Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!

Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!

Στη ζωή μου και για να γίνω πιο συγκεκριμένος κατά τις περιηγήσεις μου στην πολυαγαπημένη μου Αθήνα ένα ήταν πάντα το «μότο» μου: Ψάξε, ψάξε, ψάξε!

Πέρα από κάθε λογική σχετικά με το τι είναι must, τι επιβάλλει η μόδα, η «τάση», τι είναι δημοφιλές και κάθε είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις για το τι επιλέγει ο καθένας- η δεν είσαι ακόμα και «προχω» αν δεν ακολουθήσεις. Έτσι διαμορφώνεται η εποχή μας. Οι επιλογές όμως διαμορφώνονται από εμάς τους ίδιους.

Πάντα καθόσον θυμάμαι τον εαυτό μου σε κάθε νυχτοπερπάτημα μου ένιωθα την ανάγκη να ανασκαλεύω, να ψάχνω για το μέρος που κανείς δεν ξέρει, που μπορεί να είναι απομονωμένο, καθόλου γνωστό, που με λίγα λόγια πρέπει να «φας με το κουτάλι όλη την πόλη» για να το ανακαλύψεις.  Γιατί το να είσαι ψαγμένος στις βόλτες σου είναι κάτι σαν την πολιτική. Πας κατά κάποιο τρόπο ενάντια στο κατεστημένο. Πιο απλά σε όσες ιδέες για το πού θα πάμε έχουμε προσδώσει μια υπερεκτιμημένη διάσταση. Μυστήριο, ανάγκη για να διεισδύσεις περισσότερο στην «άβυσσο» της Αθήνας σε ένα ταξίδι αναπάντεχων εκπλήξεων και επιθυμιών αποτελούν το έναυσμα να προσδώσεις μια άλλη οπτική για όσα θεωρούνται προβλέψιμα και αναμενόμενα.

Με αφορμή τα παραπάνω και την πιο πρόσφατη έξοδο μου στην Πλάκα και το Θησείο θα συστήσω δυο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για μια βραδινή έξοδο που είναι πολύ ελκυστικές για όσους επιζητούν το κάτι «άλλο».

ΒΡΥΣΑΚΙ:

Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!

Χώρος τέχνης και δράσης ταυτόχρονα και παράλληλα σαν ένα τύπου παραδοσιακό καφενείο καλά κρυμμένο σε ένα στενάκι στην οδό Βρυσακίου 17. Μια διαδικτυακή περιήγηση στην κεντρική ιστοσελίδα σου διεγείρει την ανάγκη να το επισκεφτείς άμεσα. Όπως επισημαίνουν βασική φιλοσοφία του:

Το Βρυσάκι, είναι ο επιτυχημένος πολυδιάστατος και διακαλλιτεχνικός χώρος της Σύνθεσης στην καρδιά της Πλάκας με αποστολή την προώθηση της Τέχνης και την κατεύθυνση της Δράσης. Παρέχουμε ένα ζωντανό και οικείο πυρήνα συνάντησης και συντονισμού για όλους τους δημιουργικούς, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, προσφέροντας τους δυνατότητες έκφρασης, δράσης, συμμετοχής και παρέμβασης στην καθημερινή ζωή. ΑΞΙΕΣ

Advertisement

Αναζητούμε την ποιότητα στην καθημερινή ζωή. Πιστεύουμε στην δύναμη της Τέχνης και της ατομικής πρωτοβουλίας και επιλέγουμε την δράση, την συμμετοχή και την συλλογικότητα για την επίτευξη αποτελέσματος και την δημιουργία νοήματος. Αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα και αναμιγνύουμε γόνιμα το παλιό με το νέο.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Με κεντρικούς άξονες την Τέχνη και την Κοινωνική Δράση, το Βρυσάκι διαμορφώνει το πρόγραμμά του γύρω από τους εξής 4 τομείς:

  • Εκδηλώσεις

Διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, όπως  θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, installations, performances, συναντήσεις, παρουσιάσεις, παρτυ.

  • Ειρηνικός Ακτιβισμός

Το Βρυσάκι επιδιώκει την εμπλοκή όλο και περισσότερων ενεργών πολιτών και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται μέσα από τη δομή και τους σκοπούς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Τέχνη είναι το κατεξοχήν προνομιακό πεδίο πολιτικής συζήτησης αλλά και ειρηνικού ακτιβισμού. Οργανώνουμε τη φιλοξενία καλλιτεχνικών (και μη) δράσεων των Μ.Κ.Ο., με στόχο την ενεργή παρέμβαση στην πόλη και την καθημερινότητά μας.

  • Εκπαίδευση

Ο τρίτος τομέας δράσης αναδεικνύει την εκπαιδευτική διάσταση του χώρου συνδράμοντας στην καλλιέργεια και την προώθηση της αξίας της καλλιτεχνικής και κοινωνικής παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενεί παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, διαλέξεις και σεμινάρια για το Θέατρο, τις Τέχνες και τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, διοργάνωση και προβολή εκπαιδευτικών εργαστηρίων και παρουσιά-σεις βιβλίων.

  • Κοινή Δράση

O τέταρτος τομέας δραστηριότητας επιδιώκει την προώθηση και την υποστήριξη συνεργατικών καλλιτεχνικών δράσεων και κοινωνικών ενεργειών μέσα από δίκτυα συνεργασίας με πολιτιστικούς φορείς, κέντρα τέχνης και φεστιβάλ τέχνης, θεωρώντας ότι  η τέχνη είναι ο κατεξοχήν τρόπος επιβεβαίωσης της κοινωνικής συνοχής. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκουμε τη συνεργασία με οργανισμούς καλλιτεχνικής/εκπαιδευτικής δράσης για την από κοινού οργάνωση και παρουσίαση καλλιτεχνικών δρώμενων.

Advertisement

Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!

Αυτά για όποιον θέλει να εστιάσει στο καλλιτεχνικό κομμάτι του χώρου. Ο εκθεσιακός χώρος, η ταράτσα, η αυλή του και η σπιτική βιβλιοθήκη του μαγεύουν κάθε επισκέπτη και πολύ περισσότερο υποκινούν την περιέργεια όσων ακόμα δεν λένε να το επισκεφθούν. Ιδανικό για κουβεντούλα, απογευματινό καφέ και βραδινό ποτό ως μια από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες στην πολιτιστική ατζέντα της πόλης. Η θέα της ταράτσας στην Ακρόπολη που απλώνεται μπροστά σου αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που συμπληρώνει την καλαισθησία του χώρου άψογα.

Πληροφορίες εδώ: http://www.vryssaki.gr/

Θυσείο – Καφενείο «Η καλή ζωή»

Αθήνα: Βρυσάκι και όχι μόνο!

Καφενείο «Η καλή Ζωή»

Με μια νοσταλγική διάθεση μέχρι την επόμενη φορά αποχαιρετούμε στην καρδιά της Πλάκας το Βρυσάκι καθώς βαδίζουμε για το Θησείο. Υπό το χαμηλό φως των φαναριών του δρόμου σε ένα πολύ μικρό στενό στην οδό Θησείου 12 σίγουρα πρώτη σου αίσθηση είναι πως περπατάς κάπου που ίσως να μην το φανταζόσουν και εσύ ο ίδιος. Λες και βρίσκεσαι σε κάποιο επαρχιακό μέρος.

Προχωράς λίγα μέτρα και άξαφνα το βλέμμα σου κεντρίζει μια ξύλινη ταμπέλα με την επιγραφή: Καφενείον «Η καλή ζωή». Ένα ζεστό και φιλόξενο μεζεδοπωλείο με έναν ιδιοκτήτη πολύ ευπρόσδεκτο, δεκτικό, καθώς πρέπει άνθρωπο. Λίγη ώρα ακόμα και αν τον «σκανάρεις» πιο προσεχτικά στους τρόπους προσέγγισης των ξένων αλλά και των ντόπιων του μαγαζιού, στο στυλ του, στον τρόπο που σου μιλάει και στις πλάκες που μοιράζεται μαζί σου θα δώσεις μια αίσθηση αυτοικανοποίσης, χαράς και επιβεβαίωσης για την επιλογή που έκανες.

Παράδοση και ποιότητα δύο λέξεις που κατοπτρίζουν την κουζίνα του μαγαζιού απόλυτα. Οι ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές του μαγαζιού αυτού φτιάχνουν απόλυτα το κέφι σου. Εκκεντρικό σημείο της λιτής και κομψής κατά βάση διακόσμησης του η πέτρα στους τοίχους. Σίγουρα όλα αυτά θα σε κάνουν να θες να το ξαναεπισκεφθείς σύντομα.

Advertisement

Πληροφορίες εδώ:  http://www.ikalizoi.gr/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;