Έκθεση “Καλλιέργειες/Cultures” στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

SHARE

Πόσο εντυπωσιακό ακούγεται ότι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια κατάφυτη έκταση, όπου  μπορεί κανείς μεταξύ άλλων να δει στάβλο με αγροτικά ζώα, μελίσσια και αμπελώνες; Κι όμως, όλα αυτά βρίσκονται στην περιοχή του Βοτανικού. Ο χώρος όπου μπορεί κανείς να τα δει δεν είναι άλλος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός των άλλων, το Γεωπονικό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Αυτήν την εποχή μάλιστα προσφέρεται για επίσκεψη, αφού φιλοξενεί την έκθεση “Καλλιέργειες/Cultures” σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Γεωπονικό, ένα Πανεπιστήμιο σαν εξοχή

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο επιτελεί κατά κύριο λόγο τον εκπαιδευτικό του ρόλο, ως το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας. Παράλληλα, στον χώρο του μπορεί κανείς να νιώσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή με τη φύση. Το Γεωπονικό καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 300 στρεμάτων στις δύο πλευρές της Ιεράς Οδού. Στους κήπους του μεγαλώνουν και στολίζουν αυτή τη γωνιά της Αθήνας, μεταξύ άλλων, ελαιόδεντρα, πορτοκαλαιώνες και αμπελώνες. Στα θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ υπάρχουν και καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών. Επίσης, από το φυτώριο μπορεί κανείς να προμηθευτεί καλλωπιστικά φυτά για το μπαλκόνι ή την αυλή του. Κάτι ακόμη που εντυπωσιάζει οποιονδήποτε επισκέπτεται το Γεωπονικό είναι ο στάβλος με τις αγελάδες και τα πρόβατα, κάτι που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέσα στην πόλη. Σε αυτό το campus μπορεί άνετα κάποιος να νιώσει πως βρίσκεται εκτός της Αθήνας, μέσα στο πράσινο μιας εξοχής.

Έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”

Το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έχει εγκαινιάσει την περιοδική έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”. Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα εικαστικά έργα καθηγητών της ΑΣΚΤ. Με χρήση ποικίλων υλικών και μορφών τέχνης τα έργα απεικονίζουν το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Τα φυσικά τοπία, η γη και τα φυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Ποιος άλλος καταλληλότερος χώρος για να εκτεθούν αυτά τα έργα, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο; Η έκθεση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ΑΣΚΤ μέσα από τα έργα των καθηγητών της σχολής, αλλά και τον χώρο του Γεωπονικού που τα φιλοξενεί. Παράλληλα, αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ φορέων με φαινομενικά διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο. Έτσι, γίνεται εμφανές πως η τέχνη και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Advertisement
Γεωπονικό
Έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures”

Καλλιέργειες

Η έκθεση “Καλλιέργειες/ Cultures” συντονίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ και φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Αυτή η δράση αποτελεί ένα παράδειγμα εξωστρέφειας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν να είναι η αρχή μιας νέας οπτικής για τα Πανεπιστήμια. Σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρουσα προσέγγιση για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Ο πανεπιστημιακός χώρος παύει να είναι απλώς ένα μέρος φοίτησης και εκπαίδευσης, αλλά γίνεται σημείο επαφής με την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.  Μια επίσκεψη στην έκθεση και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα είναι η καλύτερη ενθάρρυνση τέτοιων δράσεων, που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη φήμη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθιστώντας τα προσιτά για κάθε επισκέπτη.

Διάρκεια έκθεσης: ως 31 Ιανουαρίου 2019

Χώρος: Γεωργικό Μουσείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1ος όροφος

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00- 16:00, Σάββατο 26 Ιανουαρίου 11:00- 15:00 και 17:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωπόνος- Βιοτεχνολόγος με μια μεγάλη αγάπη: τη γενετική, μουσικός, βιβλιοφάγος και Athens lover. Ελπίζω σε έναν κόσμο με περισσότερη κριτική σκέψη και ένα διαδίκτυο με λιγότερα hoaxes (ίσως το ένα να φέρει το άλλο, δεν ξέρω!)

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG