Γεωμετρίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωμετρίες

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα ιστορικά, πολιτιστικά και επιστημονικά σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το τρίτο αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας φιλοξενεί από τις 27 Μαρτίου μέχρι και τις 15 Ιουνίου την έκθεση “Γεωμετρίες”. Σκοπός του προγράμματος προβολών, εκθεμάτων και δράσεων είναι ο προβληματισμός γύρω από ζητήματα που αφορούν το κλίμα, το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Κεντρικός πυλώνας  είναι η επαφή με τη φύση που λαμβάνει χώρα στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Έκθεση Γεωμετρίες

Οι “Γεωμετρίες” είναι μια δράση που διοργανώνεται από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ την επιμέλεια έχει η ομάδα locus athens. Η locus athens είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που με μέσο τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί αφηγήσεις για το φυσικό και αστικό τοπίο. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό Πέμπτη, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Τις μέρες αυτές οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις που βρίσκονται στο Κεντρικό Κτίριο καθώς και στο Γεωργικό Μουσείο. Παράλληλα απολαμβάνουν τον περίπατο στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που αποτελούν τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου σε μια ευρεία περιοχή αστικού περιβάλλοντος. Επιπλέον τις Κυριακές πραγματοποιούνται θεματικά workshops, performances και προβολές ταινιών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δενδροκομείου.

“Πυραμίδα”

Με αφορμή τις “Γεωμετρίες” είναι ανοιχτό στο κοινό και το Γεωργικό Μουσείο του Πανεπιστημίου. Στον εξωτερικό χώρο του υπάρχει η εγκατάσταση- έκθεμα “Πυραμίδα”. Πρόκειται για ένα αυτο-συντηρούμενο θερμοκήπιο που προάγει το μοντέλο ανάπτυξης “forest garden”. Το μοντέλο αυτό βασίζεται  στην πολυκαλλιέργεια  φυτικών ειδών με διαφορετικό μέγεθος ανάπτυξης που σχηματίζουν πυραμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο κέντρο της πυραμίδας- θερμοκηπίου ζει ένα ελαιόδεντρο ενώ περιμετρικά αναπτύσσονται άλλα αρωματικά φυτά μικρότερου μεγέθους. Στο θερμοκήπιο δημιουργείται ένα αυτόνομο μικροπεριβάλλον, που τρέφεται από το έδαφος του εξωτερικού χώρου του Γεωργικού Μουσείου.  Για την άρδευσή του υπάρχει συλλέκτης βρόχινου νερού, ενώ η ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση του νερού παράγεται από σύστημα ηλιακών panels.

Advertisement

Γεωμετρίες

Το Γεωργικό Μουσείο

Στο ισόγειο του Γεωργικού Μουσείου μπορεί κανείς να κάνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου καθώς και της γεωπονικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στο μουσείο εκτίθεται η Συλλογή του Εμμανουήλ Βάθη, που εργάστηκε στο εργαστήριο Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (τότε Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών). Η συλλογή απαρτίζεται από ζωγραφικές αποτυπώσεις φυτικών ειδών και γλυπτά καρπών πραγματικού μεγέθους. Τα αντικείμενα αυτά είχε δημιουργήσει- φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο Εμμανουήλ Βάθης για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών.

Στο ισόγειο μπορεί ακόμη κανείς να δει κάποιες συλλογές επιστημονικών οργάνων εργαστηρίων φυσικής και χημείας. Επιπρόσθετα, έχει ενδιαφέρον η συλλογή εξοπλισμού γεωργίας, αμπελουργίας και γαλακτοκομίας. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς είναι οι προκάτοχοι των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη αγροτική και ζωική παραγωγή.  Στο δεύτερο όροφο του Γεωργικού Μουσείου υπάρχουν δύο ακόμη αίθουσες. Στην μία από αυτές φιλοξενούνται εκθέματα των “Γεωμετριών”.  Στη δεύτερη αίθουσα στεγάζεται η Συλλογή Ορυκτών και Πετρωμάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας της καθηγήτριας Ελευθερίας Δαβή.

Στο Γεωπονικό για μια βόλτα στη φύση

Η έκθεση “Γεωμετρίες” αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια επαφής του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη. Επιπλέον, είναι μια αφορμή γνωριμίας των επισκεπτών με το χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε μια έκταση που διασχίζεται από την Ιερά Οδό, με την κίνηση και το αστικό περιβάλλον που αυτή δημιουργεί, το campus του Πανεπιστημίου αποτελεί ένα καταφύγιο πρασίνου και επαφής με τη φύση. Ο συνδυασμός αυτού του περιβάλλοντος με την έκθεση του Ιδρύματος Ωνάση δημιουργεί μια καλή ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα, χαλαρωτική καλοκαιρινή επίσκεψη.

Η είσοδος στην έκθεση “Γεωμετρίες” είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα της Έκθεσης στο site της Στέγης: Γεωμετρίες/ ΣΤΕΓΗ

Advertisement

Με στοιχεία από το έντυπο της έκθεσης. 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωπόνος- Βιοτεχνολόγος με μια μεγάλη αγάπη: τη γενετική, μουσικός, βιβλιοφάγος και Athens lover. Ελπίζω σε έναν κόσμο με περισσότερη κριτική σκέψη και ένα διαδίκτυο με λιγότερα hoaxes (ίσως το ένα να φέρει το άλλο, δεν ξέρω!)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;