Walter Bernstein: Από τη Μαύρη Λίστα στα Όσκαρ

Έφυγε πλήρης ημερών και έργου ο Walter Bernstein, ένας σπουδαίος σεναριογράφος του Hollywood και θύμα του Μακαρθισμού!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Walter Bernstein γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1919 από εβραϊκή οικογένεια στο Brooklyn. Ο πατέρας του, Louis Bernstein, ήταν δάσκαλος.

Walter Bernstein, Πηγή Εικόνας: Getty Images / Clifford Coffin / Contributor

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη του δουλειά ήταν κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα που εξέδιδε το Dartmouth College, όπου φοιτούσε. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τον Αμερικάνικο Στρατό κι έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχία.

Walter Bernstein & Sidney Lumet μπροστά από το Dartmouth College, Πηγή Εικόνας: Dartmouth Film and Media Studies

 

HOLLYWOOD ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

Ο Walter Bernstein το 1947 υπέγραψε συμβόλαιο με τον γνωστό σκηνοθέτη Robert Rossen και την Columbia Pictures. Δούλεψε μαζί του στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «All the King’s Men» και το 1948 έγραψε το πρώτο του σενάριο (διασκευή του βιβλίου του Gerald Butler) για την ταινία «Kiss the Blood Off My Hands».

Burt Lancaster & Joan Fontaine σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Pinterest

 

Το 1950, ο Walter Bernstein, λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων και αντίστοιχων δραστηριοτήτων του, μπήκε στη «Μαύρη Λίστα» του Hollywood. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε τροχοπέδη στη καριέρα του νεαρού φιλόδοξου σεναριογράφου.

Walter Bernstein, Πηγή Εικόνας: Dartmouth Film and Media Studies

 

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Μετά από έντεκα χρόνια απουσίας, ο Walter Bernstein επέστρεψε στα κινηματογραφικά στούντιο, χάρη στον Sidney Lumet. Έγραψε το σενάριο για την ταινία του «That Kind of Woman» με τη Sophia Loren κι ακολούθησαν πολλές συνεργασίες.

Sophia Loren σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Collectors.com

 

Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με τον Michael Curtiz στο «A Breath of Scandal» και τον George Cukor στο «Heller in Pink Tights» (και οι δύο με τη Sophia Loren), ενώ ήταν ένας από τους σεναριογράφους του θρυλικού γουέστερν του John Sturges «The Magnificent Seven».

Σκηνή της ταινίας «The Magnificent Seven», Πηγή Εικόνας: petit – dieulois

 

Το 1961 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Martin Ritt στο υποψήφιο για Όσκαρ «Paris Blues», όπου πρωταγωνιστούσε το γνωστό ζευγάρι (και στη ζωή) Paul Newman – Joanne Woodward.

Joanne Woodward & Paul Newman με φόντο τον Σηκουάνα, Πηγή Εικόνας: Pinterest

 

Επίσης, ήταν ένας εκ των σεναριογράφων της τελευταίας (ανολοκλήρωτης) ταινίας της Marilyn Monroe «Something’s Got to Give», που σκηνοθέτησε ο George Cukor.

Marilyn Monroe σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Twitter

 

Το 1964 δούλεψε εκ νέου με τον Sidney Lumet στο αριστουργηματικό «Fail Safe» με τον Henry Fonda, αλλά και με τον John Frankenheimer στο «The Train».

Henry Fonda σε χαρακτηριστική σκηνή του «Fail Safe», Πηγή Εικόνας: Vanity Fair

 

Ένα χρόνο μετά, ο Walter Bernstein έγραψε το σενάριο της ταινίας του Burt Kennedy «The Money Trap» με το ζευγάρι της «Gilda» Glenn Ford – Rita Hayworth και τη Γερμανίδα καλλονή Elke Sommer.

Elke Sommer σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Walmart

 

Το 1970 ξανασυνεργάστηκε με τον Martin Ritt στο υποψήφιο για Όσκαρ ιστορικό δράμα «The Molly Maguires» με τον Sean Connery.

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Impressionist

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Το 1976 ο Walter Bernstein και ο Martin Ritt ένωσαν τις δυνάμεις τους για τρίτη φορά στο «The Front» με πρωταγωνιστή τον Woody Allen. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και χάρισε τη μοναδική οσκαρική υποψηφιότητα στον Bernstein.

Woody Allen σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Turner Classic Movies (TCM)

 

Walter Bernstei & Woody Allen, Πηγή Εικόνας: The Washington Post

 

Μία από τις λιγότερο γνωστές δουλειές του ήταν το «Semi-Tough» του Michael Ritchie με τους Burt Reynolds, Kris Kristofferson & Jill Clayburgh. Παρά τις μέτριες κριτικές, ο ίδιος προτάθηκε για βραβείο WGA.

Burt Reynolds σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Pinterest

 

Το 1978 διασκεύασε μαζί με τον William Bast το βιβλίο του Harold Robbins «The Betsy», αλλά η ταινία δεν δικαίωσε ούτε τους σεναριογράφους ούτε και το λαμπρό καστ (Laurence Olivier, Robert Duvall, Katharine Ross, Tommy Lee Jones).

Laurence Olivier σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: IMDb

 

Την επόμενη χρονιά δούλεψε σε δύο ταινίες, το «Yanks» του John Schlesinger με τον Richard Gere και το «An Almost Perfect» του Michael Ritchie.

Richard Gere σε σκηνή της ταινίας «Yanks», Πηγή Εικόνας: Collectors.com

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η μοναδική σκηνοθετική δουλειά του Walter Bernstein ήταν το «Little Miss Marker» με τον Walter Matthau, την Julie Andrews, τον Tony Curtis και τη Lee Grant.

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: www.oicvintage.com

 

Μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν με τον Peter Yates στο «The House on Carroll Street» που προβλήθηκε το 1987.

Kelly McGillis σε σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Pinterest

 

Η τελευταία του δουλειά στον κινηματογράφο ήταν η κωμωδία του Michael Ritchie «The Couch Trip» με τον Walter Matthau και τον Dan Aykroyd.

Σκηνή της ταινίας, Πηγή Εικόνας: AbeBooks

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Walter Bernstein παντρεύτηκε τέσσερις φορές (Marva Spelman, Barbara Lane, Judith Braun & Gloria Loomis) κι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Έφυγε από πνευμονία στις 23 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 101 ετών!

Walter Bernstein, Πηγή Εικόνας: IMDb

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;