3 μουσεία στη Στοκχόλμη που σου διδάσκουν ιστορία

Στοκχόλμη

Από τα ομορφότερα που έχω επισκεφτεί, αυτά τα μουσεία στη Στοκχόλμη με έκαναν να την ερωτευτώ. Την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα, δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία της. Δεν είχα καν χάρτη και απλά περπατούσα στην πόλη χωρίς να ξέρω που πηγαίνω. Μετά από διάφορες εξορμήσεις, τυχαία ανακάλυψα τρία μουσεία που με μάγεψαν και μου έμαθαν πολλά. Για τους λάτρεις της Σκανδιναβίας και της ιστορίας, τα μουσεία της λίστας είναι ιδανικά για την αρχή μιας νέας εξερεύνησης!

Vasa museum

vasa- μουσεία στη Στοκχόλμη
Πηγή εικόνας: amusing planet

Ίσως το πιο εντυπωσιακό μουσείο στη Στοκχόλμη -και αγαπημένο μου-, φιλοξενεί το πιο καλοδιατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα (το 95% του πλοίου είναι το αρχικό!). Το πολεμικό πλοίο Vasa είχε φτιαχτεί κατά τη διάρκεια των Βορείων Πολέμων και θα εντασσόταν στο Σουηδικό πολεμικό ναυτικό για την εκστρατεία ενάντια στον Πολωνία. Λόγο λάθους κατασκευής όμως, βυθίστηκε κατά την έξοδό του από το λιμάνι της Στοκχόλμης.

Επισκεπτόμενος το μουσείο, μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο αυτού του επιβλητικού πλοίου, που δεν θα το κρύψω, μου θύμησε το Μαύρο Μαργαριτάρι του Jack Sparrow. Θα μάθει το πως και το γιατί βυθίστηκε, το τι ακολούθησε μετά το ναυάγιο αλλά και το πως επιτυχώς ανασύρθηκε από το βυθό το 1961, σε μία αποστολή που από κάποιους θεωρείται το πρόγραμμα Apollo της Σουηδίας. Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως διατηρήθηκε στο βυθό πάνω από τρεις αιώνες. ‘Ολα είναι φυσική… και χημεία!

Το μουσείο βρίσκεται στο Djurgården, μία από τις ωραιότερες περιοχές της πόλης, στην οποία βρίσκονται και τα υπόλοιπα μουσεία της λίστας μας. Προσφέρονται δωρεάν ξεναγήσεις σε διάφορες γλώσσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Skansen   

Το Skansen στη Στοκχόλμη
Πηγή εικόνας: skansen.se

Το μουσείο Skansen, που πιο πολύ σαν μία πύλη στο χρόνο και ένα ταξίδι στη φύση μοιάζει, είναι το πρώτο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο. Από τα πιο μαγευτικά μουσεία στη Στοκχόλμη, αυτό το τεράστιο πάρκο φιλοξενεί αυτούσια σπιτάκια του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, από διάφορες περιοχές της Σουηδίας. Μπαίνοντας σε κάθε κτήριο, θα βρεις κάποιον «κάτοικο» να σε καλωσορίζει, ντυμένος ανάλογα και να σου μιλάει για τη ζωή της οικογένειας που ζούσε κάποτε εκεί. Ζώα όπως παγόνια, σκιουράκια και πάπιες, κυκλοφορούν ανενόχλητα, συνηθισμένα στην παρουσία των ανθρώπων.

skansen μουσεία στη Στοκχόλμη
Πηγή εικόνας: skansen.se

Στο μουσείο φιλοξενείται επίσης ένας ζωολογικός κήπος με άγρια ζώα που κατοικούν στην Σκανδιναβία, όπως αρκούδες, φώκιες, τάρανδοι και βίσωνες, αλλά και ζώα φάρμας όπως γουρουνάκια και άλογα.  Το μουσείο προσφέρει διάφορες δραστηριότητες και θεάματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και μεγάλων Σουηδικών εορτών όπως το midsommar.

Nordiska museum

Nordiska- μουσεία στη Στοκχόλμη
Πηγή εικόνας: visit stockholm

Ή αλλιώς το Σκανδιναβικό μουσείο, είναι το μεγαλύτερο μουσείο πολιτισμού στη Σουηδία. Ιδρύθηκε το 1874 από τον Artur Hazelius και τη σύζυγό του Sofi σε μία προσπάθεια συντήρησης των παραδόσεων. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο σήμερα και μοιάζει με ένα επιβλητικό κάστρο, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Κατασκευάστηκε το 1907 και μπορεί κανείς να το διακρίνει από πολλά σημεία της Στοκχόλμης.

Οι συλλογές αποτελούνται μεταξύ άλλων από ενδυμασίες, παιχνίδια, έπιπλα και κοσμήματα χρονολογημένα από τον 16ο αιώνα έως και σήμερα. Ένας ολόκληρος όροφος είναι αφιερωμένος στην ιστορία και τα έθιμα όλων των σουηδικών εορτών, όπως το Crayfish party -το πάρτι των… καραβίδων, ναι καλά διαβάσατε, ότι πρέπει για τους λάτρεις των γαρίδων και λοιπών-, η Lucia και των Αγίων Πάντων. Τα εκθέματα αποτελούν δωρεές πολλών διαφορετικών ανθρώπων στο μουσείο κατά το πέρασμα των χρονών.

Παρόλο που τα μουσεία αυτά στη Στοκχόλμη βρίσκονται στην ίδια περιοχή, μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι μπορείτε να τα επισκεφθείτε την ίδια μέρα! Αν είστε πραγματικοί λάτρεις των μουσείων σαν κι έμενα, τότε σίγουρα θα πρέπει να αφιερώσετε ένα πρωινό στο καθένα. Και αν είστε και λάτρεις του φαγητού τότε σίγουρα να δοκιμάσετε κάτι από τη σουηδική κουζίνα στα εστιατόρια των μουσείων. Αυτό βέβαια είναι για μια άλλη φορά, σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα!

Πηγές:

vasamuseet.se

nordiskamuseet.se

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Ακτύπη

Τελειομανής, εσωστρεφής και εξωστρεφής ταυτόχρονα. Το τρίπτυχο της ευτυχίας για μένα? Η αγγλική γλώσσα, το φαγητό και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;