhof

Βερολίνο
Πηγή εικόνας: Photography: Thomas Bruns

Ο σιδηροδρομικός σταθμός μετατράπηκε σε μουσείο σύγχρονης τέχνης, Hamburger Bahnhof, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1846. Το μόνο εναπομείναν τερματικό κτήριο από τη νεοκλασική περίοδο του 19ου αιώνα στο Βερολίνο, είναι σήμερα ένα θαυμάσιο σπήλαιο τέχνης που φιλοξενεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις.

Πηγή: TheSpaces

Special Thanks:  Marie Burrows


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;