Τα art installations που έκλεψαν τις εντυπώσεις το 2017!

Η πιο δύσκολη διαδικασία για εμένα είναι η επιλογή θέματος με πραγματικό ενδιαφέρον. Ποτέ δεν έκρυψα τον ενθουσιασμό μου για τα art installations. Εξαιρετική διαδικασία, τόσο για την σύλληψη της ιδέας που απαιτεί φαντασία, όσο και για τη διαδικασία της δημιουργίας τους.

Μιλώντας για Installations, αναφερόμαστε σε εικαστικά ενεργοποιημένους χώρους και τόπους στοχασμού του καλλιτέχνη. Εγκαταστάσεις τέχνης στις οποίες ο θεατής καλείται να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές.

Σας παρουσιάζω τα αγαπημένα μου, του περασμένου έτους, που κατασκευάστηκαν σε εξωτερικούς χώρους και το μήνυμα που προβάλλει το καθένα μας αφορά όλους.

Installation: “A forest where gods live”, Japan

Η εμπειρία της τελευταίας έκθεσης της Τeamlab, είναι να υπερβεί τις έννοιες μιας συνηθισμένης τέχνης. Tο ταξίδι ξεκινά από το πάρκο mifuneyama rakuen της Ιαπωνίας.

installationΙnstallation, Ιαπωνία

Μια φανταστική συλλογή ψηφιακών έργων στην φύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει νόημα στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη φύση, παρόλα αυτά έχει καταστραφεί και από αυτήν.

Στόχος λοιπόν του έργου είναι, να αποδείξει πως μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά η φύση με την παρέμβαση του ανθρώπου, χωρίς να βλάπτει το ένα το άλλο. Ίσα ίσα μέσα από τις 14 καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του έργου, βλέπουμε ότι φύση και άνθρωπος δημιουργούν μαζί τέχνη.

Σχεδόν παραμύθι!!!

installationInstallation, Ιαπωνία

Installation: “Lorenzo Quinn’s “Support” Sculpyure braces ca’ sargedo hotel”, Venice

installationInstallation, Bενετία

Ο Ιταλός καλλιτέχνης της γλυπτικής Lorenzo Quinn, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατασκεύασε αυτά τα γιγαντιαία χέρια που αναδύονται από το μεγάλο κανάλι της Βενετίας και «αγκαλιάζουν» το ιστορικό ξενοδοχείο Ca’ Sagredo.
Η Βενετία είναι μια πλωτή πόλη που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων. Τα χέρια λοιπόν, συμβολίζουν τα εργαλεία που έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν και να σώσουν τον κόσμο.

Installation: “Captain boomer collective whale”, Paris

installationInstallation, Παρίσι

Μια τεραστίων διαστάσεων φάλαινα στην όχθη του Σηκουάνα, στο ύψος της Παναγίας των Παρισίων. Ακόμα ένα installation του 2017 που σαν στόχο είχε την ευαισθητοποίησή μας για το περιβάλλον το οποίο ζούμε. Στη θέα αυτής της εικόνας κανείς δεν μένει αδιάφορος, καθώς ενισχύει ένα αίσθημα που είναι ικανό να μας συνταράξει. Με αυτή την πρωτότυπη και μεγάλη κλίμακας εγκατάσταση, προβάλλεται η σημασία της προστασίας του οικολογικού μας συστήματος και της προστασίας των θηλαστικών.

Installation: “Kikito, a mexican child over the Border wall “, Mexican city of Tecate

installationInstallation, Μεξικό

Ο γνωστός Γάλλος καλλιτέχνης Jr, που έχει δείξει τρομερό ενδιαφέρον για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, συχνά στολίζει τοίχους και κτήρια με πορτραίτα ανθρώπων που ο ίδιος έχει φωτογραφίσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που για την λήψη τέτοιων φωτογραφιών, τρέχει σε μέρη όπου η ανθρώπινη υπόσταση των κατοίκων αγνοείται. Με αυτό του το έργο, μας δίνει ένα τρομερό μήνυμα αγάπης. Ότι για το μικρό χαμογελαστό Kikito, που κοιτάζει προς την αμερικανική πλευρά πάνω από το τείχος, δεν υπάρχουν σύνορα και τείχη. Τι μπορεί να σκέφτεται το αθώο αυτό παιδί κοιτάζοντας με ενδιαφέρον στην απέναντι πλευρά του τείχους;

Θα ήθελα πολύ να είχα  επισκεφτεί και τα 4 αυτά art installations από κοντά. Παρόλα αυτά νιώθω ήδη πολύ τυχερή που υπάρχουν άνθρωποι στις μέρες μας που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρω Παινέση

Απόφοιτη του τμήματος Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ και του τμήματος αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων της AKTO. Δεν γνωρίζω πολλά.Τα βασικά. Μιλάω και γράφω πολύ όμως.Κρατάω ημερολόγιο και σχεδόν τίποτα για εμένα ή κρυφό.Μόνο κάποιες φωτογραφίες που επιλέγω να εκτυπώνω ακόμα και να τις συλλέγω σε παλιά vintage άλμπουμ, που αγοράζω πάμφθηνα στο κέντρο της Αθήνας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;