Στη σειρά άρθρων “Ξεχασμένα Διαμάντια” εστιάζουμε σε ταινίες που έχουν παραμεληθεί, υποτιμηθεί ή παραγνωριστεί από το σινεφίλ ή ευρύτερο κοινό.

Στην Μοντάνα, στην Αμερική, υπάρχει κυριολεκτικά ένας επίγειος παράδεισος, γεμάτος δάση, πλούσια βλάστηση και μαγευτικά νερά, τα οποία σχίζει συχνά πυκνά τo αγκίστρι ενός ψαρά. Σε αυτόν τον αξιοθαύμαστο τόπο θα εκτυλιχθεί η ιστορία του A river runs through it, μιας ταινίας του Robert Redford με τον Brad Pitt σε έναν σχετικά πρώιμο ρόλο.

Η Πλοκή

Δύο αδέρφια μεγαλώνουν μαζί στην Μοντάνα, υπό την ανατροφή του ιεροκήρυκα πατέρα τους. Ο ένας αδερφός (Craig Sheffer) θα φύγει να σπουδάσει, θα επιστρέψει και θα ερωτευτεί μια ντόπια κοπέλα. Ο άλλος (Brad Pitt) θα μείνει στην Μοντάνα, θα εργαστεί ως ρεπόρτερ και παράλληλα θα κάνει το ψάρεμα δεύτερή του φύση. Η φαινομενικά γαλήνια ζωή του όμως θα αρχίζει να κλονίζεται αφού μαζέψει χρέη από παιχνίδια πόκερ και αφού αρχίζει και συλλαμβάνεται όλο και πιο συχνά. Α, και στο ενδιάμεσο όλης αυτής της ιστορίας πέφτει πολύ (μα πολύ)…ψάρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κριτική

Το A river runs through it αποτελεί μια συμβατική στην αφήγησή της ταινία, χωρίς όμως αυτό να την καθιστά κοινότοπη ή βαρετή. Πάνω από όλα έχουμε στα χέρια μας μια γλυκιά και νοσταλγική ιστορία που προσπαθεί να πιάσει έχει την στιγμή αθωότητας, αυτό το στιγμιαίο έργο τέχνης που όμως -όπως λέει ο αφηγητής- είναι καταδικασμένο να περάσει. Και πράγματι, η ζωή των δύο αδερφών εκτυλισσόταν μέσα σε έναν παράδεισο ανάμεσα από τον οποίο κυλούσε ένα μαγευτικό ποτάμι. Ακόμα και τότε όμως, η ζωή και τα ανθρώπινα πάθη ξέρουν να τρυπώνουν και να σπείρουν τις κακές τους συνέπειες, με τραγικές καταλήξεις.

Αν δεν έγινε ήδη σαφές, ας το τονίσουμε: η φύση που μας παρουσιάζεται στην ταινία είναι απλά μαγευτική, αποτελεί η ίδια έναν πρωταγωνιστή στην ιστορία. Ταυτόχρονα, δεν είναι να απορείς πως, επειδή ακριβώς κατάφερε να συλλάβει και να αναδείξει το μαγνητικό φως αυτού του τόπου, το A river runs through it κέρδισε Όσκαρ φωτογραφίας.

A river runs through it
Η μοναδική φύση της Μοντάνα. Πηγή εικόνας: filmfisher.com

Ταυτόχρονα, βλέπουμε τον Brad Pitt στον ίσως πρώτο του κεντρικό και σημαντικό ρόλο, στον οποίον είναι συμπαγής και ελκυστικός (όπως πάντα άλλωστε). Ο Craig Sheffer (ο πρωταγωνιστής) και ο Tom Skerritt (ως πατέρας) δίνουν επίσης επαρκείς ερμηνείες, όπως επαρκής, διακριτική και αλάνθαστη είναι και η σκηνοθεσία του Robert Redford.

Έτσι, το A river runs through it έχει ένα κάπως περίεργο στάτους: από τη μία κέρδισε Όσκαρ φωτογραφίας (και προτάθηκε και για Όσκαρ σεναρίου και μουσικής) και συντελέστηκε από σημαντικά πρόσωπα (Brad Pitt, Robert Redford), αλλά, από την άλλη, είναι σαν κάπως να διέφυγε από την κινηματογραφική συλλογική συνείδηση και να μην μνημονεύεται ως η γλυκύτατη και συμπαθητικότατη ταινία που πραγματικά είναι. Αδικία λέμε εμείς και σας προσκαλούμε να της δώσετε μια ευκαιρία, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OsIolBViUmc


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Όταν προσπαθείς να πεις κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό σου καταντάς αυτόματα αδιάφορος