Αθήνα: πολιτιστικές γωνίες της πόλης.

πολιτιστικές γωνίες

πολιτιστικές γωνίες της Αθήνας:

Ένα γαϊτανάκι πολιτιστικής δημιουργίας εκτυλίσσεται κάθε χειμώνα σε πολλά σημεία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Αθήνας. Αυτό που προσφέρει στον επισκέπτη είναι  ποιοτική ψυχαγωγία υψηλών προδιαγραφών. Χώροι με μεγάλη ιστορία και απαράμιλλη αισθητική στεγάζονται σε διάφορες πολιτιστικές γωνίες της πόλης και διοργανώνουν πλήθος αριστουργηματικών και σπάνιων θεαμάτων.

Έτσι όχι μόνο ξεφεύγεις από την μονότονη τάση της ζωής [καφές και φαγητό] αλλά καλλιεργείς τον συναισθηματικό και πνευματικό σου κόσμο. Πάντα με ευαισθησία, ενδιαφέρον και δημιουργική διάθεση. Με αυτό το “κάτι άλλο” που θα αλλάξει την ρότα της ζωή σου θα σε συναρπάσει και θα σε ταξιδέψει στην Αθήνα που χαίρεσαι, που αγαπάς, που αποζητάς και αισθάνεσαι περήφανος με τους απόκρυφους θησαυρούς της. Στην Αθήνα που συγκινεί και ταξιδεύει στην σκέψη κάθε Έλληνα του απόδημου ελληνισμού. Στο «κέντρο» εκεί που ο πολιτισμός “χτυπάει κόκκινο” και η πόλη φοράει «τα καλά της».

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ:

πολιτιστικές γωνίες

Κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας που θεμελιώθηκε το 2004 υπό την εξ ’ολοκλήρου επίβλεψη και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση η Στέγη με μια αναμφιβόλου σπουδαία αποστολή. Την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, την εξερεύνηση των ορίων μεταξύ επιστημών, τέχνης και κοινωνίας, την εκπαίδευση για τα παιδιά και την δια βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσιτό σε όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε χρόνο εκπονεί πλήθος δραστηριοτήτων όπως θέατρο, διαλέξεις, μουσικές παραστάσεις, χορό και όπερα. Το διεθνές και παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πάνω της και πώς να μην συμβαίνει άλλωστε σε ένα κτήριο τόσο βεληνεκούς φήμης. Σε ένα χώρο προσιτό για όλους, η Στέγη προσκαλεί όλους τους «φίλους» της να συμμετάσχουν στο σύνολο εξαιρετικά επιμελημένων και μεγάλης κλάσης προγραμμάτων που πραγματοποιεί.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ:

πολιτιστικές γωνίες

Ένας «χείμαρρος» ανεπανάληπτης τέχνης και θεάματος το Εθνικό Θέατρο, μοναδικής ταυτότητας και διακεκριμένης παρουσίας στην ιστορία των θεάτρων της Αθήνας. Πλειάδα σπουδαίων και πασίγνωστων ηθοποιών του είδους ενσαρκώνουν σε κάθε σκηνή του Εθνικού παραστάσεις αντάξιες του ρόλου και του χαρακτήρα του. Έργα κλασσικά, διαχρονικά και σύγχρονα άλλοτε με βαθυστόχαστο κοινωνικό νόημα και άλλοτε κωμικά, έργα ποικίλου είδους συμπεριλαμβάνονται κάθε νέα καλλιτεχνική χρονιά στο πρόγραμμα του Εθνικού.

Σκοπός του η προαγωγή, μέσω της θεατρικής τέχνης, της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και της διαφύλαξης της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας του. Ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Σύμφωνα με το καταστατικό του, στους σκοπούς του περιλαμβάνονται κυρίως:

Η μελέτη, η έρευνα, η σκηνική διδασκαλία και η διάδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του αρχαίου δράματος.

Η σκηνική διδασκαλία, η προώθηση και η ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως της νεοελληνικής δραματουργίας.

Η σκηνική παρουσίαση και η ερμηνεία κλασικών έργων.

Η έρευνα, η αναζήτηση και ο πειραματισμός σε νέες μορφές θεάτρου και σκηνικής έκφρασης.

Η πραγματοποίηση παραστάσεων για παιδιά και νέους.

Η παροχή θεατρικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία Δραματικής Σχολής.

Η προώθηση διεθνών θεατρικών ανταλλαγών και της παγκόσμιας θεατρικής συνεργασίας, κυρίως στο χώρο της Ευρώπης και των χωρών όπου δραστηριοποιείται ο απόδημος Ελληνισμός.

Η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για την ανάδειξη και ενθάρρυνση του θεατρικού δυναμικού της χώρας.

Το Εθνικό Θέατρο περιλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή –που ανεβάζει έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου–, τη Νέα Σκηνή και την Πειραματική Σκηνή. Από το 1991 λειτουργεί επίσης η σκηνή «Κοτοπούλη» στο Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ και από το 1995 το παιδικό στέκι (σκηνή «Κατίνα Παξινού»).

Το Εθνικό Θέατρο διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του. Υπό την εποπτεία του τελευταίου λειτουργεί η Δραματική Σχολή του, που στεγάζεται στην οδό Πειραιώς. Αποτελεί ζωντανό θεατρικό μουσείο με βιβλιοθήκη, εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, ηχογραφήσεις, μακέτες, σκηνογραφικά σχέδια και τεράστιο βεστιάριο (20.000 κοστούμια).

Αξιοσημείωτο δε πως τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες τόσο στην κεντρική όσο και στις μικρότερες νέα και πειραματική σκηνή. «Η ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά αυτό που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Αριάν Μνουσκίν». Σίγουρα το Εθνικό διακατέχει επίσημη θέση ανάμεσα στα καλύτερα θέατρα του κόσμου.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ:

πολιτιστικές γωνίες

Με 1 χρόνο λειτουργείας και 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έδωσε μια νέα πνοή ανανέωσης στις γειτονιές των Νοτίων Προαστείων. Στέκι εντυπωσιακής προέλευσης κόσμου καθημερινώς και αδιαφιλονίκητου οράματος το Σταύρος Νιάρχος θέτει τα πλαίσια των στόχων με σαφήνεια και σεβασμό στον επισκέπτη:

[Η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε προηγμένης κοινωνίας. Χρηματοδοτώντας το ΚΠΙΣΝ, το όραμα του Ιδρύματος είναι να προσφέρει στη χώρα και την πόλη νέες θεσμικές βάσεις, απαραίτητα στοιχεία για να κινηθεί προς τα εμπρός, καθώς και ένα πλαίσιο για το μέλλον. Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα, τα τρία κύρια στοιχεία του ΚΠΙΣΝ, είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της δυναμικής προοπτικής της πόλης και των ανθρώπων της και για την ενσωμάτωσή τους στον εικοστό πρώτο αιώνα και σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο.]

Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη και Πάρκο Πολιτισμού οι 3 βασικοί πυλώνες του έργου. Κέντρο αναψυχής, αθλητισμού και πρασίνου το Σταυρός Νιάρχος  «κατατροπώνει» κάθε επισκέπτη με τις εγκαταστάσεις του και το σχεδιασμό τους. Ο Renzo Piano ένας από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες του κόσμου είναι ο πρωτομάστορας του έργου αυτού. Στη είσοδο της Λυρικής με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό μπορείς να γευματίσεις και να απολαύσεις το καφεδάκι σου. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν καθώς πλήθος παιδικών χώρων προσφέρουν δραστηριότητες απασχόλησης. Ποδηλασία, παρακολούθηση ταινίας, πικνίκ, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις όλα όσα διαδραματίζονται στους χώρους του Σταύρος Νιάρχος. Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται…

ΊΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ:

πολιτιστικές γωνίες

Αναφέρει η επίσημη σελίδα του: Σκοπός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, το Ίδρυμα ασχολείται με τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Μείζονα Ελληνισμό. Η πραγμάτωση του σκοπού αυτού επιτυγχάνεται με:

Tην οργάνωση Ιστορικού και Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα το Μείζονα Ελληνισμό, η προβολή των εκθεμάτων του οποίου βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και προβολών και την παραγωγή έντυπων εκδόσεων και υλικού σε ηχητικές, οπτικές ή άλλες αποτυπώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, με περιεχόμενο επιστημονικό ή εκπαιδευτικό που σχετίζεται με τους σκοπούς τους Ιδρύματος.

Tη διαχείριση της ιστορικής και πολιτιστικής πληροφορίας μέσα από την έρευνα, τη συγγραφή και επιμέλεια κειμένων, τη συλλογή υλικού τεκμηρίωσης, τη λειτουργία Φωτοθήκης, Βιβλιοθήκης, Τμήματος Γενεαλογίας κ.ά.

Την οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και ομάδων εργασίας σε σχέση με το αντικείμενο αυτό.

Την οργάνωση και υποστήριξη μαθημάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών σπουδών για το Μείζονα Ελληνισμό για Έλληνες και ξένους.

Τη θεσμοθέτηση, προκήρυξη και χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών που σχετίζονται με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Το ίδρυμα μείζονος ελληνισμού μια ιδέα με αποκλειστική χρηματοδότηση από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίµογλου πρωτοπορεί σε μια σειρά πλουσίου τεχνολογικού προγράμματος. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση σε πολλά από τα εργαστήρια του έχει αποσπάσει βραβεία. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα Εικονικής πραγματικότητας και προβολές ντοκιμαντέρ παραγωγής του ΙΜΕ παρέχουν μιας μεγάλης δυναμικής διάδραση με στόχο την περεταίρω γνωστική εκμάθηση του επισκέπτη κα την επαφή του με νέους κόσμους.

Το προσωπικό αποτελείται από: αρχαιολόγους, ιστορικούς, µεταφραστές, επιµελητές κειµένων, αρχιτέκτονες, µουσειολόγους, µουσειοπαιδαγωγούς, µηχανικούς πληροφορικής, γραφίστες, παραγωγούς οπτικοακουστικών µέσων και δηµιουργούς τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι µεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ:

πολιτιστικές γωνίες

Από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας ιδρύθηκε το 1922 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ. Κοιτίδα πολιτισμού το Μουσείο Μπενάκη καθώς λαμβάνει αξιοπρεπώς την θέση του στην ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδος γενικότερα. Πληροί όλες τις απαιτήσεις όσων αφορά την σύγχρονη προβολή και το στήσιμο των εκθεμάτων. Διαθέτει μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που διατρέχουν τον πολιτισμό μας κατά το πέρασμα των αιώνων.

Προσπελάσιμο και φιλικό προς τον επισκέπτη στολίζει την Αθήνα των τεχνών και των γραμμάτων. Διαθέτει café και χώρους ανάπαυσης. Τα 2 παραρτήματα του το ένα στην Κουμπάρη και το άλλο στην Πειραιώς έχουν διαφορετικό ύφος και θεματική. Διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκθέσεις με ιδιαίτερο περιεχόμενο προσβάσιμες προς τους επισκέπτες ακόμα και με ελεύθερη είσοδο.

Με το ταίρι σου, την παρέα σου, την οικογένεια σου ζήσε διαφορετικά στην Αθήνα της τέχνης και του θεάματος. Αφουγκράσου τους παλμούς της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

http://www.fhw.gr/fhw/

https://www.snfcc.org/?lang=el

https://www.benaki.gr/index.php?lang=el

https://www.n-t.gr/

http://www.sgt.gr/gre/

Πηγές: 1)

  1. Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7:%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1
  2.  Οι επίσημοι [παραπάνω] ιστότοποι των προτεινόμενων.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;