4+1 χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

SHARE

[Με αφορμή την ταινία Cinema Paradiso]

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Ήσυχα βράδια με καλές ταινίες, ποπ-κορν, νάτσος και γλυκά a.k.a. ο ορισμός της ευτυχίας. Τον μαγικό αυτό συνδυασμό, όμως, μπορεί να απογειώσει μια καλή αίθουσα με άνετα καθίσματα και ωραίο περιβάλλον. Υπάρχουν εμπορικοί κινηματογράφοι, συνοικιακοί (Τους οποίους στηρίζουμε και αγαπάμε.) και ιστορικοί κινηματογράφοι.

Στο κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να ανακαλύψετε κινηματογράφους, που έχουν να προσφέρουν μεγάλες αίθουσες και ωραίες οθόνες και να προτείνουν (Πραγματικά!) ενδιαφέρουσες ταινίες. Πάρτε, λοιπόν, ποπ-κορν και ένα ποτό και χαθείτε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Γιατί, ποιός δε θέλει να ξεφύγει από την πραγματικότητα, έστω και για 2 ώρες;

Life isn’t like in the movies. Life… is much harder.Cinema Paradiso

ΙΝΤΕΑΛ

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Στην Πανεπιστημίου βρίσκεται ο θρυλικός κινηματογράφος Ιντεάλ, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έως και περίπου 2.000 θεατές. Λειτουργεί από το 1922 ως σήμερα.Έχει λειτουργήσει και ως θέατρο, ενώ έχει καταστραφεί από πυρκαγιές και ανακαινιστεί 3 φορές.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η επίσκεψη στον συγκεκριμένο κινηματογράφο συνδυαζόταν με λουκουμάδες απο τον Κρίνο. Σήμερα, αν αναζητάτε έναν άνετο χώρο και κυρίως ποιότικες ταινίες, δεν έχετε παρά να κατεβείτε κέντρο και να επιλέξετε το Ιντεάλ. Μετά την προβολή της ταινίας, υπάρχουν άπειρα μπαράκια και μαγαζιά με φαγητό για όλα τα γούστα (Cause the night is young!).

ΑΣΤΟΡ

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Κρυμμένος στη στοά Κοραή, ο κινηματογράφος Άστορ, λειτουργεί από το 1947. Αν πρέπει να επιλέξω ένα μόνο λόγο, για τον οποίο κάποιος πρέπει να επισκεφθεί το Άστορ, αυτός είναι η υψηλού επιπέδου επιλογή των ταινιών. Εδώ, θα δείτε ιδιαίτερες ταινίες από όλο τον κόσμο, από καταξιωμένους αλλά πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, προβάλλονται έργα ξεχωριστά και, φυσικά, όχι εμπορικά. Στον κινηματογράφο διεξάγονται, συχνά, και φεστιβάλ σχετικά με την έβδομη τέχνη. Αν έχετε χρόνο, πριν την προβολή της ταινίας μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, στο φουαγιέ.

ΕΛΛΗ

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Οι κινηματογράφοι στην Αθήνα είναι πολλοί. Ανάμεσα σε αυτούς και ο κινηματογράφος Έλλη, στην οδό Ακαδημίας, απέναντι από την (Παλιά) Λυρική Σκηνή. Από το 1952 μέχρι σήμερα, στις 5οο θέσεις του, έχει φιλοξενήσει πολλούς Αθηναίους και μη. Το 1995 ανακαινίστηκε για τελευταία φορά, και μάλιστα υπήρξε ένας από τους πρώτους κινηματογράφους του κέντρου, που εκσυγχρονίστηκαν, χωρίς να χάσει τη ζεστή αύρα του. Σήμερα, η πλειοψηφία των ταινιών που προβάλλονται ανήκουν στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, και χαρακτηρίζονται σινεφίλ.

ΑΑΒΟΡΑ

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Λίγο πιο ψηλά, επί της οδού Ιπποκράτους, θα συναντήσετε τον κινηματογράφο Ααβόρα. Οι μεγαλύτερες γενιές δηλώνουν ότι εκεί μεγάλωσαν, οι νεότεροι αποκαλούν τον κινηματογράφο τωρινό στέκι τους. Ο Ααβόρα είναι γνωστός για την άνετη και φιλόξενη αίθουσά του, αλλά και για ποιοτική και πρωτοποριακή επιλογή ταινιών. Συχνά, διεξάγονται και φεστιβάλ (Με πρόσφατο το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου). Ξεκάθαρα, μια ευχάριστη πρόταση στην καρδιά της αστικής Αθήνας.

ΛΑΪΣ- ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αγόρασε τον  παλιό κινηματογράφο «ΛΑΪΣ» στην Ιερά Οδό. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας, διάσωσης αλλά και προβολής ταινιών ή διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εκεί, οργανώνονται, αίθουσα προβολών 200 θέσεων, αίθουσα προβολών «ciné club» 60 θέσεων για τα μέλη, θερινός κινηματογράφος 250 θέσεων, μουσείο κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία και γραφειακοί χώροι. Οι χώροι συνοδεύονται από δύο φουαγιέ και μπαρ, και από μικρό πωλητήριο.

Advertisement

Το κέντρο της πόλης μας αποτελεί, πάντα, μια ενδιαφέρουσα επιλογή για παρακαλούθηση ποιοτικών ταινιών, σε ενδιαφέροντες χώρους. Είτε σε συνοικιακοί, είτε σε ιστορικοί, είτε μικροί, οι κινηματογράφοι της Αθήνας είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν όλους τους θεατές, που επιδιώκουν να περάσουν τα βράδια τους με τη συντροφιάς μιας καλής ταινίας (Και σνακ.). Το cinema θα είναι πάντα μια οικονομική επιλογή, ιδανική για τις χειμωνιάτικες νύχτες. Ή αλλιώς (Σε απλά Ελληνικά.): Cinema is the most beautiful fraud in the world.-Jean-Luc Godard.

Matina maps:

  • ΙΝΤΕΑΛ: Ελ. Βενιζέλου/Πανεπιστημίου 46,Αθήνα 106 78, 2103826720
  • ΑΣΤΟΡ: Σταδίου 28 (Στοά Κοραή), Αθήνα 105 59, 2103211950
  • Κινηματογράφος ΕΛΛΗ: Ακαδημίας 64, Αθήνα 106 79,  2103632789
  • Κινηματογράφος ΑΑΒΟΡΑ: Ιπποκράτους 180, Αθήνα 114 72, 2106423271
  • Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, 104 35 Κεραμεικός, 2103609695

Υστερόγραφα:

1: Πατώντας στα links, μπορείτε να μεταβείτε στις σελίδες των ταινιών, ώστε να ενημερωθείτε για τις ταινίες που προβάλλουν.

2: Για προτάσεις και κριτικές ταινιών πατήστε εδώ.

3: Ούτε και φέτος θα καταφέρω να δω όλες τις ταινίες, που θέλω να δω.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μια wanna-be-ηθοποιός νομικάρια. Λατρεύω, επίσης, [Λίγα πράγματα.] το χορό, το διάβασμα, τη φωτογραφία, τα ταξίδια, το φαγητό και τις βόλτες με φίλους σε όμορφα σημεία της πόλης [Υπάρχουν κι αυτά.]. Τώρα τελευταία δηλώνω συχνά: Τελικά, δε θα γίνω δικηγόρος...πριγκίπισσα θα γίνω.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG