ταινία
Πηγή εικόνας: fareastfilm.com

Η ταινία με τίτλο ”Zero to Hero” είναι μια πρόσφατη ταινία του Netflix που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 17 Ιουλίου του 2021 στο Χονγκ Κονγκ. Σκηνοθετήθηκε από τον Jimmy Wan. Μάλιστα, επιλέχθηκε ως η συμμετοχή του Χονγκ Κονγκ για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία μεγάλου μήκους στα 94α Όσκαρ. Πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Διηγείται μάλιστα  την ζωή του πρώτου (παρά)ολουμπιονίκη του Χονγκ Κονγκ που ακούει στο όνομα So Wa Wai. Είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες παραγωγές του Χονγκ Κονγκ αλλά συνάμα και μια ταινία που κατά πάσα πιθανότητα θα μας φέρει δάκρυα στα μάτια…

Η χρήση φυσικά της παρένθεσης όταν ομιλούμε για τον χρυσό αυτόν παραολυμπιονίκη δεν έχει σκοπό να αλλάξει την ιδιότητα με την οποία ο So Wa Wan αγωνίσθηκε. Την ιδιότητα με την οποία κέρδισε επάξια κάμποσα μετάλλια σε όλη την διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Αντίθετα, έχει σκοπό να τονίσει πως τόσο αυτός όσο και άλλοι τόσοι παραολυμπιονίκες που διαγωνίζονται κάθε χρόνο στους παραολυμπιακούς αγώνες, δεν είναι λιγότερο νικητές από τους επίσημους ολυμπιονίκες.

Πλοκή

Η ταινία με τίτλο Zero to Hero, διαδραματίζεται στο Χονγκ Κονγκ. Δείχνει την πορεία της ζωής του πρωταγωνιστή So Wa Wan. Ο μικρός So Wa Wan από μικρή ακόμα ηλικία εμφανίζει ένα πρόβλημα στον εγκέφαλο που τον καθιστά ανίκανο να κινηθεί, πόσο μάλλον να τρέξει. Στο σημείο αυτό είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε την δυναμικότητα και αισιοδοξία της μητέρας του. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών ωθεί το παιδί της στο να προσπαθεί συνεχώς να περπατήσει και μετέπειτα να τρέξει. Ακόμη αποφασίζει να μη φοβηθεί να κάνει και ένα άλλο παιδί βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τον πρωτότοκο της και κάνει έναν δεύτερο και υγιή γιο. Αυτός επρόκειτο να είναι ο φύλακας του So Wa Wan όταν οι γονείς του γεράσουν και φύγουν από την ζωή.

Αργά ή γρήγορα όλοι θα αναφέρονται στο So Wa Wan με το υποκοριστικό ”παιδί-θαύμα”. Πως είναι δυνατό άλλωστε ένα παιδί που δεν περπατούσε καθόλου να είναι πλέον ικανό να τρέξει τόσο γρήγορα όσο ένα τρένο; Όλοι εκπλήσσονται με το φαντασμαγορικό αυτό υπερθέαμα. Δεν είναι σε θέση όμως να αναλογιστούν τις θυσίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο So Wa Wan και οι οικείοι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Zero to Hero
Πηγή εικόνας: fareastfilm.com

Η ταινία με τίτλο Zero to Hero, μας δείχνει πως πίσω από κάθε επιτυχία του κρύβεται η αυταπάρνηση της μητέρας του, η πίστη που έχει σε αυτόν ο προπονητής του αλλά και η αμέριστη στήριξη των φίλων του. Ωστόσο αυτό που θα αποδειχθεί με την εξέλιξη της ταινίας είναι ότι τίποτα καλό δε μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η αθλητική καριέρα του So Wa Wan όσο λαμπρή και αν είναι, δεν συνεισφέρει οικονομικά σε εκείνον και στην οικογένεια του. Δεν αποζημιώνει τους κόπους του και την υπέρμετρη προσπάθεια του. Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί προβληματισμό.

Γιατί μας προβληματίζει τόσο πολύ;

Γιατί γνωρίζουμε πως η καριέρα κάθε αθλητή είτε αυτός αγωνίζεται στους ολυμπιακούς αγώνες, είτε στους παραολυμπιακούς αγώνες είναι από μόνη της μικρή. Και είναι μικρή γιατί η επίδοση όλων των αθλητών ανεξαιρέτως αρχίζει να φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Τα λεφτά λοιπόν που αγωνίζονται να βγάλουν οι επαγγελματίες αθλητές σε όλη την διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας είναι τα λεφτά που θα τους ”ταΐσουν” για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι παραολυμπιονίκες όμως δεν πληρώνονται τόσο καλά όσο οι ολυμπιονίκες. Θα έλεγε κανείς πως ο μισθός τους δεν πλησιάζει ούτε κατά προσέγγιση τον μισθό των ολυμπιονικών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και μέσα από την ταινία.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν παρακολουθούνται οι παραολυμπιακοί αγώνες με τόσο ”πάθος” όσο οι ολυμπιακοί. Μάλιστα οι live θεατές αλλά και οι τηλεθεατές των παραολυμπιακών αγώνων είναι δυστυχώς αρκετά λιγότεροι από αυτούς των ολυμπιακών. Πίσω από το γεγονός αυτός δεν κρύβεται κανένας ξεκάθαρος λόγος. Μελέτες βέβαια έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι υποσυνείδητα πιστεύουν πως οι παραολυμπιακοί αγώνες έχουν μικρότερη αξία από τους ”κανονικούς”.

Οι παραολυμπιονίκες αγωνίζονται να αποδείξουν πως τα αθλήματα δεν είναι μόνο για τους ”κανονικούς αθλητές”. Μέχρι και σήμερα όμως αντιμετωπίζονται από πολλούς ως λιγότερο αξιόλογοι αθλητές…

Μάλιστα, πολλοί αθλητές παραολυμπιακών αγώνων καταφεύγουν στις διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις αυτές τους δίνουν κάποια extra χρηματικά ποσά αλλά τους παρουσιάζουν ως παντελώς ανίκανους. Με αυτόν τον τρόπο, υποτιμούν τις ικανότητες και την νοημοσύνη τους.

Η ταινία με τίτλο Zero to Hero, μας διαβεβαιώνει πως ο So Wa Wan φυσικά και θα βιώσει στο πετσί του όλες τις παραπάνω δυσκολίες. Θα τις βιώσει ως ”μαχαιριές στην καρδιά”. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα πτοηθεί. Θα συνεχίσει να τρέχει, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Στον τελευταίο του αγώνα θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ και θα μας υπενθυμίσει κάτι πολύ σημαντικό:

Να αγωνιζόμαστε, να τρέχουμε και να τολμούμε όσο είμαστε ζωντανοί!

ταινία
Πηγή εικόνας: dmtalkies.com

Δείτε το trailer της ταινίας:

Zero to Hero | FEFF 23 Trailer – YouTube

 


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3.7 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πάνω από όλα σίνεφιλ