Τέσσερα χρόνια μετά την απογοήτευση που προκάλεσε στους φανς -και όχι μόνο- το Justice League, ήρθε φέτος το πολυπόθητο cut του Zack Snyder για να προσφέρει στον κόσμο αυτό που περίμενε και ήλπιζε να δει, το αυθεντικό όραμα του αρχικού σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα όχι απλά δικαιώνει τους θαυμαστές της DC, και όλο το hype που είχε χτιστεί γύρω από τη ταινία, αλλά χαρίζει ένα απολαυστικότατο τετράωρο υπερθεάματος. 

Τι είναι το Snyder-cut

Η αποτυχία της ταινίας του 2017, βασίζεται στο ατυχές και αναγκαστικό πάντρεμα της σκηνοθετικής σκέψης των δύο δημιουργών της. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου Justice League, ο Snyder αποχώρησε από τη παραγωγή, λόγω μιας προσωπικής του τραγωδίας, το θάνατο της κόρης του. Έπειτα από αυτό το κομβικό γεγονός, τα ηνία της σκηνοθεσίας βρέθηκαν στα χέρια του Joss Whedon (Avengers). Και αν η ολοκλήρωση της ταινίας φάνταζε ήδη δύσκολο έργο, το στούντιο επιθυμούσε να αποβάλλει από το υπάρχον υλικό του Snyder την τόσο βαριά φορτισμένη ατμόσφαιρα, και να προβάλλει μια πιο ανάλαφρη εικόνα. Ως αποτέλεσμα, η ταινία άφηνε το κοινό απροσανατολισμένο, κάπως χαμένο ανάμεσα σε δύο μισοτελειώμενα δημιουργικά οράματα.

Το 2018, ο ίδιος ο Snyder επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν την ύπαρξη μιας δικιάς του, ολοκληρωμένης εκδοχής της ταινίας. Το περιβόητο Snydercut. Αυτό, όπως ήταν και αναμενόμενο, έδωσε ελπίδα σε όλους τους θαυμαστές για μια αποκατάσταση της «ζημιάς» του 2017. Όταν όμως βγήκε στη δημοσιότητα πως η Warner Bros δεν ενδιαφέρεται να τη κυκλοφορήσει, οι φανς αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια πιεστική καμπάνια (#ReleasetheSnydercut), απαιτώντας την κοινοποίηση της ταινίας. Η ανταμοιβή της στήριξης τους μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε.

Δύο χρόνια μετά, o Snyder ανακοινώνει την κυκλοφορία της ταινίας του μέσα στο 2021, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο παραλήρημα.

Ένα τετράωρο έπος

Ξεκινώντας από τα βασικά, πρόκειται για μια τετράωρη ταινία. Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει, καθώς ο Snyder την έχει χωρίσει σε 6 κεφάλαια (και έναν επίλογο), ώστε να μπορείτε να τη διακόψετε χωρίς να επηρεάσετε τον ρυθμό της. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία τόσο εξαιρετικά «χορογραφημένη» ταινία, η οποία παρά τη διάρκεια της, καταφέρνει να σας κρατήσει προσηλωμένους στην ιστορία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασική πλοκή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές με τη πρώτη ταινία. Τι κάνει οπότε το Snydercut.. έπος; O Snyder δημιούργησε ένα υπέροχα συγχρονισμένο «χάος». Κατόρθωσε μέσα σε τέσσερις ώρες, να προσφέρει ευχάριστα, αυτό που αντίστοιχες παραγωγές χρειάζονται πολλές ταινίες για να το καταφέρουν. Υπάρχει η γνωστή ιστορία, που θέλει να μας παρουσιάσει πως η θυσία του Σούπερμαν δεν έγινε μάταια, αλλά από πίσω της ακολουθούν οι ιστορίες κάθε ήρωα ξεχωριστά. Όλα μαζί, να δένουν αριστοτεχνικά, για να συμβάλλουν στο χτίσιμο της έντασης, στην εμβάθυνση των χαρακτήρων, και στη δημιουργία μιας απόλυτα ξεκάθαρης εικόνας του τι συμβαίνει. Υπάρχει μια απόλυτη ισορροπία, ένα σωστότατο μοίρασμα όλων των πραγμάτων. Το Zack Snyder’s Justice League δεν ήρθε για να μπαλώσει τρύπες του παρελθόντος, αλλά να τις κλείσει εντελώς.

Τεχνικά μιλώντας, η ταινία δείχνει σε όλους πως οφείλει να είναι το σωστό CGI σε τέτοιου είδους παραγωγές. Επιτέλους τα τεχνικά εφέ μας δίνουν έναν άξιο Steppenwolf. Όσο για τα υπόλοιπα καρέ, το Snydercut είναι γεμάτo με μουντά, πανέμορφα πλάνα (μοιάζει σαν ο Nolan να έβαλε το χεράκι του). O κόσμος λαμβάνει αυτή την πιο σκοτεινή, πιο κοντά στα κόμικς, αισθητική. Εννοείται ακόμα, πως ο Snyder δεν έχει λυπηθεί καθόλου τη χρήση των slow motion σκηνών. Δεν θα ήταν ταινία του εξάλλου αν έλειπαν.

Ένα πράγμα που ενδεχομένως να σας παραξενέψει, είναι πως το κάδρο της ταινίας είναι 1.33:1. Ουσιαστικά πρόκειται για να ένα πιο στενό κάδρο, πλαισιωμένο από δύο μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά. Ακριβώς όπως οι τηλεοράσεις του 90. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, η αλήθεια είναι πως το πλάνο αυτό μεταφέρεται υπέροχα στις IMAX οθόνες του κινηματογράφου, εξού και η σκοπιμότητα του.

Στο τέλος, ένα πράγμα έχει σημασία. Ο Snyder μεγαλούργησε. Η ταινία αποτελεί τον προσωπικό του θρίαμβο, αλλά και τη «νίκη» των θαυμαστών της DC. Έδωσε ακριβώς ό,τι επιθυμούσε το κοινό, ξεπερνώντας κάθε πιθανή προσδοκία. Αν είστε φαν, αναμφισβήτητα θα την λατρέψετε. Αν δεν είστε, απέχετε μόλις τέσσερις ώρες από το να γίνετε.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.1 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 54

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, σινεφίλ και λάτρης των τεχνών.