9 τρόποι για πιο συνειδητές αγορές οικιακού εξοπλισμού

συνειδητές αγορές
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ζούμε σε μια εποχή, όπου η Γη χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να δεχτεί. Ο πλανήτης έχει ανάγκη απεγνωσμένα την προστασία μας. Πολλές μεγάλες εταιρείες κατασκευής επίπλων και οικιακών αντικειμένων χρησιμοποιούν μη βιώσιμες πρακτικές και δημιουργούν ρύπους στο περιβάλλον. Επιπλέον, πολλές φορές οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων είναι ανήθικες, καθώς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και στο γεγονός, ότι πολλά έπιπλα και αντικείμενα είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να χαλάνε εύκολα και να τα αντικαθιστούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Οι επιπτώσεις που έχουν τα παραπάνω στο περιβάλλον και στην κοινωνίας μας είναι τεράστιες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οργανισμοί και καταναλωτές ζητάνε διαφάνεια από μεγάλες εταιρίες διαφόρων βιομηχανιών. Απαιτούν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν, καθώς και στην νοοτροπία που έχει όλη η κοινωνία προς την κατανάλωση με στόχο πιο συνειδητές αγορές.

συνειδητές αγορές
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Φυσικά, οι μεγαλύτερες αλλαγές πρέπει να γίνουν από τα κράτη, τις εταιρίες και γενικά από όλη την βιομηχανία. Όμως, εμείς, ως καταναλωτές, ως πελάτες στα καταστήματα, έχουμε την δύναμη να απαιτήσουμε αλλαγές διότι εμείς δίνουμε τα χρήματα μας και κρατάμε αυτές τις επιχειρήσεις ζωντανές. Επίσης, ο καθένας μας έχει την δυνατότητα να επιμορφωθεί σε αυτό το θέμα και να μεταβάλλει την νοοτροπία του. Οι καθημερινές μας πράξεις, όσο μικρές και να είναι, έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, οι οποίες θα συμβάλουν θετικά στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας την υπερκατανάλωση.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Παρακάτω θα δούμε έναν οδηγό με εύκολους τρόπους για να γίνουμε πιο συνειδητοί καταναλωτές στο κομμάτι της αγοράς οικιακού εξοπλισμού. Δεν είναι απαραίτητο να τους εφαρμόσουμε όλους κατευθείαν, ούτε να τους κάνουμε τέλεια. Σκοπός είναι ο καθένας μας, να βρει λύσεις που ταιριάζουν στην ζωή του και μπορεί να τις εφαρμόσει στον δικό του ρυθμό. Όσο περνάει ο καιρός, και δούμε το θετικό αντίκτυπο στην Γη, αλλά και το πόσο καλύτερα νιώθουμε εμείς σαν άνθρωποι που νοιάζονται και βοηθάνε, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτόν τον δρόμο. Το θέμα είναι να προοδεύουμε, ατομικά και συλλογικά. Να εξελισσόμαστε και να καλυτερεύουμε την ζωή μας και το περιβάλλον γύρω μας. Χωρίς πίεση για τελειότητα, απλά ως προσπάθεια ανάπτυξης μιας πιο σκόπιμης και συνειδητής ζωής, η οποία θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

συνειδητές αγορές
Πηγή εικόνας: Pinterest

1. Αγοράζουμε λιγότερο

Εδώ, δανειζόμαστε τις αξίες του μινιμαλισμού για να αντιληφθούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πραγματικά όλα εκείνα τα αντικείμενα που το marketing μας κάνει να νομίζουμε ότι έχουμε ανάγκη. Ήδη έχουμε πολλά περισσότερα διακοσμητικά και κουβέρτες από όσα χρειαζόμαστε. Και δεν μιλάμε για το ότι πρέπει να γίνουμε όλοι ακραίοι μινιμαλιστές, όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε ορισμένες από τις αρχές που πρεσβεύει για να καλυτερέψουμε την δική μας ζωή με πιο συνειδητές αγορές. Με λιγότερα έπιπλα και λιγότερα άχρηστα πράγματα απλουστεύουμε την ζωή μας και διώχνουμε το περιττό άγχος. Μόνο άμα αγοράζουμε λιγότερο και αρκεστούμε στα όσα ήδη κατέχουμε, είμαστε ηθικοί καταναλωτές. Υπάρχουν πολύ τρόποι να γίνουμε δημιουργικοί με όσα ήδη βρίσκονται στο σπίτι μας, από το να αγοράζουμε το καινούργιο trend στο design εσωτερικών χώρων που μας πασάρει η βιομηχανία της διακόσμησης. Πολλές φορές, απλά αγοράζουμε εκείνο το φυτό που είδαμε σε ένα σπίτι στο Instagram, το οποίο τελικά δεν φροντίζουμε ποτέ, επειδή δεν είναι κάτι που θέλαμε πραγματικά.

συνειδητές αγορές
Πηγή εικόνας: Pinterest

2. Σταματάμε να ψωνίζουμε σε καταστήματα γρήγορης παραγωγής

Σίγουρα αυτή είναι μία δύσκολη απόφαση. Κατακλυζόμαστε καθημερινά από διακοσμητικά, πανέμορφα design και φθηνά έπιπλα. Έχουμε μάθει να ψωνίζουμε σε τέτοια καταστήματα. Είναι πειρασμός γιατί μπορούμε να αγοράσουμε την τελευταία λέξη της μόδας με ελάχιστα χρήματα. Όμως, στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε ούτε τα μισά από όσα αγοράζουμε για να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα στον χώρο μας. Τα φθηνά, αυτά, έπιπλα και οι συσκευές, σε ένα χρόνο το πολύ, θα έχουν χαλάσει ή θα τα έχουμε βαρεθεί αφού δεν αντανακλούν πραγματικά την προσωπικότητά μας. Αποτελούν ασυνείδητες αγορές απλά και μόνο επειδή κάποιος άλλος τα είχε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Pinterest

3. Διαλέγουμε καλύτερα όταν ψωνίζουμε και μόνο πράγματα που αγαπάμε πραγματικά

Δεν έχει σημασία άμα ένα αντικείμενο μας είναι από ηθική εταιρία, άμα δεν το χρησιμοποιούμε ή δεν μας κάνει χαρούμενους δεν είμαστε συνειδητοί καταναλωτές. Το θέμα είναι να αγαπάμε όλα όσα έχουμε στο σπίτι μας και να βγαίνει χρήση από αυτά. Πριν πάρουμε κάτι καινούργιο πρέπει να βεβαιωθούμε άμα μας αρέσει πραγματικά και όχι επειδή είναι της μόδας. Το αγοράζουμε μόνο άμα είναι το στυλ μας και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής μας. Η μόδα έρχεται και φεύγει, ενώ το στυλ είναι διαχρονικό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώνουμε τον χώρο μας με ένα συγκεκριμένο design άμα δεν το αγαπάμε και δεν νιώθουμε άνετα και όμορφα σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε ένα λειτουργικό, για εμάς, σπίτι. Πέφτουμε θύματα της μόδας και καταπιέζουμε το πραγματικό μας γούστο, ενώ η αυθεντική της αξία είναι να τη χρησιμοποιούμε για να προβάλλουμε αυτό που είμαστε πραγματικά σαν μια μορφή τέχνης.

Πηγή εικόνας: Pinterest

4. Αγοράζουμε αντικείμενα υψηλή ποιότητας που αντέχουν στον χρόνο

Προτιμάμε ποιότητα αντί για ποσότητα. Άμα επενδύουμε σε ακριβότερα αλλά πιο ανθεκτικά έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού εξοικονομούμε χρήματα μακροπρόθεσμα, αφού δεν χρειάζεται να τα αντικαθιστούμε συνέχεια. Επιπλέον, διατηρούμε ένα πιο προσεγμένο περιβάλλον γύρω μας αφού η καλύτερη ποιότητα φαίνεται. Ουσιαστικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε ένα αντικείμενο ή μια συσκευή τόσο λιγότερο μας έχει κοστίσει.

Πηγή εικόνας: Pinterest

5. Αγοράζουμε vintage και second hand

«Τα σκουπίδια κάποιου αποτελούν θησαυρό για κάποιον άλλον». Αυτό είναι το mantra μας στην μεταπώληση ειδών σπιτιού. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ρυπαίνουν το περιβάλλον είναι τα εκατομμύρια σκουπίδια που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό γίνεται, όπως εξηγήσαμε, γιατί η γρήγορες βιομηχανίες πουλάνε περισσότερα είδη, τα οποία πετιούνται σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Η μεταπώληση επίπλων και ειδών διακόσμησης συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των σκουπιδιών που δημιουργούνται από προϊόντα οικιακού εξοπλισμού, που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν ήθελε πια. Το να αγοράζουμε από vintage καταστήματα ή να παίρνουμε προϊόντα από δεύτερο χέρι, εκτός ότι βοηθάει το περιβάλλον, μας εξασφαλίζει ένα τελείως ιδιαίτερο και μοναδικό design, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία  σε αυτά τα αντικείμενα. Μπορούμε ακόμα, να πουλήσουμε τα δικά μας παλιά είδη σπιτιού, το οποίο μας προσφέρει κέρδος. Εδώ, συγκαταλέγεται και η ανταλλαγή διακοσμητικών και επίπλων που δεν μας αντιπροσωπεύουν πια, με κοντινούς μας ανθρώπους, ακόμα και η δωρεά τους σε ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη είδη οικιακού εξοπλισμού.

συνειδητές αγορές
Πηγή εικόνας: Pinterest

6. Υποστηρίζουμε ηθικές εταιρίες

Οι ηθικές εταιρίες είναι το μέλλον. Όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολύ ζήτηση διότι είναι μια εξειδικευμένη αγορά και στην Ελλάδα αρκετά άγνωστη ακόμα. Προς το παρόν, οι ηθικές εταιρίες δεν έχουν την ποικιλία των σχεδίων που έχουν οι μεγάλες βιομηχανίες και οι τιμές τους είναι αρκετά πιο υψηλές, με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές για όλους. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα κατανοητό και κανένας δεν είναι αναγκασμένος να ξεφεύγει από το όριο των χρημάτων του για να πραγματοποιεί συνειδητές αγορές. Πολλές μεγάλες εταιρίες, επίσης, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για αλλαγή, δημιουργώντας συλλογές και χαρακτηρίζοντας τες ως ηθικές. Ξεχνάμε όμως, ότι ηθικότητα σημαίνει και η μη εκμετάλλευση των εργαζομένων και όχι μόνο η δημιουργία σεντονιών από οργανικό βαμβάκι. Γι΄αυτό, μέχρι να διαδοθούν περισσότερο οι ηθικές εταιρίες, η καλύτερη λύση είναι η αγορά vintage και η ανταλλαγή.

Πηγή εικόνας: Pinterest

7. Υποστηρίζουμε μικρότερα, ανεξάρτητα και τοπικά καταστήματα

Οι μικρές εταιρίες, συνήθως, αποτελούνται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που σημαίνει ότι τις καθιστά πιο ηθικές από τις μεγάλες βιομηχανίες. Ψωνίζοντας από μικρά, τοπικά μαγαζιά στην περιοχή μας, όχι μόνο τα βοηθάμε οικονομικά αλλά έχουμε και μια πιο προσωπική εμπειρία. Τα χρήματά μας πηγαίνουν σε μικρούς καταστηματάρχες και όχι σε εκατομμυριούχους. Φυσικά, όταν τα προϊόντα παράγονται τοπικά σε μικρές βιομηχανίες, το αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον είναι πολύ χαμηλότερο.

Πηγή εικόνας: Pinterest

8. Σταματάμε να αγοράζουμε αντικείμενα από ζωικά προϊόντα

Είναι αναμενόμενο να σκεφτούμε ότι η γούνα, το μετάξι, το μαλλί και το δέρμα δεν είναι βιώσιμα, ούτε ηθικά, υλικά. Ένα μέρος πολλών επίπλων, για παράδειγμα οι καναπέδες, ή πολλών προϊόντων εξοπλισμού, όπως οι κουβέρτες, φτιάχνονται από ζωικά προϊόντα. Ούτε οι απομιμήσεις δέρματος από πλαστικό δεν είναι το ιδανικό, διότι είναι πολύ ρυπογόνες στην διαδικασία παραγωγής τους. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για συνειδητές αγορές, είναι από εδώ και πέρα να κοιτάμε τα υλικά και τα υφάσματα από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα αντικείμενα που θέλουμε να αγοράσουμε και να ψάχνουμε για εναλλακτικές. Υπάρχουν τόσα άλλα υφάσματα που θα μπορούσαμε να διαλέξουμε, που σίγουρα δεν καθιστούν αναγκαία τα ζωικά προϊόντα για το design του σπιτιού μας.

Πηγή εικόνας: Pinterest

9. Πριν αγοράσουμε, ψάχνουμε για την βιωσιμότητα της εταιρίας στο διαδίκτυο

Υπάρχουν πολλά site στο διαδίκτυο που μπορούν να μας επιβεβαιώσουν άμα μία εταιρία είναι βιώσιμη και ηθική, τόσο αναφορικά με το αντίκτυπο της στο περιβάλλον, όσο και σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. Έτσι, θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε την βαθμολογία κάποιου καταστήματος, πριν αγοράσουμε από εκείνο.

Πηγή εικόνας: Pinterest

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;