Odysseus and the Bathers και όπου φυσάει ο άνεμος..!

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τρέχει μια καταπληκτική και πολυδιάστατη έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Paul Chan. Η έκθεση με τίτλο “Odysseus and the Bathers” παρουσιάζεται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και είναι υπό την επιμέλεια του Sam Thorne, Διευθυντή του Nottingham Contemporary.

Odysseus and the Bathers

Τι είναι το Odysseus and the Bathers;

Η παρούσα έκθεση φίλε αναγνώστη περιλαμβάνει νέες παραγωγές αλλά και πρόσφατα έργα του Chan, τα οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποκαλεί “breathers” και “bathers”. Το ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της έκθεσης είναι το στοιχείο του αέρα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο! Τι εννοώ; Το κάθε έκθεμα λοιπόν αποτελείται από ένα υφασμάτινο “σώμα” σχεδιασμένο από τον Chan και προσαρμοσμένο σε ανεμιστήρες. Επομένως, ο Chan προσπαθεί μέσω των εκθεμάτων να δημιουργήσει διαφορετικές μορφές κίνησης, οι οποίες προκύπτουν από τα κινούμενα έργα τέχνης που διαμορφώνουν τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες, σαν χορογραφίες.

Odysseus and the Bathers

Γιατί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης;

Καθώς τα έργα της έκθεσης φαίνεται να δανείζονται στοιχεία από τις αναφορές αρχαίων φιλοσόφων, όπως του Αριστοτέλη και του Ηρακλείτου, για τη σχέση ανάμεσα στη ζωή (βίο), την ψυχή (anima), το πνεύμα (πνοή) και την κίνηση, και η σύνδεσή τους με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι έκδηλη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μοιάζει το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για να φιλοξενήσει την έκθεση. Επιπλέον, το μοτίβο του “bather- λουόμενου” χρησιμοποίησαν πολλοί καλλιτέχνες περί τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως ο Cezanne και ο Matisse, προκειμένου να εκφραστούν σχετικά με το σώμα, τη σεξουαλικότητα και το γυμνό, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και πολλά άλλα. Συνεπώς, μέσω της έκθεσης ο Paul Chan εκπληρώνει την επιθυμία του να απομακρυνθεί από τις εικόνες της οθόνης υιοθετώντας νέα έργα κινούμενης εικόνας που υπερβαίνουν τη  λογική του συμβατικού “καρέ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Odysseus and the Bathers

Πού, πότε και πόσο θα κοστίσει;

Η Odysseus and the Bathers λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτώβρη. Η είσοδος κοστίζει 5€ και οι ώρες λειτουργίας ορίζονται Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-17:00, Πέμπτη 10:00-20:00 και Κυριακή 11:00-17:00. Την Τρίτη θα παραμένει κλειστή. Σημαντικό το γεγονός ότι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη οργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό. Αν θέλεις να συμμετάσχεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δηλώσεις συμμετοχή στο link που θα βρεις στην ιστοσελίδα της έκθεσης! Τέλος, η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν κατάλογο σε έκδοση του ΝΕΟΝ και του εκδοτικού οίκου του Chan, Badlands Unlimited, σε σχεδιασμό του Kobi Benezri. Η έκδοση θα περιλαμβάνει μία εκτεταμένη εκδοχή του δοκίμιου του Chan «Odysseus as artist» (“Ο Οδυσσέας ως καλλιτέχνης”) και ένα νέο δοκίμιο του Thorne.

Official Website της έκθεσης: https://cycladic.gr/page/paul-chan-odysseus-and-the-bathers

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Ντάφου

Ελένη ή Έλενα, φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών. Αγαπώ ό,τι έχει να κάνει με λογοτεχνία και ταξίδια. 3 πράγματα είναι βασικά: να ταξιδεύεις, να εξερευνείς και να αγαπάς! Εμείς θα τα λέμε εδώ, για τοπ προορισμούς σε όλη την Αθήνα!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;