Μια βόλτα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία, αποτύπωση συναισθημάτων και στιγμών. Οι φωτογραφίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας καθώς μας επιτρέπουν να κρατήσουμε πρόσωπα και αναμνήσεις ανεξίτηλα στο χρόνο.  Από τις πρώτες Polaroid μέχρι τις ψηφιακές φωτογραφικές  μηχανές, είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως η τεχνολογική εξέλιξη συμπαρέσυρε τη φωτογραφία μαζί της. Χόμπι, τέχνη, επάγγελμα, πολλές είναι οι ιδιότητες που θα μπορούσαν να της δοθούν. Στο Λιμάνι της πόλης λοιπόν, στεγάζεται το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη της φωτογραφίας που σου προσφέρει πολλούς λόγους να το επισκεφτείς.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Με λίγα λόγια

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα. Η συγκρότηση του ξεκίνησε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Αποθήκη Α, στο Λιμάνι. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα ενώ έχει διοργανώσει δράσεις για την προώθηση της φωτογραφίας και στο εξωτερικό. Το μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη,  διαθέτοντας μια εντυπωσιακή συλλογή με περισσότερα από 4000 φωτογραφικά έργα 280 Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα οποία χρονολογούνται από το 1970 μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγονται η δημιουργία αρχείων και συλλογών για τη φωτογραφία, ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το κοινό, η διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και η έκδοση καταλόγων. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στα εφτά καλύτερα μουσεία φωτογραφίας στην Ευρώπη από την πλατφόρμα Spotted by Locals, μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να δεις

Η αλήθεια είναι πως το μουσείο προσφέρει στο κοινό του πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις ποικίλης θεματολογίας. Εμείς επιλέξαμε δυο και αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείς! Προτείνουμε λοιπόν τη 23η Διεθνή Φωτογραφική Συνάντηση PhotoBiennale 2018, μια διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκθέσεις που παρουσιάζονται σε διάφορα εκθεσιακά σημεία της πόλης, σε συνεργασία με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Η φετινή διοργάνωση θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας τα 30 χρόνια παρουσίας της ως ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Και για τους φανατικούς των selfies, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει την έκθεση selfimages, σε επιμέλεια της Νατάσσας Μαρκίδου. Η έκθεση ασχολείται με τη μελέτη των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους πραγματεύονται το αυτοπορτρέτο σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι και έχει διάρκεια μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει περισσότερα από 130 έργα 33 Ελλήνων δημιουργών, διαμορφωμένα σε πέντε ενότητες: Αυτοβιογραφία, Ταυτότητα, Ρευστότητα, Οικείο και Δημόσιο, Αρχέγονη Μνήμη.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Καφέ με θέα

Κι επειδή η εμπειρία της επίσκεψης στο μουσείο πρέπει να συνοδεύεται από την αντίστοιχη κατάληξη, το κυλικείο του είναι το ιδανικό μέρος  για να απολαύσεις τον καφέ σου . Το κυλικείο στεγάζεται μέσα στο μουσείο και λειτουργεί επίσης υπό τη διεύθυνση του. Αν και αποτελεί έναν απλοϊκό χώρο με minimal και καλλιτεχνική αισθητική, είναι το ιδανικό μέρος για διάβασμα και χαλαρές στιγμές . Χαρακτηριστικό στοιχείο του, η γυάλινη τζαμαρία από την οποία μπορείς να θαυμάσεις τη μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Επίλογος

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αποτελεί αναμφισβήτητα έναν χώρο μεγάλης πολιτιστικής αξίας, ο οποίος υπόσχεται να ενθουσιάσει τον επισκέπτη, ταξιδεύοντας τον στον κόσμο της φωτογραφίας. Θα λέγαμε πως μια βόλτα στο μουσείο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς!

 

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Σάββατο/Κυριακή: 11.00–19.00
Παρασκευή: 11.00–22.00

Είσοδος
Γενική Είσοδος: 2,00 € , Μειωμένο: 1,00 €

Πηγή: http://www.thmphoto.gr/

Fb Page: https://www.facebook.com/PhotographyMuseumThessaloniki/

**Πηγή φωτογραφιών: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Fb , http://www.thmphoto.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Σπυρίδου

Κειμενογράφος σε creative studio και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στo Digital Marketing. Αγαπώ το γράψιμο, ζω με μουσική και καφέ, λατρεύω τα ταξίδια και τις εξόδους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;