Η Βαλεντίνα στην Καλλιθέα είναι το καλύτερο ρωσικό εστιατόριο της πόλης.

ΒαλεντίναΝέοι δρόμοι…

Στα μικρά στενά της Καλλιθέας, τα μικρά ρωσικά σουπερμάρκετ, τα ζαχαροπλαστεία, τα εστιατόρια και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις είναι μερικές από τις ιστορίες των ανθρώπων της Ρωσίας και του Πόντου. Μια τέτοια ιστορία κουβαλάει μαζί της και η Βαλεντίνα, το παραδοσιακό ρωσικό εστιατόριο της περιοχής.  Από την δεκαετία του ΄80 μέχρι σήμερα η Καλλιθέα έχει την δική της Ρωσική γειτονιά, δηλώνει περήφανη και μας καλεί να την γνωρίσουμε…

Το χθες και το σήμερα…

Στο τέλος της δεκαετίας του 80΄ η κυρία Βαλεντίνα Τριανταφυλλίδου έμεινε χωρίς δουλειά. Έτσι αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο, το επάγγελμα που έκανε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Με την βοήθεια του αδερφού της βρήκε το συγκεκριμένο μαγαζί στην Καλλιθέα το οποίο ονομαζόταν “Ρόδα” και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε ‘’ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ’’.

Βαλεντίνα

Η πείρα της στο χώρο της εστίασης έλεγε πως το μαγαζί θα εξασφαλίσει μόνιμη θέση εργασίας σε αυτήν και τα παιδιά της. Η κυρία Βαλεντίνα δικαιώθηκε και μετά την συνταξιοδότησή της,  το μαγαζί ανέλαβαν τα παιδιά της και πλέον και τα εγγόνια της. Το ξεκίνημα ήτανε δύσκολο αλλά το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για το πρώτο ρωσικό και τα δημοσιεύματα τους το έκαναν γνωστό.. Ο κόσμος που δοκίμαζε την κουζίνα καταλάβαινε πως δεν διαφέρει πολύ από τις γεύσεις που ήξερε και εκτίμησαν την προσπάθεια της κας Βαλεντίνας.

Βαλεντίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βοηθό το Gps και λίγη τύχη, μετά από λίγα λεπτά της ώρας ο προορισμός μας είναι ακριβώς στα δεξιά μας. Οδός Λυκούργου 235. Το πρώτο που μας εντυπωσιάζει είναι οι μπάμπουσκες στο περβάζι του τοίχου, οι ρωσικές κούκλες, το μεγάλο παραδοσιακό ντέφι και οι πίνακες ζωγραφικής. Οικογενειακός και λιτός χώρος τον οποίο επιμελήθηκαν τα παιδιά της κας Βαλεντίνας, οι οποίοι στον χώρο της διακόσμησης δεν είναι τόσο δυνατοί όσο στην κουζίνα! (γέλια).

Κουζίνα…

Όση ώρα περιμένουμε τις παραγγελίες μας μικροί θόρυβοι ακούγονται από το κουζινάκι της Βαλεντίνας. Κάτι καλό ετοιμάζεται λέμε…Όμως αυτό που μας εφιστά περισσότερο την προσοχή είναι οι μικρές συζητήσεις που γίνονται. Αφουγκραζόμαστε τα ρωσικά που ομιλούν εκείνη την στιγμή, και αν και δεν καταλαβαίνουμε λέξη από όσα λένε, το ενδιαφέρον μας και η περιέργεια μας για αυτήν την ιδιαίτερη γλώσσα είναι αρκετά για εμάς. Τα καλούδια δεν αργούν να προφτάσουν στο τραπέζι μας. Ρωσική σαλάτα, ποντιακοί λαχανοντολμάδες, πιροσκί με πατάτα, χειροποίητα ζυμαρικά πιλμένι με κιμά και μια εύγευστη κόκκινη σάλτσα. Αν και στο τέλος τρία πράγματα έκλεψαν τις εντυπώσεις μας. Τα παραδοσιακά ρωσικά ψωμάκια σαν μικρά κυκλικά κουλούρια, η ρωσική σαλάτα και τα χειροποίητα ζυμαρικά πιλμένι. Τα χειροποίητα ζυμαρικά πιλμένι με κιμά, βαρένικι με τυρί ή πουρέ πατάτας, μπλινί (κρέπες) με κιμά η τυρί και το γνωστό μπιφ στρόγγανωφ αποτελούν τη βάση του μαγαζιού. Στο μενού υπάρχουν ουζμπέκικα μάντι, ζυμαρικά στον ατμό, όπως και το ουζμπεκικο Σασλίκ και η γεωργιανή πίτα χατσαπούρι με διάφορα τυριά.

Βαλεντίνα

Βαλεντίνα

Στο τέλος, ομόφωνα όλη η οικογένεια θεωρεί πως εάν δεν δοκιμάσεις μπόρς δεν μπορείς να γνωρίσεις το ρωσικό χαρακτήρα. Παραδοσιακή σούπα μπόρς θρεπτική με βάση το λάχανο και άλλα λαχανικά, με μοσχαρίσιο κρέας ιδανική για το χειμώνα αλλά όχι μόνο.

Πριν φύγω από το μαγαζί μια βασική απορία με κυριεύει. Σε μια δύσκολη συγκυριακά εποχή, άραγε εκτιμάει ο κόσμος αυτό που λέμε γνήσιο και ποιοτικά καλό φαί; Το κάτι το διαφορετικό; Μια άλλη κουζίνα;

Βαλεντίνα

Βαλεντίνα

«Ο κόσμος εκτιμάει την κουζίνα μας για τις αυθεντικές γεύσεις ακόμα  και το ψωμάκι μας ‘’λιπιόσκα’’ που το φτιάχνουμε μόνοι μας. Για να κρατιέται το μαγαζί 30 χρόνια στο χώρο της εστίασης είναι ολοφάνερο ότι ο κόσμος το εκτιμάει ακόμα και στις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε Η πελατεία σε βαθμό πάνω από 90% αποτελείται από Έλληνες. Υπάρχουν και Ρώσοι που μένουν στην Ελλάδα αλλά και τουρίστες.»

 Πριν φύγω από τη Βαλεντίνα παρατηρώ κάτι που στα δικά μου γούστα έρχεται πρώτο. Η ευγένεια, η φιλοξενία και το χαμόγελο των ανθρώπων που σερβίρουν τα πιάτα μας. Το καλωσόρισμα.  Όλων. Μέχρι και των ανθρώπων της κουζίνας. Τα ολόζεστα πιάτα, η φρεσκάδα τους και το ότι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο όλα είναι στο χέρι, δεν αφήνουν περαιτέρω αμφιβολίες για δεύτερες σκέψεις. Η Βαλεντίνα είναι το πιο παραδοσιακό ρωσικό εστιατόριο της πόλης. Μαμαδίστικες συνταγές παιδικών αναμνήσεων στην οδό: Λυκούργου 235 στην Καλλιθέα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;