007 Elements – Μουσείο James Bond

007 Elements
007 ELEMENTS- Ένα μουσείο- ταξίδι στις ταινίες του James Bond στην καρδιά των αυστριακών άλπεων. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Το 007 ELEMENTS είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικού μυστικού Πράκτορα 007, James Bond. Βρίσκεται στο όρος Gaislachkogl στο Sölden της Αυστρίας και η περιοχή έχει αποτελέσει σκηνικό στην ταινία “Spectre” (2015). Το project ανέλαβε ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Johann Obermoser.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.040 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει έκταση περίπου 1200 τ.μ. Το φυσικό τοπίο κόβει την ανάσα και οι δραματικές κλιματικές αλλαγές κάνουν το σκηνικό μοναδικό και εντυπωσιακό.

007 Elements
Μοναδικό αλπικό τοπίο που δημιούργησε δυσκολίες με το Permafrost, ασταθές έδαφος, και τις συνεχείς αλλαγές της θερμοκρασίας. Το κτίριο είναι μέσα σοτ βουνό και ταυτόχρονα στην κορυφή. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Αρχιτεκτονική στο αλπικό τοπίο

Η νέα τάση κατασκευών στο αλπικό περιβάλλον συνδυάζει την προσβασιμότητα στις κορυφές των βουνών με τη νέα τεχνολογία και τα προκλητικά αρχιτεκτονικά αποτελέσματα. Ο δεσμός της αρχιτεκτονικής με το φυσικό περιβάλλον είναι πολύ ισχυρός λαμβάνοντας υπ’οψιν ότι το φυσικό στοιχείο κυριαρχεί στο χώρο διατηρώντας μεγάλες αναλογίες. 

Σύμφωνα με μια σειρά διαλέξεων που είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου μια δεκαετία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αυστρίας και της Ελβετίας, και με το Goethe-Institut στην Αθήνα, η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική στην Ευρώπη των Άλπεων: «Είναι ο παλμός μιας αρχιτεκτονικής ισορροπημένης, ορθολογικής, που ξέρει να εκμεταλλεύεται τα τεχνολογικά δεδομένα και που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στα κοινωνικά αιτήματα και στις απαιτήσεις για μια πιο ορθολογική χρήση του περιβάλλοντος».

Η φύση κυριαρχεί και το project έπρεπε να προσαρμοστεί. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Αναμφίβολα, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ειδικά στην περίπτωση του project 007 ELEMENTS στην Αυστρία, είναι εμφανής ο πειραματισμός για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος. Αναμφίβολα, αποτελεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση διαμορφώνοντας ένα μοναδιαίο αρχιτεκτονικό αντικείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όραμα και η μεθοδολογία

Πρόκληση αποτέλεσε ο σχεδιασμός για μία κατασκευή σε μεγάλο υψόμετρο. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια νέα τυπολογία κτιρίου με συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπιογραφίας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι κλιματολογικές συνθήκες υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές, με αποτέλεσμα τα τελευταία υλικά να μεταφερθούν στο σημείο με χρήση ελικοπτέρου.

Μικρή η έκταση του κτιρίου σε μια εκτεθειμένη τοποθεσία στην κορυφοργραμμή δημιούργησε μία πρόκληση για τους σχεδιαστές αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά τους. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Σύμφωνα με την περιγραφή του αρχιτέκτονα, η προσέγγισή του προσπάθησε να επιτύχει ένα καινοτόμο, ανταποκρινόμενο στο τοπίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Έτσι, στο 007 Elements ήταν πρωταρχική η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό αντικείμενο, στο οποίο να ενσωματωθεί το δραματικό φυσικό περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.

Εντυπωσιακό πανοραμικό σκηνικό που κόβει την ανάσα. Ο επισκέπτης γίνεται μέρος των ταινιών. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Ενώ λοιπόν σχεδίαζε το 007 Elements, θέλησε να δημιουργήσει αμφίσημους χώρους, όπου ο επισκέπτης θα βιώνει τις πολύπλευρες πραγματικότητες του James Bond. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε η συμβολή του σχεδιαστή παραγωγής των ταινιών James Bond,  Ken Adam, του Creative and Art Director στις τελευταίες τέσσερις ταινίες Bond, Neal Callow, και του Επικεφαλής Σχεδιασμού στο δημιουργικό πρακτορείο Optimist Inc., Tino Schaedler.

Τα μεγάλα ανοίγματα της κατασκευής δημιουργούν οπτικές συνδέσεις με τις τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο Spectre και η ακουστική ενισχύει την αισθητηριακή και οπτική εμπειρία.

007 Elements
Σημείο αναφοράς είναι το Spectre και τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Το concept

Το 007 Elements είναι μια κινηματογραφική εγκατάσταση. Η εμπειρία θυμίζει περισσότερο ταινία παρά επίσκεψη σε ένα μουσείο με την παραδοσιακή έννοια. Είναι ένας χώρος όπου η σύγχρονη πραγματικότητα και οι φουτουριστικοί- εικονικοί κόσμοι μπορούν να συνυπάρξουν. Ο σχεδιασμός των χωρικών ακολουθιών- ως κυρίως εσωστρεφών χώρων- επιτρέπουν στον επισκέπτη να βιώσει στον μέγιστο βαθμό τον κόσμο του Bond.

9 θάλαμοι σε 2 ορόφους. Ξεκάθαρες- αρχαϊκές μορφές των χώρων, με σαφή ροή κίνησης, ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία του James Bond προσφέροντας τη μέγιστη εμπειρία. Πηγή εικόνας: 007elements.soelden.com

Η κατασκευή αποτελείται από 9 χώρους από σκυρόδεμα που ενώνονται μεταξύ τους με ράμπες και τοποθετούνται μέσα στο βουνό. Η διαδρομή πραγματοποιείται μέσα από ελαφρώς κεκλιμένα επίπεδα και μέσω μίας εναλλαγής χωρικών ακολουθιών. Κεκλιμένο-στενό, σκοτεινό, ευρύ-φωτεινό-εξωστρεφές, πραγματικό-εικονικό, λεπτό-υψηλό, συμπαγές-τεντωμένο, πολυγωνικό, κυλινδρικό κοκ. Στο τέλος της διαδρομής ο επισκέπτης ανταμείβεται με μια πανοραμική θέα στα βουνά και την άβυσσο κάτω από τα πόδια του.

007 Elements
Στο Tech Lab ο επισκέπτης μπορεί να δει τις τεχνολογίες αιχμής που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ταινίες του Πράκτορα 007, εξερευνά και αλληλεπιδρα με το ψηφιακό περιβάλλον. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Υλικά κατασκευής

Σκυρόδεμα, ατσάλι και γυαλί: αυτά είναι τα κυρίαρχα υλικά που υπηρετούν τη σχεδιαστική ιδέα του 007 Elements. Όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας, τα υλικά αυτά ενσωματώνουν την αρχαϊκή δύναμη του περιβάλλοντος, ενώ αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη αισθητική της προσωπικότητας του Bond. Ακατέργαστες, μινιμαλιστικές επιφάνειες με καινοτόμα στοιχεία υψηλής τεχνολογίας.

Λίγο πριν την έξοδο είναι το Legacy Gallery, όπου και πάλι ο επισκέπτης μέσω οθονών αφής μπορεί να δει την ιστορία του Πράκτορα 007, όπως έχει διαφυλαχθεί στα αρχεία της EON Productions. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Οι μνημειακών διαστάσεων πόρτες είναι από ανοξείδωτο χάλυβα και δίνουν έμφαση στους χώρους μετάβασης μεταξύ των θαλάμων. Τα διάτρητα μαύρα ατσάλινα πάνελ που χρησιμοποιήθηκαν ως ψευδοροφές αλλά και ως μέσα ακουστικής επένδυσης, ενισχύουν την ηχομόνωση.

007 Elements
Οι επισκέπτες εισέρχονται στο 007 ELEMENTS μέσω ενός ατμοσφαιρικού προθάλαμου, με εντυπωσιακά πλάνα και δραμτική μουσική. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Το 007 Elements έχει ένα πολυαισθητηριακό αποτέλεσμα. Πέρα από τις διαδραστικές εικόνες και το δραματικό περιβάλλον που δημιουργούν οι αντιθέσεις φωτός-σκότους, εντός του μουσείου υπάρχει το αεροπλάνο του Spectre. Δεδομένης της επιθυμίας για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και δεδομένου ότι θα συνεχίζουν να γυρίζονται ταινίες με τον μυστικό πράκτορα, υπάρχει η κατασκευαστική πρόβλεψη τοποθέτησης νέων οχημάτων στον χώρο κάθε φορά που θα βγαίνει μία καινούρια ταινία, μέσω ενός ανοίγματος στην οροφή 1 εκ των 9 θαλάμων.

Η απόληξη του κτιρίου στο Action Hall είναι ένα γυάλινο παράθυρο από το δάπεδο μέχρι την οροφή που βάζει σε κάδρο την πανοραμική θέα στα βουνά. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συγγραφέας των βιβλίων James Bond, Ian Fleming, είχε αρκετά βιώματα στις αυστριακές άλπεις. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ίδιος τοποθετεί τον James Bond σε αυτή την περιοχή ενσυνείδητα βάσει των εμπειριών και εικόνων που ο ίδιος είχε.

007 Elements
Η αίθουσα ενημέρωσης δίνει στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες για κάθε ταινία. Πηγή εικόνας: www.arch-omo.at

Πηγές άρθρου:

Οbermoser arch-omo zt gmbh (2018). 007 ELEMENTS / SÖLDEN. Ανακτήθηκε από www.arch-omo.at/index.php/portfolio_page/bond-installation-soelden-english-version/ (τελευταία πρόσβαση 1/11/2020).

Hitti Natashah (2018). James Bond museum opens at summit of Austrian mountain. Ανακτήθηκε από www.dezeen.com/2018/08/09/james-bond-museum-austrian-mountain-architecture/ (τελευταία πρόσβαση 1/11/2020).

007 ELEMENTS- JAMES BOND WORLD IN SÖLDEN (2018). Ανακτήθηκε από https://007elements.soelden.com/home.html. (τελευταία πρόσβαση 1/11/2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξένια Σαρατσιώτη

Η Ξένια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάνει μεταπτυχιακό στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) στη Σουηδία. Χαρακτηριστικά της είναι η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Λατρεύει τα ταξίδια μιας και πιστεύει ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης και γνώσης ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;