Άγιος Ανδρέας Πατρών: Ένας εξέχων θρησκευτικός ναός

Ιερός ναός: Άγιος Ανδρέας Πατρών | Πηγή: Wikipedia
Ιερός ναός: Άγιος Ανδρέας Πατρών | Πηγή: Wikipedia

Κάθε Νοέμβρη αρκετοί ορθόδοξοι πιστοί από Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία και γενικά χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επισκέπτονται μέσω οργανωμένων γκρουπ (σε μορφή ιερού προσκυνήματος), τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα και τον σταυρό που μαρτύρησε. Ο ναός αποτελεί ένα πολιτιστικό μνημείο, καθώς βλέπουμε επισκέπτες ακόμα και από χώρες της Ασίας π.χ. Κίνα. Τα ποσοστά επίσκεψης του ναού παραμένουν υψηλά όλους τους μήνες.
Στις 30 Νοέμβρη η Πάτρα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Ανδρέα, εποχή που καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών (η ημέρα αυτή είναι αργία για την Πάτρα). Δίπλα από τον νέο ιερό ναό βρίσκεται ο παλαιός ναός.

Νέος ναός: Άγιος Ανδρέας

Ο νέος ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, λίγα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του (Αποστόλου) Αγίου Ανδρέα. Η εκκλησία φέρει σταυρό ύψους πέντε μέτρων και δώδεκα καμπανιαριά. Το συνολικό εμβαδόν της εκκλησίας είναι 2500 τ.μ., ενώ χωράει περισσότερα από 8000 ατόμων. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964 η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα.

Αγία Κάρα: Άγιος Ανδρέας Πατρών | Πηγή: Pinterest
Αγία Κάρα Αγίου Ανδρέα Πατρών | Πηγή: Pinterest

 

Σταυρός Άγιος Ανδρέας | Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας
Σταυρός Αγίου Ανδρέα | Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

 

Εσωτερικό ναού | Πηγή: religiousgreece.gr
Εσωτερικό ναού | Πηγή: religiousgreece.gr

Παλαιός ναός: Άγιος Ανδρέας

Κατά την χρονική περίοδο 1836-1843 έχουμε την ανέγερση του παλαιού ναού του Αγίου Ανδρέα, στη θέση όπου μαρτύρησε ο Ιδιος ο Απόστολος. Δεξιά του ναού είναι ο μαρμάρινος τάφος Του ενώ δίπλα ακριβώς είναι το πηγάδι. Στη θέση που βρίσκεται το πηγάδι τώρα, υπήρχε πηγή (πηγή της Δήμητρας) στην οποία λειτουργούσε μαντείο αποκλειστικά για ασθενείς. Σε αυτή την περιοχή ακριβώς, δίδασκε και σταυρώθηκε ο Άγιος Ανδρέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξωτερικό παλαιού ναού | Πηγή: mediterranee.gr
Εξωτερικό παλαιού ναού | Πηγή: mediterranee.gr

 

Πηγάδι | Πηγή: Patras event
Πηγάδι | Πηγή: Patras event

 

Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ευμήλου 4, Πάτρα 262 22. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του ναού είναι: 261 033 0644. Στα δεξιά του νέου ναού, κατεβαίνοντας κάποια σκαλάκια βρίσκεται έκθεση, όπου κανείς μπορεί να αγοράσει αναμνηστικά του ναού (υπάρχουν παντού ταμπέλες με κατευθυντήριες οδηγίες μεταφρασμένες σε διάφορες γλώσσες για τους τουρίστες).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριάδνη Κωνσταντοπούλου

Λατρεύω να εξερευνώ τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τον πολιτισμό της σημερινής κοινωνίας. Hobbies: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, ζωγραφική, συγγραφή και μαγειρική. Σπουδές: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;