Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία: τα “καταφύγια” της Πάτρας

Οι κρυφές “γωνιές” των πόλεων: μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία

Αγαπημένη ασχολία πολλών “βιβλιοφάγων” θα είναι πάντα η ανακάλυψη κρυμμένων “θησαυρών” στις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, παλιά ή καινούργια, με βιβλία που ξεπερνούν τη δική μας ηλικία, άλλα που απλώς σταμάτησαν να εκδίδονται πολύ νωρίς και άλλα που με την πρώτη ματιά μας κινούν το ενδιαφέρον να τα ξεφυλλίσουμε. Η αίσθηση της ανακάλυψη ενός μέρους με τέτοια αισθητική θα σου έχει μείνει σίγουρα αξέχαστη, αν αγαπάς τα πάντα σε ένα έντυπο βιβλίο. Το καλύτερο είναι πως τέτοιοι μικροί θησαυροί βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία της Πάτρας έχουν μυρωδιά καφέ:

Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις, όπου αν είσαι παρατηρητικός θα ανακαλύψεις διάφορα μικρά βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.  Το καθένα με δική του αισθητική, ικανοποιούν την ανάγκη σου να ξετρυπώσεις περίεργα βιβλία  και να χαζέψεις με τις ώρες! Τα περισσότερα, θα σου προσφέρουν μαζί και ένα ζεστό ρόφημα!

 

Βιβλιοθήκη

Διεύθυνση: Τριών Ναυάρχων 17, (Ρήγα Φεραίου), Κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com/pg/vivliothiki3N17/

Αυτό το μέρος δεν θυμίζει σε τίποτα κάθε άλλη κοινή βιβλιοθήκη που έχεις συνηθίσει. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι καν απλώς μια βιβλιοθήκη. Η “Βιβλιοθήκη” είναι για την ακρίβεια, μέρος του σπιτιού των ιδιοκτητών της. Οι ίδιοι ζουν ακριβώς δίπλα σε αυτήν, οπότε βρίσκονται συνήθως εκεί, διαβάζοντας κάποιο από τα βιβλία, όπως θα έκανε ο καθένας στο σπίτι του!

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com

Μέσα στη σπιτική “Βιβλιοθήκη”:

Η ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει από μόνη της για διάβασμα και περισυλλογή. Η μεγάλη ποικιλία βιβλίων όμως, σε προσκαλεί εξίσου, να ψάξεις τι σε ενδιαφέρει περισσότερο να “χαζέψεις”. Μπορείς ακόμη, να δανειστείς κάποιο βιβλίο, έναντι κάποιας μικρής συμμετοχής. Στην θεματολογία των βιβλίων περιλαμβάνονται  λογοτεχνία, ποίηση, οδηγοί, παραμύθια, θεατρικά έργα, ψυχολογία, φιλοσοφία, ιδιαίτερα, άγνωστα στο ευρύ κοινό μυθιστορήματα και άλλα πολλά! Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θα σου προσφέρουν και το αγαπημένο σου ρόφημα σε πολύ χαμηλή τιμή, για να απολαύσεις, ενώ διαβάζεις.

Τη “Βιβλιοθήκη” επιλέγουν κατά κύριο λόγο φοιτητές. Ο λόγος φαίνεται να είναι η απόλυτη ησυχία που τηρείται από όλους ως κοινώς αποδεκτός κανόνας και κάνει το μέρος ιδανικό για συγκέντρωση. Μπορείς επίσης να φέρεις το laptop σου ή όποιο άλλο μέσο προτιμάς. Τα διαθέσιμα τραπέζια είναι πολλά, στο ισόγειο ή στο πατάρι, ώστε να επιλέξεις το καλύτερο σημείο για σένα.

 

Πολύεδρο

Διεύθυνση: Κανακάρη 147, Κέντρο

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com

Το Πολύεδρο είναι από τις αγαπημένες μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία στην πόλη. Βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας εδώ και πολλά χρόνια και είναι από τα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία- πολυχώρους. Ο λόγος όμως που είναι τόσο γνωστό είναι η πολύπλευρη δράση του. Στο Πολύεδρο μπορεί κανείς να περιηγηθεί ελεύθερα στη μεγάλη ποικιλία από βιβλία, παλιά και καινούργια, συλλεκτικά, αλλά και σύγχρονα και να αγοράσει αν το θελήσει.

Δράσεις στο Πολύεδρο:

Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου θα σε ενημερώσει επίσης, για τις δράσεις που γίνονται στο Πολύεδρο. Πιο συγκεκριμένα, ανεβαίνοντας τα μικρά σκαλοπάτια στο βάθος, θα βρεις μια μικρή αίθουσα, που διατίθεται για εκθέσεις ζωγραφικής, ή παρουσιάσεις. Στον χώρο κυριαρχεί η vintage διάθεση και τα βιβλία βρίσκονται παντού τριγύρω, αφήνοντας λιγοστό χώρο για ένα, δύο τραπεζάκια ανάγνωσης.

Το πιο όμορφο κομμάτι του όμως βρίσκεται στο πίσω μέρος, στον μεγάλο, ανθισμένο κήπο. Το Πολύεδρο διαθέτει τον κήπο για όποιον επισκέπτη θελήσει να διαβάσει κάποιο από τα βιβλία, ή ακόμη να απολαύσει κάποιον από τους μεζέδες, τα γλυκίσματα, ή τα ροφήματα.

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: patrasevents.gr
Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com

Βραδιές “του κήπου”:

Στον κήπο επίσης, πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, βραδιές ποίησης και άλλα, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το περιβάλλον του κήπου ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα του βιβλιοπωλείου και στη φιλοσοφία των ιδιοκτητών του! Επομένως, εάν σε ενδιαφέρουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, φρόντισε να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη. Εκείνος θα χαρεί να σε ξεναγήσει τριγύρω και να σε ενημερώσει. Μπορείς βέβαια πάντα να ενημερώνεσαι online για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, ώστε να μην χάνεις ό,τι καινούργιο προκύπτει.

Book Stop Cafe 

Διεύθυνση: Πατρέως 43 (είσοδος Ι) και Βούρβαχη 9 (είσοδος ΙΙ), Κέντρο 

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com

Στις μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία συγκαταλέγεται και το Book Stop Cafe. Είναι άλλο ένα μέρος, κρυμμένο σε κοινή θέα! Πολλά είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία του, με πρώτο το γεγονός ότι έχει δύο διαφορετικές εισόδους, σε δύο διαφορετικούς δρόμους της πόλης. Από τη μία πλευρά, είναι εμφανής ο χώρος ανάγνωσης και οι βιβλιοθήκες και η αισθητική του θυμίζει περισσότερο ένα μοντέρνο σαλόνι σπιτιού! Από την άλλη, η αισθητική διαφοροποιείται, αφού θα δεις διακόσμηση με “πλούσια” φυτά, ξύλινα καθίσματα και ιδιαίτερη δομή. Το κοινό όμως σε όλα τα σημεία του βιβλιοπωλείου είναι, ότι θα βρεις “κρυμμένα” παντού τραπεζάκια και καθίσματα για να βολευτείς και να αφοσιωθείς στο διάβασμα!

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com/pg/Book.Stop.Cafe.Patra/photos/
Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com

 

Διαβάζοντας στο Book Stop:

Στο Book Stop Cafe μπορείς να βρεις μια ήσυχη γωνία να διαβάσεις ή να ξεφυλλίσεις κάποια από τα βιβλία στις βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία του βιβλιοπωλείου. Μπορείς επίσης, να πιεις τον καφέ σου, ή να δοκιμάσεις κάποια από τα εδέσματα που προσφέρονται παρέα με ένα βιβλίο, ή το laptop σου. Οι φοιτητές το επιλέγουν κυρίως την περίοδο της εξεταστικής, διότι είναι ένας χώρος ευχάριστος και “σπιτικός”. Αν και λίγο μεγαλύτερος από άλλα βιβλιοπωλεία της ίδιας κατηγορίας, η δομή του είναι τέτοια, ώστε αισθάνεσαι πως περνάς από ένα βιβλιοπωλείο σε ένα άλλο και από τον έναν όμορφο χώρο στον άλλον, ανάλογα με τη διάθεσή σου.

Second Hand Books:

Βιβλία βρίσκονται διάσπαρτα παντού, ακόμα και στη μία από τις δύο εισόδους! Εκεί θα εντοπίσεις ένα μικρό πάγκο με second hand βιβλία, τα οποία ίσως σε ενδιαφέρουν. Μπορείς να αγοράσεις κάποιο από τα βιβλία του βιβλιοπωλείου, ή απλώς να το ξεφυλλίσεις εάν ψάχνεις πληροφορίες, ή σου κίνησε την περιέργεια!

Μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία
Πηγή: facebook.com/pg/Book.Stop.Cafe.Patra/photos/

Το κέντρο της Πάτρας διαθέτει πολλά διαφορετικά στέκια για διάβασμα! Αν όμως αναζητείς ιδιαίτερες, μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, για να ανακαλύψεις νέα βιβλία ή ένα ζεστό μέρος διαβάσεις, νομίζω πως τα παραπάνω είναι οι καλύτερες προτάσεις!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Ζεληλίδη

Γεια σας, είμαι η Χρύσα. Ζωγράφος/ Εικονογράφος στο επάγγελμα, το οποίο και έχω σπουδάσει, (στη Σχολή Καλών Τεχνών εδώ στην Ελλάδα... το αναφέρω γιατί κάποιοι αγνοούν την ύπαρξή της). Αγαπώ όμως πέρα από τη ζωγραφική και τα βιβλία, τα ταξίδια και το φαγητό... πολύ! Μια αυθόρμητη εκδρομή οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδας μπορεί να με κάνει πολύ χαρούμενη, ειδικά άμα έχω μαζί και ένα καλό (κατ' εμέ) βιβλίο και καλή (πάλι κατ' εμέ) παρέα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;