4+1 εκθέσεις για να επισκεφθείς από Σεπτέμβρη!

Ήρθε ο Σεπτέμβρης και όλοι, λίγο-πολύ, επιστρέφουμε από διακοπές και ξαναμπαίνουμε σε ρυθμούς καθημερινότητας! Μετά την παραθέριση, η πρωτεύουσα φαίνεται να μην μας χωράει… Αλλά μην μου σκας! Η Αθήνα είναι γεμάτη εκθέσεις που σε περιμένουν να τις επισκεφθείς για να γεμίσει το μυαλό σου με όμορφες εικόνες και ταυτόχρονα νέες γνώσεις!

“Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο

Τόσο Έλληνες όσο και ξένοι φωτογράφοι ενώνονται στην παρούσα έκθεση για να αναδείξουν τις ελληνικές θάλασσες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τόπο και τη ζωή των Ελλήνων. Οι φωτογραφίες της έκθεσης χωρίζονται σε 4 χρονολογικές ενότητες, οι οποίες ορίζονται ως εξής:

  • Η θάλασσα στη φωτογραφία του 19ου αιώνα. Μια συμπτωματική παρουσία.
  • Η θάλασσα ως αντανάκλαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μαγεία του στιγμιότυπου.
  • Η φωτογραφική αποτύπωση της θάλασσας τα χρόνια στον Μεσοπόλεμο. Απόπειρες καλλιτεχνικής έκφρασης.
  • Η στροφή προς το θαλασσινό τοπίο τα μεταπολεμικά χρόνια. Το Αιγαίο ως αναπαράσταση και αίσθηση.

εκθέσεις

Μέσω των φωτογραφιών αυτών, ο θεατής αντιλαμβάνεται πώς προσεγγίστηκαν οι ελληνικές θάλασσες από τους φωτογράφους μέσω του φακού από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τα τέλη του 1970. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο Διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» – Επίπεδο Αφίξεων – Είσοδος 1 από τις 23/07 έως και τις 31/12 του 1018. Είσοδος ελεύθερη!

Link: https://www.benaki.gr/index.php?option=com_events&view=event&id=5717&lang=el

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Φόρμες και Αντιθέσεις”

Η γλύπτρια Σοφία Βάρη επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολυάριθμες εκθέσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, για να παρουσιάσει 16 ασπρόμαυρα γλυπτά μνημειακών διαστάσεων στην έκθεσή της με τίτλο “Φόρμες και Αντιθέσεις” στο ΚΠΙΣΝ. Τα γλυπτά αποτελούν την πιο ώριμη δημιουργία της Σ. Βάρη, έχοντας δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία. Η δουλειά της γλύπτριας αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τα στοιχεία του φωτός και του όγκου. Απλές φόρμες εμπνευσμένες από την κυκλαδική τέχνη και την τέχνη των Ολμέκων του Μεξικού ενσαρκώνουν αρμονικά αντιθέσεις που γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον επισκέπτη της έκθεσης στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ. Η γλύπτρια για τη συγκεκριμένη έκθεση κινήθηκε σε ασπρόμαυρη παλέτα και επέλεξε όγκους που να δένουν αρμονικά με τον χώρο παρουσίασης. Η ίδια εξηγεί: «Η ενσωμάτωση των μεγάλης κλίμακας γλυπτών μου στο περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας. Θέλω να φαίνονται σαν να ήταν εκεί πάντα.»

εκθέσεις

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ από 01/09 έως και 07/10 του 2018 και ώρα 06:00-00:00 με ελεύθερη είσοδο. Να σημειωθεί ότι καθημερινά, από τις 11.00 ως τις 20.00 (στο ακριβώς κάθε ώρας), θα πραγματοποιείται στον χώρο της έκθεσης στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, ολιγόλεπτη ενημέρωση σχετικά με την έκθεση και την εικαστικό.

Link:https://www.snfcc.org/visitors-center/events/2018/09/sophia-vari-forms-contradictions-0709/?lang=el

“Αναδρομική έκθεση Γιάννη Μόραλη”

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη συμπληρώθηκαν το 2016, ενός από τους δημοφιλέστερους και σημαντικότερους καλλιτέχνες της χώρας κατά τον 20ο αιώνα. Προκειμένου λοιπόν να τιμηθεί ο καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή το 2009, το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμπαράσταση της οικογένειας του ζωγράφου, αποφασίζουν για πρώτη φορά να συνεργαστούν στη διοργάνωση μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που θα περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του. Η έκθεση η οποία θα πλαισιώνεται από πλούσια εικονογραφημένη έκδοση και παράλληλες εκδηλώσεις, δίνει στο ευρύ κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με το έργο του καλλιτέχνη, να θαυμάσει και να εμπνευστεί.

εκθέσεις

Τα εγκαίνια συμβαίνουν στις 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση θα πραγματοποιείται έως 05/01/2019 στο Μουσείο Μπενάκη Κυριακή και Πέμπτη 10:00-18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00. Η τιμή των εισιτηρίων ανέρχεται σε 8€ και 4€.

Link:https://www.benaki.gr/index.php?option=com_events&view=event&id=5739&Itemid=163&lang=el

“Manuel Ocampo και Mihael Milunovic: Δύο Ατομικές Εκθέσεις”

Η γκαλερί ΑΔ παρουσιάζει ταυτόχρονα στους 2 ορόφους της δύο ατομικές εκθέσεις, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:00• του Φιλιππινέζου Manuel Ocampo, του οποίου η δουλειά έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν παρουσιάστηκε από τον Jan Hoet στην Documenta ΙΧ στο Κάσσελ (1992) καθώς και στην Μπιενάλε της Βενετίας (1993, 2001 & 2017) και του Σέρβου Mihael Milunovic, του οποίου η δουλειά θυμίζει την ζωγραφική της Νέας Σχολής της Λειψίας και σχετίζεται με το κλίμα της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας και την ήττα της ουτοπίας. Τα πρόσφατα έργα των δύο καλλιτεχνών έρχονται να πάρουν θέση στο εξής ερώτημα: “Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της τέχνης, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κρίσης;” και ταυτόχρονα να θέσουν υπό αμφισβήτηση παγιωμένα ιδεολογικά συστήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι και οι δύο καλλιτέχνες προέρχονται από χώρες που έχουν στιγματιστεί από την αποικιοκρατία, από σκληρά καθεστώτα και πολέμους.

εκθέσεις

Οι φανταστικοί κόσμοι με υπερρεαλιστικό χαρακτήρα που δημιουργούνται από τους καλλιτέχνες αντικατοπτρίζουν άμεσα τις κρίσεις ταυτότητας που χαρακτηρίζουν την κοινωνία του σήμερα. Η έκθεση διαξάγεται από 12/09/2018 έως και 24/11/2018 στην γκαλερί ΑΔ (Παλλάδος 3, Ψυρρή) κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-21:00 και Σάββατο 12:00-16:00. Είσοδος ελεύθερη!

Link: https://www.adgallery.gr/

“Έκθεση φωτογραφίας Τροτύλη”

Στα Αισχύλεια παρουσιάζει ο Βαγγέλης Γκίνης το φωτογραφικό του άλμπουμ με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ και πιο συγκεκριμένα το εργατικό του δυναμικό. Το έργο του Γκίνη ξεκίνησε τον Μάιο 2017 με αρχικό στόχο την αποτύπωση στο φωτογραφικό χαρτί της ατμόσφαιρας των μισό-εγκαταλελειμμένων χώρων, ο οποίος στόχος στη συνέχεια μετατοπίστηκε και στην αποτύπωση των ανθρώπων που βίωσαν τους συγκεκριμένους χώρους.

εκθέσεις

Αυτή η στενή σχέση, που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο δημιουργό- φωτογράφο και τους ανθρώπους της Πυρκάλ, παρότρυνε τον Βαγγέλη Γκίνη σε μία εκ των έσω καταγραφή, τον παρακίνησε να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και συνετέλεσε ουσιαστικά στην καλύτερη φωτογραφική ποιοτική απόδοση. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από 06/09/2018 έως 14/10/2018 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο.

Link:http://www.aisxylia.gr/trotyli-tou-vangeli-gkini/

Και κάπου εδώ, η λίστα με μερικές από τις εκθέσεις του Σεπτεμβρίου κλείνει! Εγώ έκανα τις προτάσεις μου αγαπημένε αναγνώστη, το μόνο που μένει είναι να εφοπλιστείς με όρεξη και διάθεση και αν θέλεις να τις επισκεφθείς! Σε περιμένουν σου λέωω…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Ντάφου

Ελένη ή Έλενα, φοιτήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών. Αγαπώ ό,τι έχει να κάνει με λογοτεχνία και ταξίδια. 3 πράγματα είναι βασικά: να ταξιδεύεις, να εξερευνείς και να αγαπάς! Εμείς θα τα λέμε εδώ, για τοπ προορισμούς σε όλη την Αθήνα!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;