5 αρχιτεκτονικά θαύματα που αξίζει να επισκεφτείς

Αν είσαι λάτρης των ταξιδιών, δεν γίνεται να παραλείψεις να επισκεφτείς αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας παγκοσμίως και όχι μόνο. Ξεχωρίζουν τόσο για το καινοτομικό τους σχέδιο, αλλά και γιατί τα περισσότερα αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

1. Όπερα του Σίδνεϊ

Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, που βρίσκει τις ρίζες της έμπνευσής του στα αρχαία ελληνικά ημικυκλικά θέατρα. Πρόκειται  για ένα «αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδίου, μορφής και λειτουργικότητας, συνδυάζοντας το παραδοσιακό και το μοντέρνο», όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν.

αρχιτεκτονικά

 2.  Empire State Building

Στην άλλη μεριά του πλανήτη βρίσκεται ένας από τους ψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Το Empire State Building έχει ύψος 381 μέτρα και 102 ορόφους.  Το κυρίως παρατηρητήριο, στον 86ο όροφο (υπαίθριο) και το δεύτερο στον 102ο (κλειστού χώρου), προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης προς όλες τις πλευρές (360 μοίρες). Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Art Deco.

αρχιτεκτονικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Μachu Picchu

Η αρχαία πόλη στο Περού αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής του πολιτισμού των Ίνκας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων ενώ το Machu Picchu στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει αρχαίο βουνό. Αρχιτεκτονικά, το ενδιαφέρον της περιοχής είναι μεγάλο, καθώς εντός της πόλης βρίσκονται ναοί, μνημεία, πλατείες και κτίσματα από γρανίτη, όλα άρτια αρχιτεκτονικά.

αρχιτεκτονικά

4.  Πύργοι Petrοnas

Oι πύργοι Petronas αποτελούν τους ψηλότερους δίδυμους πύργους στο κόσμο και είναι σήμα κατατεθέν της Μαλαισίας. Ο όρος «Petronas» είναι συντομογραφία της ονομασίας της εθνικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας της Μαλαισίας (Petroliam Nasional Bhd). Το ύψος της οροφής τους φτάνει τα 378,6 μέτρα, ενώ αν συμπεριλάβει κανείς τις κεραίες, το συνολικό ύψος τους είναι 451,9 μέτρα. Οι δύο πύργοι ενώνονται με δυόροφη γέφυρα μεταξύ των ορόφων 41 και 42 που βρίσκεται ψηλότερα από κάθε άλλη στον κόσμο. Η γέφυρα δεν είναι πακτωμένη σε κανέναν από τους δυο πύργους, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ολισθαίνει ανάλογα με τους ανέμους, προκειμένου να μην σπάσει. Το σημείο της γέφυρας αποτελεί ορόσημο, αφού ο επισκέπτης πρέπει να αλλάξει ανελκυστήρες προκειμένου να ανέβει στα πιο πάνω πατώματα. 

αρχιτεκτονικά

5. Mουσείο Guggenheim

To μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, πραγματικό θαύμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, χτίστηκε και άνοιξε για το κοινό το 1997. Το κτήριο είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα που χτίστηκαν μετά το 1980 και η ομορφιά και πρωτοπορία του αναγνωρίστηκαν τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς και τους αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο. Υπάρχουν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις Ισπανών και ξένων καλλιτεχνών. Ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον το χαρακτήρισε ως «το σπουδαιότερο κτήριο της εποχής μας», ενώ το 2010 το μουσείο χαρακτηρίστηκε κτήριο της 30ετίας. Οι New York Times πρώτοι επευφήμησαν το έργο, τονίζοντας την παρουσία πίσω από το «θαύμα» του Καναδοαμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι που με αυτό το έργο επηρέασε και άλλαξε τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής.
αρχιτεκτονικά

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Πρίντζιου

Μονίμως διχασμένη ανάμεσα στο "αν είναι κάτι να γίνει, θα γίνει" και στο "αν θέλεις κάτι να γίνει, πρέπει να το διεκδικήσεις".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;