Smak: Το πρωτοποριακό πεινιρλί της Αθήνας.

Smak

Κάτι νέο στην πόλη…

Ένα βροχερό απόγευμα… Και ενώ η παρέα μου έχει αργήσει λίγο στο ραντεβού μας, δεν χάνω το χρόνο. Μια μικρή βόλτα είναι ότι πρέπει για να περάσει και η ώρα. Επί της Κολοκοτρώνη, το σημείο τοποθεσίας γράφει: Ρόμβης 21-Smak. Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα λένε, αν και λίγο που με νοιάζει. Για αυτό, χωρίς να το πολυσκεφτώ μπαίνω μέσα στο κατάστημα. Το καλύτερο πεινιρλί που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Τέσσερα νέα παιδιά στις 30 Ιανουαρίου του 2018 πραγματοποίησαν ένα μεγάλο ταξίδι γεύσεων. Ένα ταξίδι που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα, με αφετηρία την Ιταλία, ενδιάμεση στάση τη Δράμα, και τελικό προορισμό την Αθήνα. Ο Άκης Χαρετίδης, η Σάντυ Νικολαΐδου ο Μηνάς Καϊκτζόγλου και η Μαίρη Καϊκτζόγλου κατέφθασαν φορτσάτοι για να αλλάξουν ολόκληρη τη φιλοσοφία και τους κανόνες γύρω από το κλασσικό πεινιρλί.

Smak

Η ιδέα

Η ιδέα του Smak άρχισε να “ζυμώνεται” πριν από 3 περίπου χρόνια. Ο Μηνάς Καϊκτζόγλου άρχισε να εντρυφεί στα μυστικά της ναπολιτάνικης σχολής πίτσας: μακρύς χρόνος ωρίμανσης, γρήγορο ψήσιμο σε πέτρα, ζύμη βασισμένη αποκλειστικά σε αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι. Παράλληλα ένα κατάστημα στη Δράμα, τόπο καταγωγής των παιδιών, έχει κάνει το πεϊνιρλί πολύ προσφιλές στους Δραμινούς από το 1970. Παραδοσιακές και ιταλικές τεχνικές παντρεύτηκαν άψογα, σε ένα συνδυασμό μαζί με το λεγόμενο livecooking. Όλα μπροστά στα μάτια σου, λίγα λεπτά μετά την παραγγελία.  Από τη διαδικασία μέχρι το ψήσιμο. 

Η ιταλική σχόλη θέλει μια ζύμη χωρίς λάδι και βούτυρο καθώς και αργούς χρόνους ωρίμανσης. Έτσι αναδεικνύονται όλα τα αρώματα της ζύμης. Επίσης ο γρήγορος χρόνος ψησίματος σε πέτρα επιτρέπει στη ζύμη να είναι τραγανή από έξω και ζουμερή από μέσα! Στην Ιταλία μια αληθινή ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να ψήνεται σε χρόνους μικρότερους των 90 δευτερολέπτων.

Advertisement

Smak

Smak και…

Στον κατάλογο υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, με κρέας και χωρίς κρέας, Το πεϊνιρλί με κιμά -τον οποίο μαγειρεύουμε πολύ απλά και ελαφριά- είναι αγαπητό πολύ στην Αθήνα, ενώ το σουτζούκι Δράμας είναι η πιο πικάντικη πρόταση του καταλόγου! Μια ιδιαίτερη επιλογή αποτελεί το Smak tartufo, με μανιτάρια πόρτο μπέλο, η βάση του οποίου είναι λευκή κρέμα ενισχυμένη με λάδι τρούφας, και σερβίρεται με φρέσκα φύλλα σπανάκι. Όσοι είναι ήδη λάτρεις της τρούφας το παίρνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά και όσοι το δοκιμάζουν πρώτη φορά ενθουσιάζονται. Εκτός των αλμυρών τον κατάλογο συμπληρώνουν και τα γλυκά πεϊνιρλί: Sweet smak με ανθότυρο, μέλι, και κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι, Chocolate smak με κρέμα πατισερί και σοκολάτα, και το Marmelade smak με κρέμα πατισερί, μαρμελάδα βύσσινο ή ρόδι.

Smak

Ποιοτικά υλικά, αγάπη, σωστή ισορροπία και σεβασμός στο τελικό προϊόν. Μια ζύμη που θα αναδεικνύει όλα τα αρώματα της ζύμης καθώς και των υλικών που την συνοδεύουν.Όλα έχουν να κάνουν με τις αρχές και εν τέλει όλα φαίνονται στην πράξη.  Δε θα σερβίραμε κάτι το οποίο δε θα μας άρεσε και δε θα τρώγαμε εμείς οι ίδιοι, μου επισημαίνει η ομάδα του Smak.

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια του Smak…

Θεωρούμε πως Αθήνα έχει ένα ιδιαίτερο vibe σαν πόλη. Είναι μια πόλη πάντα ξύπνια και ανήσυχη, με πολλά όμορφα σημεία, ανθρώπους , έντονο το στοιχείο της τέχνης και σίγουρα…ήλιο! Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να σε τροφοδοτήσουν και να σε πάνε μπροστά. Αν κάτι λείπει αυτό είναι το πράσινο και αν κάτι την ταλαιπωρεί θεωρούμε πως είναι οι ανισότητες.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. Δύο είναι τα πάθη μου: Τα παιδιά και η Αγγλία! Αν και αταίριαστα μεταξύ τους, αυτά τα δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG