Chocotopia: ‘Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

SHARE

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

“Chocotopia: ‘Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας”

Λίγοι και καλοί είναι αυτοί που ξέρουν πως η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας με τις καλύτερες σοκολάτες του κόσμου βρίσκεται 2 λεπτά από το σταθμό του Πανεπιστημίου, στη στοά Νικολούδη. (Πανεπιστημίου 41, Αθήνα) . Η Chocotopia είναι ένα κρυμμένο μυστικό γεμάτο σοκολάτα… Μύθοι, μυστικά, παραπληροφόρηση και αλήθειες γύρω από τα μυστικά της σοκολάτας και τον τρόπο παραγωγής της είναι όλα όσα μάθαμε κατά την επίσκεψη μας στο χώρο της Chocotopia.

Το Ιανουάριο το 2017, ένα όραμα στην καρδιά της Ελλάδας, στην Αθήνα γίνεται πραγματικότητα: Η Chocotopia φέρνει καλή σοκολάτα. Μια σοκολάτα που λίγο καιρό αργότερα μέλλεται να είναι πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου. Μια απροσδόκητη αγκαλιά ή κάτι αναμενόμενο; Ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ιδιοκτήτης του καταστήματος μας εξηγεί: “Ο κόσμος έρχεται πια από όλη την Ελλάδα για να δοκιμάσει τις σοκολάτες μας, τις χειροποίητες και τις συσκευασμένες. Έρχεται για τα βιεννέζικα σοκολατάκια της Xocolat, και βέβαια για το παγωτορολό. Τα ice cream rolls. Παράλληλα, δεν υπάρχει μέσο επικοινωνίας που να μην έχει πάρει πλάνα ή φωτογραφίες από ένα μαγαζάκι μόλις 20 τετραγωνικών μέτρων. Συνεπώς, κάτι καλό κάνουμε, μάλλον το ότι δε φέρνουμε και δεν φτιάχνουμε τίποτα πρόχειρο ή κακής ποιότητας. Μόνο τα καλύτερα του κόσμου.”

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Όσο ζει κανείς μαθαίνει!

“Η σοκολάτα είναι μια από τις κορυφαίες πρώτες ύλες του πλανήτη. Εκατομμύρια τόνοι παράγονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού ανεξαρτήτως γεωγραφικού πλάτους και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο ετησίως. Αυτό σημαίνει μια μεγάλη καμπύλη στην ποιότητά της, που ξεκινάει από τον ίδιο τον καρπό. Οι κορυφαίοι σοκολατοποιοί του κόσμου για μας είναι ο Stephen Bonnat, ο Francois Pralus, και ο Pierpaolo Ruta της Antica Dolceria Bonajuto. Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με τον πρώτο και τον τρίτο.”

“Η έδρα τους είναι σε δυο μικρές πόλεις. Ο Bonnat στο Voiron της Γαλλίας και ο Ruta στην ιστορική Modica της Σικελίας, ίσως την ευρωπαϊκή πατρίδα της σοκολάτας. Αυτό που ξεχωρίζει τους παραγωγούς αυτούς είναι η παράδοση (και οι δύο οικογένειες ξεκίνησαν στα τέλη του 1800) και το πάθος για την καλή σοκολάτα. Ο Bonnat για παράδειγμα χρηματοδότησε την αναδημιουργία μιας χαμένης από κάποια καταστροφή ποικιλίας δέντρων στη Βραζιλία (της Maragnan), όταν βρέθηκαν τυχαία 17 δέντρα που είχαν σωθεί. Ο Ruta τρίβει ακόμα τον καρπό της σοκολάτας σε πέτρες με την παραδοσιακή μέθοδο των Αζτέκων.”

Advertisement

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Ice Rolls: Νέα τάση foodies σε όλο τον κόσμο!

Τα Ice Rolls, η παγκόσμια μόδα που ξεκίνησε από την Ταϊλάνδη, αποτελούν την must επιλογή του καταστήματος.  Η προέλευση και η ιδιαίτερη τεχνική τους φαίνεται πως απασχόλησε σοβαρά του ανθρώπους της Chocotopia. Προσάρμοσαν τις δικές τους ιδέες σε μια συνταγή φρέσκου παγωτού της πόλης, που από την πρώτη στιγμή έγινε σήμα κατατεθέν για όσους ζουν στο κέντρο και βέβαια για τους τουρίστες. “Παντρέψαμε 3 παραδόσεις για να βγάλουμε το πιο φρέσκο παγωτό της πόλης. Η μέθοδος παρασκευής ξεκίνησε στην Ταϋλάνδη. Κάποιος είχε την ιδέα να αντικαταστήσει την ζεστή πλάκα του Tepanyaki με ψυχωμένη, και ιδού: φρέσκο παγωτό της στιγμής.”

“Η δεύτερη παράδοση που κουβαλάει το παγωτορολό είναι αυτή των μεγάλων σοκολατοποιών. Bonajuto, Bonnat, Valrhona και Cacao Barry. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αλλά η βάση του παγωτορολού είναι απολύτως ελληνική. Ελληνικό κατσικίσιο γάλα από την Ευρυτανία και μέλι αντί για σταθεροποιητές ή άλλα χημικά ενισχυτικά γεύσης. Χωρίς λευκή ζάχαρη και χωρίς αυγά. Όπως το έφτιαχναν οι προγιαγιάδες μας στα χωριά με το σύρμα, το κατσαρόλι και την παγοκολόνα. Απαραίτητο συμπλήρωμα οι ξηροί καρποί που βγάζει το δικό μας χώμα, και τα φρούτα. Πρέπει κάποιος να το δοκιμάσει για να καταλάβει τι εννοούμε. Ελπίζουμε σύντομα να βρίσκεται παντού.”

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Λοιποί σοκολατένιοι θησαυροί της Chocotopia.

Ζεστό και κρύο ρόφημα σοκολάτας, χειροποίητες σοκολάτες, τυποποιημένες και σε λίγους μήνες μια μεγάλη – μεγάλη έκπληξη. Μια παγκόσμια καινοτομία. “Γιατί τι άλλο μας έμεινε εμάς τους Έλληνες από το να καινοτομήσουμε,” συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Στοά Νικολούδη-ένα μυστικό σημείο στην καρδιά της Αθήνας…

“Η μοναδική ευρωπαϊκή στοά της Αθήνας. Ένα αρχιτεκτόνημα σπάνιο για όλο τον κόσμο. Ένα πέρασμα από την παλιά, όμορφη Αθήνα στη σύγχρονη και πολύβουη μεγαλούπολη. Πραγματικά πουθενά αλλού δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη δική μας αρχή.”

Advertisement

Ταξίδια και πολλά άλλα…

Με χιούμορ, καλή διάθεση και γνώσεις που πιστοποιούν την αξία του στο αντικείμενο της σοκολάτας και την παραγωγή της, ο Παναγιώτης ήταν μια μεγάλη σοκολατένια έκπληξη για εμάς. Τους λάτρεις της σοκολάτας! Αν και η αλήθεια είναι πως αναρωτηθήκαμε: Που τα έμαθε όλα αυτά ντε; Η απάντηση του ήταν πιο απλή από όσο φανταζόμασταν: “Το μεράκι επιτάσσει τα ταξίδια, και στα ταξίδια γνωρίζεις τους καλούς σοκολατοποιούς αυτής της γης. Αν είσαι υπομονετικός και ευγενικός μαζί τους, θα σου ανοίξουν έναν δρόμο που δε φανταζόσουν. Ιδιαίτερα αν τους πεις ότι είσαι Έλληνας. Η προσηγορία του Έλληνα είναι ακόμα το πιο δυνατό μας στοιχείο αν θέλουμε να αναζητήσουμε εκεί έξω τις γνώσεις για να δημιουργήσουμε και πάλι στην πατρίδα μας.”

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Το ταξίδι της Chocotopia συνεχίζεται…

“Δυο πράγματα είναι αυτά που τριβελίζουν το μυαλό μας αυτή τη στιγμή. Να φτάσει το παγωτορολό στα νησιά μας αυτό το καλοκαίρι, και να δημιουργήσουμε την πρώτη φρέσκια σοκολάτα στιγμής με μια συγκεκριμένη πρωτοποριακή μεθοδολογία. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να περιμένετε λίγους μήνες ακόμα.”

Μια τυχαία απόφαση, μια λιγούρα της στιγμής, και μια αφάνταστη διαδικτυακή αναζήτηση μας οδήγησαν στην Στοά Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41. Έξω από την Chocotopia. Σε μια πηγή γνώσης και σοκολάτας ταυτόχρονα.

Chocotopia: 'Η αλλιώς η καλύτερη σοκολατερί της Αθήνας

Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Πασπαλιάρη!

https://www.facebook.com/chocotopia.gr/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG