Κινηματογράφος Βακούρα: Η διαχρονική αξία της πόλης

 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις λίγα βήματα μακριά από την Πλατεία Ναυαρίνου, βρίσκεται ο κινηματογράφος Βακούρα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους τέσσερις χειμερινούς συνοικιακούς κινηματογράφους που έχουν παραμείνει σήμερα.

 

Κινηματογράφος Βακούρα

Ιστορία του κινηματογράφου:

Κατ’ αρχάς, θα ξεκινήσω με κάποια ιστορικά στοιχεία, ώστε να καταλάβετε τη σπουδαιότητα και τη διαχρονικότητα του χώρου. Ο κινηματογράφος Βακούρα άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, 60 χρόνια πριν, δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου 1964. Έκτοτε, τον έχουν αγαπήσει όλοι οι σινεφίλ της Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως, έγινε συνήθεια και όλων εκείνων που επιθυμούν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα.

Κινηματογράφος Βακούρα
Πηγή: https://www.facebook.com/vakouracinema

 

Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω μια πληροφορία που προσωπικά μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Θυμάμαι ότι την άκουσα για πρώτη φορά στην κινηματογραφική αίθουσα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, λοιπόν, η πόλη μας είχε 99 χειμερινούς συνοικιακούς κινηματογράφους. Επίσης, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι 67 από αυτούς ήταν Α΄ προβολής, ενώ οι 32 Β΄ προβολής. Όπως είναι γνωστό, το σινεμά πέρασε δύο μεγάλες κρίσεις. Η πρώτη από αυτές ήταν όταν τελείωσε ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος λίγο πριν τη δεκαετία του ΄70. Στη συνέχεια, η δεύτερη ήρθε με την εμφάνιση της βιντεοκασέτας τη δεκαετία του ΄90.

Advertisements
Ad 14

Ως αποτέλεσμα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν παραμείνει μονάχα δύο κινηματογράφοι, ενώ συνολικά στην πόλη τέσσερις. Συνειδητοποιούμε, έτσι, πόσο αναγκαίο είναι να διατηρήσουμε και να στηρίζουμε τους χώρους που κατόρθωσαν και άντεξαν στις κρίσεις. Αυτοί οι χώροι εξακολουθούν να αποτελούν αφορμή για την συνεύρεση φίλων, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων.

Διαβάστε επίσης  Jamie's Italian Budapest: Η ιταλική κουζίνα της Βουδαπέστης

Κινηματογράφος Βακούρα

 

Κινηματογράφος Βακούρα σήμερα:

Τον Ιανουάριο του 2023 ο κινηματογράφος Βακούρα ξεκίνησε τα αφιερώματά του σε  αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά και στους δημιουργούς τους, με την ονομασία «Βραδιές Φιλμ». Έτσι, αποτέλεσε την αιτία οι νέοι να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν πολλά σπουδαία έργα του κινηματογράφου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σίγουρα συγκινητική. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε και από τα απανωτά sold out στις βραδιές των αφιερωμάτων. Στις συγκεκριμένες βραδιές παρίστανται σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης, πολλές φορές και συντελεστές των ίδιων των ταινιών.

Κάποιες από τις ταινίες είναι οι εξής: Φτηνά Τσιγάρα, Ας περιμένουν οι γυναίκες, Ο βασιλιάς, Ψυχή στο στόμα, Ρεμπέτικο, Οι απέναντι, Η κάλπικη λίρα, Ποτέ την Κυριακή, Η φωτογραφία, Αυτή η νύχτα μένει, Το κορίτσι με τα μαύρα κ.ο.κ. Και βέβαια έπονται και άλλες. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως όλες οι προβολές γίνονται σε κόπιες φιλμ 35 mm, προσδίδοντας μια ακόμα πιο ιδιαίτερη χροιά.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, η μεγάλη αγάπη του κοινού για τις κλασικές ταινίες, καθώς και η αγωνία των νέων ανθρώπων, μέσα σ΄ αυτούς θα προσθέσω και τον εαυτό μου, να γνωρίσουμε τόσο μοναδικά έργα. Παράλληλα με τα έργα, όμως, επιχειρούμε όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, να γνωρίσουμε εμάς τους ίδιους. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε την ταυτότητα και τα ενδιαφέροντά μας και να συνυπάρξουμε με ομοϊδεάτες μας.

 

Κινηματογράφος Βακούρα

 

Όμως, γιατί τόση αξία; 

Μα φυσικά, επειδή το σινεμά χαρίζει τη μοναδική ευκαιρία στους πιστούς του να απολαύσουν ξεχωριστές ταινίες και να βουτήξουν σε έναν κόσμο ρομαντικό. Σε έναν κόσμο που ξεχειλίζουν οι εικόνες και τα χρώματα. Άλλωστε, η αίσθηση που προσφέρει η μεγάλη οθόνη δεν μπορεί να συγκριθεί με μια ψυχρή προβολή στον υπολογιστή. Ούτε να αποτυπωθεί με λέξεις. Είμαι σίγουρη πως όσοι από εσάς είδατε σε κάποιο σινεμά μια ταινία που άγγιξε κάτι μέσα σας και σας σημάδεψε βαθιά, μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλά τι εννοώ.

Διαβάστε επίσης  Golden Globes 2023: Η "Xρυσή" λίστα

Ο κινηματογράφος Βακούρα, πάντως, σας  εγγυάται πως εάν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας εκεί, θα φύγετε λίγο πιο ονειροπόλοι, ήρεμοι και ανάλαφροι. Και νομίζω πως αυτή είναι η μαγεία του. Μέσα στην σκοτεινή αίθουσα τα συναισθήματα, τα δάκρυα, τα γέλια, τα χαμόγελα γίνονται ένα και βγαίνοντας πολλαπλασιάζονται.

Κινηματογράφος Βακούρα

 

Δείτε το πρόγραμμα, διαλέξτε εκείνη την ταινία που σας κάνει το λεγόμενο κλικ (η ταινία μπορεί να είναι κλασική ή και σύγχρονη) και ετοιμαστείτε για το πολυπόθητο ραντεβού. Το ραντεβού με τη μεγάλη οθόνη. Και είναι τόσο κρίμα να το χάσετε…

 

Διεύθυνση: Μιχαήλ Ιωάννου 8

Τηλέφωνο: 2310233665

Social media Βακούρα: https://www.facebook.com/vakouracinema

 


Πηγή: 

Παυλού Σ., Cine Βακούρα- Το μεγάλο αφιέρωμα στα αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου, οι sold out βραδιές και το εγχείρημα που «αγκάλιασε» το κοινό, Ανακτήθηκε από //www.ertnews.gr/ert3/cine-βακούρα-το-μεγάλο-αφιέρωμα-στα-αριστ/

 

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Dior vs Chanel: Τα φαντάσματα πίσω από τους δύο θρύλους

Αφιέρωμα στο «The New Look» κάνει ο Codd Kessler με
Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία