Αθήνα: ακόμα 5+1 πολυχώροι για διάβασμα (vol. 4)

 

πολυχώροι για διάβασμα

Στο προηγούμενο άρθρο, έγινε αναφορά σε αγαπημένα στέκια για διάβασμα και καφέ. Τα όμορφα μέρη της πόλης, που προσφέρονται για μελέτη, δεν περιορίζονται σε ένα κείμενο. Όσα αφιερώματα κι αν γίνουν, πάντα θα υπάρχουν κρυμμένες γωνιές της Αθήνας, όπου κάποιος μπορεί να πάρει μια εφημερίδα, ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο και να απολαύσει ένα ποτό, αλλά και πολυχώροι για διάβασμα.

Επομένως, πέραν από τα κρυφά ή εναλλακτικά βιβλιοστέκια, υπάρχουν ορισμένοι χώροι γνωστοί σε όλους, αλλά πάντα διαχρονικοί και κατάλληλοι για διάβασμα. Οι λάτρεις του βιβλίου γνωρίζουν το συναίσθημα του ενθουσιασμού που προσφέρει μια περιήγηση σε ένα βιβλιοπωλείο. Το αίσθημα αυτό, λοιπόν, μπορεί να απογιωθεί με ένα φλυτζάνι καφέ ή τσαγιού, σε κάθε περίπτωση σε ένα χώρο χαλάρωσης και ταυτόχρονα ανάγνωσης. Έτσι, μεγάλα βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι έχουν δημιουργήσει πολυχώρους, που φιλοξενούν αναγνώστες παντός είδους και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε τύπου.

“Let us read, and let us dance; these two amusements will never do any harm to the world.” – Voltaire

Πολυχώρος Μεταίχμιο

πολυχώροι για διάβασμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, πέραν από τα βιβλία που επιμελούνται οι ομώνυμες εκδόσεις, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ρόφημά σας και φυσικά να εκμεταλλευτείτε το free wi-fi για οποιαδήποτε εργασία σας. Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν η συμμετοχή σας σε κάποια από τις (πραγματικά) πολλές ενέργειες που διεξάγονται στο χώρο.

Εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σεμινάρια, λέσχες βιβλίου είναι μόνο μερικές από τις δράσεις, που πραγματοποιούνται στο χώρο. Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε και βραδιές ποίησης, μουσικές εκδηλώσεις ή παρουσιάσεις βιβλίων. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει αυτή την περίοδο και να συνδυάσετε τον καφέ σας με μια δόση πολιτισμού.

Πολυχώρος Άγκυρα- Ρότα Art Coffee Community

πολυχώροι για διάβασμα

Στο ένα νεοκλασικό σπίτι της Σόλωνος, μπορείτε να θαυμάσετε αρχιτεκτονική και αισθητική, να ανακαλύψετε το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Άγκυρα και να πιείτε παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Με την είσοδό σας στο κτίριο, θα νομίσετε ότι μπαίνετε σε σπίτι μιας οικογένειας που αγαπά τα βιβλία.

Όμως, τελικά, ο πολυχώρος διαθέτει βιβλιοπωλείο, παιδικό στέκι, ένα καφενείο στην αυλή του χώρου και την αίθουσα Λέξεις και Nότες” , που είναι ένας συνδυασμός cocktail bar, θεατρικής/ live σκηνής και αίθουσας εκδηλώσεων. Ιδανικό μέρος για μεσημέρια μετά τη σχολή ή τη δουλειά και για χαλαρά βράδια με κοσμοπολίτικο αέρα, πάντα μέσα στο πνεύμα του βιβλίου.

Free Thinking Zone

πολυχώροι για διάβασμα

Το πρώτο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Σκουφά. Οι πολυχώροι για διάβασμα είναι ουσιαστικά βιβλιοπωλεία με χώρους για καφέ και ανάγνωση, ωστόσο στο Free Thinking Zone έχετε τη δυνατότητα να συμβάλλετε στον πολιστισμό με ένα πολύ πιο πρακτικό τρόπο.

Έτσι, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, να αγοράσετε ή απλώς να διαβάσετε ένα βιβλίο αλλά και να κάνετε πράξη τη δική σας πρόταση μαζί με εθελοντές. Στον χώρο γίνονται πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και πάνω απ’όλα προάγεται η σκέψη και ο διάλογος.

Ιανός

πολυχώροι για διάβασμα

Στη θορυβώδη Σταδίου βρίσκεται ένας ήσυχος πολυχώρος για διάβασμα και χαλάρωση. Το βιβλιοπωλείο Ιανός είναι γνωστό. Μια επίσκεψή σας για την αγορά ενός βιβλίου θα ήταν ωραίο να συνδυαστεί με ένα ρόφημα στο πατάρι του κτιρίου. Εκεί, άτομα κάθε ηλικίας διαβάζουν κάθε είδους βιβλίο ή και παρακολουθούν μουσικές βραδιές, εκθέσεις συζητήσεις, δρώμενα. Οι συστάσεις είναι περιττές για έναν τόσο γνωστό (Αλλά καθόλου κλισέ.) πολυχώρο.

Πλειάδες

πολυχώροι για διάβασμα

Λίγο πιο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, ένα ζεστό βιβλιοπωλείο έχει γίνει στέκι των φίλων του βιβλίου. Στο συνοικιακό βιβλιοπωλείο, ο ακάλυπτος χώρος της πολυκτοικίας λειτουργεί ως σημείο συνάντησης , όπου οι επισκέπτες κάθονται για να ξεφυλλίσουν τα βιβλία τους και να συζητήσουν. Γιατί, τελικά, τη μαγεία της ανάγνωσης ενός βιβλίου είναι καλύτερο να τη μοιράζεσαι.

Ευριπίδης

πολυχώροι για διάβασμα

Το βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης, στο Χαλάνδρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Στους ορόφους του χώρου τοποθετούνται όλα τα είδη βιβλίων και χαρτικών, ενώ δύο καφετέριες, στον 1ο όροφο και στον εξωτερικό χώρο, προσφέρουν ροφήματα και σνακ, που καθιστούν την ανάγνωση μέγιστη απόλαυση. Από το 2012, λειτουργεί Ευρυπίδης και στην Κηφισιά, όπου διατίθενται όλες οι εκδόσεις και υπάρχει όροφος αφιερωμένος στα παιδιά με ένα cafe για τους μεγάλους.

Αποτίμηση

Μια βόλτα για αγορά βιβλίων μπορεί να συνδυαστεί με έναν καφέ και κάποιες ώρες χαλάρωσης. Εξάλλου, οι πολυχώροι για διάβασμα είναι ποικίλοι και βρίσκονται παντού. Η ενάσχοληση με το βιβλίο δε σταματά ποτέ. Εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις είναι μερικές από τις δράσεις που διεξάγονται στους παραπάνω χώρους. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να αφιερώσετε μια μέρα σε κάποιον από αυτούς καινα ανακαλύψετε ότι στην Αθήνα μπορεί τελικά να υπάρχει πολύς κόσμος που αναγνωρίζει την αξία του βιβλίου.

Matina maps:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταματίνα Χαλουλάκου

Μια wanna-be-ηθοποιός νομικάρια. Λατρεύω, επίσης, [Λίγα πράγματα.] το χορό, το διάβασμα, τη φωτογραφία, τα ταξίδια, το φαγητό και τις βόλτες με φίλους σε όμορφα σημεία της πόλης [Υπάρχουν κι αυτά.]. Τώρα τελευταία δηλώνω συχνά: Τελικά, δε θα γίνω δικηγόρος...πριγκίπισσα θα γίνω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;