Βραβεία Oscar: 10 λεπτομέρειες που μπορεί να σας έχουν ξεφύγει

Η περίοδος για τα βραβεία Oscar πλησιάζει. Η τελετή απονομής είναι προγραμματισμένη για τις 25 Απριλίου 2021. Αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα θα προβληθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας. Πριν σας παρουσιάσω 10 λεπτομέρειες που ίσως σας έχουν ξεφύγει, πρέπει να αναφέρουμε ότι αρκετές από τις φετινές υποψηφιότητες αποτελούν ευχάριστη έκπληξη. Ειδικά στον τομέα των σκηνοθετών/σκηνοθετριών! Έτσι, αποφάσισα να αφιερώσω ένα μέρος του άρθρου σε αυτό το κομμάτι. 

1.Η πρώτη φορά με 2 υποψήφιες σκηνοθέτριες

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ακαδημία γυρνούσε την πλάτη σε όλες τις εξαιρετικές σκηνοθέτριες που άξιζαν να είναι υποψήφιες, αλλά και να βραβευθούν. Μιλώντας με στατιστικά, μόλις 5 γυναίκες υπήρξαν υποψήφιες στις 92 φορές που έχουν πραγματοποιηθεί τα βραβεία Oscar. Η μοναδική που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο είναι η Kathryn Bigelow για το Hurt Locker (2010). Φέτος, η Ακαδημία (επιτέλους!!) έχρισε ως υποψήφιες 2 σκηνοθέτριες, την Chloé Zhao για το Nomadland και την Emerald Fennell για το Promising Young Woman. Η Chloé Zhao είναι και το μεγάλο φαβορί για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ας ελπίσουμε αυτή να είναι η αρχή για μία καλύτερη αντιμετώπιση όλων των σκηνοθετριών! Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και δε πρέπει απλά να αποτελεί μία εξαίρεση…

Oscars
Πηγή εικόνας: variety.com

2.Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες

Στις 92 απονομές που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα, αλλά και στην φετινή 93η φορά, μόνο τρεις ταινίες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν 14 υποψηφιότητες. Οι ταινίες αυτές είναι το All About Eve (1950), ο Τιτανικός (1997) και το La La Land (2016). Εν τέλει, η κάθε ταινία απέσπασε 6, 11 και 6 βραβεία αντίστοιχα.

All About Eve / Πηγή εικόνας: mubi.com/

3.Οι νεότεροι και γηραιότεροι νικητές στην ιστορία των βραβείων Oscar

Αρχίζοντας με την περίπτωση των νεότερων νικητών στην ιστορία των Oscar, η μικρότερη σε ηλικία ηθοποιός που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο είναι η Tatum O’Neal (10 χρονών) για το Paper Moon (1973). Ο Damien Chazelle είναι ο νεότερος σκηνοθέτης που έχει κερδίσει και το πέτυχε με το εξαιρετικό Whiplash (2014). Όταν βραβεύτηκε ήταν μόλις 32 ετών. Όσον αφορά τους γηραιότερους νικητές, στους ηθοποιούς τον τίτλο κατέχει ο Christopher Plummer, όπου στα 82 του χρόνια, πήρε το βραβείο για τον ρόλο του στο Beginners (2010). O Clint Eastwood αποτελεί τον μεγαλύτερο ηλικιακά σκηνοθέτη (74) που έχει κερδίσει Oscar. Το πέτυχε για την ταινία Million Dollar Baby (2004).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

βραβεία Oscar
Tatum O’Neal / Πηγή εικόνας: www.nytimes.com

4.Η ηθοποιός με τα περισσότερα βραβεία Oscar

Η ηθοποιός με τα περισσότερα βραβεία Oscar, δεν είναι άλλη από την μοναδική Katharine Hepburn. Οι ταινίες με τις οποίες πήρε τα 4 Oscar της είναι το Morning Glory (1933), το Guess Who’s Coming to Dinner (1967), το The Lion in Winter (1968) και τέλος το On Golden Pond (1981). Κατα τη διάρκεια της καριέρας της, έλαβε συνολικά 12 υποψηφιότητες. Το πιο σημαντικό γεγονός για τις 4 αυτές νίκες της, αλλά και για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες της, είναι ότι δε παραβρέθηκε ποτέ στην εκδήλωση, καθώς πίστευε ότι τα βραβεία δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και το πιο σημαντικό βραβείο είναι η ίδια η δουλεία της!

βραβεία Oscar
Πηγή εικόνας: www.vanityfair.com

5. Η πρώτη διεθνής ταινία που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας

Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχετε καταλάβει ήδη για ποια ταινία μιλάω. Στην 92η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας, το Parasite απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, και έτσι έγινε η πρώτη μη-αγγλόφωνη ταινία που το πετυχαίνει. Πραγματικά, είναι να απορείς πως γίνεται 92 χρόνια να μην είχε ξανασυμβεί. Το Parasite δικαίως απέσπασε το βραβείο αυτό και όπως έχω ξαναγράψει και σε άλλο άρθρο, περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την επόμενη ταινία του Bong Joon-ho.

Όσκαρ
Πηγή εικόνας: www.theatlantic.com

6. Οι πρώτοι Αφροαμερικανοί νικητές

Φτάνουμε και πάλι σε μία περίπτωση όπου δε θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση, αλλά κάτι απολύτως φυσιολογικό. Κάθε χρόνο αδικείται μεγάλος αριθμός Αφροαμερικανών καλλιτεχνών. Έχουμε φτάσει στον 21ο αιώνα και ακόμα δεν έχει αλλάξει πλήρως αυτή η στάση της Ακαδημίας. Ώρα να περάσουμε στην πρώτη Αφροαμερικάνα νικήτρια. Το 1940, η Hattie McDaniel έγινε η πρώτη Αφροαμερικάνα υποψήφια και στη συνέχεια νικήτρια ενός Όσκαρ. Η ταινία που έπαιξε ήταν το Gone with the Wind. Ένα ακόμα θλιβερό γεγονός, συνιστά η απαγόρευση της εισόδου της στην πρεμιέρα της ταινίας. Μετά από 25 περίπου χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1964, ο Sidney Poitier γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει το βραβείο για το ρόλο του στο Lilies of the Field.

Όσκαρ
Πήγη εικόνας: www.hollywoodreporter.com

7.Ο ηθοποιός που έπαιξε μόνο σε 5 ταινίες και αυτές προτάθηκαν για καλύτερη ταινία

Το όνομα αυτού του ηθοποιού είναι John Cazale. Ήταν ο σύντροφος της Meryl Streep και πολύ καλός φίλος του Αλ Πατσίνο. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε στο σύντομο πέρασμα του από το Χόλιγουντ, να πάρει μέρος σε 5 ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Όλα αυτά μέσα σε 6 χρόνια. Το τρίτο μέρος του Godfather μπορεί να κυκλοφόρησε 12 χρόνια μετά τον θάνατο του Καζάλ, αλλά περιείχε σκηνές με τον ίδιο από το αρχείο των άλλων δύο ταινιών. Φυσικά, προτάθηκε και αυτή για Όσκαρ καλύτερης ταινίας! Οι υπόλοιπες 5 ταινίες είναι τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του “Νονού”, το The Conversation (1974), το Dog Day Afternoon (1975) και το The Deer Hunter (1978).

Όσκαρ
Πηγή εικόνας: nypost.com

8. Η πρώτη έγχρωμη ταινία 

Η πρώτη έγχρωμη ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι το Gone with the Wind το 1939. Βέβαια, δεν αποτελεί την πρώτη έγχρωμη ταινία που ήταν υποψήφια. Αυτόν τον τίτλο κρατάει το A Star Is Born (1937). Θα πρέπει να μεταφερθούμε στο 1956, για να έχουμε την πρώτη φορά που και οι 5 υποψήφιες ταινίες ήταν έγχρωμες.

Πηγή εικόνας: letterboxd.com

9. Η πρώτη άρνηση

Το 1971, ο George C. Scott έγινε ο πρώτος ηθοποιός που αρνήθηκε την υποψηφιότητα, αλλά και την νίκη του, για τον ρόλο του στο Patton. Ο ηθοποιός ενημέρωσε την Ακαδημία μέσω ενός τηλεγραφήματος. Σε αυτό το τηλεγράφημα αρνήθηκε την υποψηφιότητα του, καθώς δεν ήταν σύμφωνος με τη διαδικασία ψηφοφορίας και ένιωθε ότι ο ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους υποψηφίους ήταν καλλιτεχνικά λάθος.

Πηγή εικόνας: www.celebritynetworth.com

10.Οι πρώτοι Έλληνες υποψήφιοι

Η αρχή έγινε με τον Ελληνοαμερικανικής καταγωγής χορευτή και στενό συνεργάτη του Φρεντ Άστερ, Ερμή Παναγιωτόπουλο. Ήταν γνωστός και ως Hermes Pan και κέρδισε το βραβείο Oscar για τις χορογραφίες που δημιούργησε για το A Damsel in Distress (1937). Η πρώτη ηθοποιός που κατόρθωσε να αποσπάσει ένα Όσκαρ και πιο συγκεκριμένα αυτό του Β’ Γυναικείου ρόλου, είναι η Κατίνα Παξινού για τον ρόλο της στο For Whom the Bell Tolls (1943). Μάλιστα, αποτελεί την πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιό που κατάφερε να πάρει αυτό το βραβείο.

Όσκαρ
Πηγή εικόνας: www.bovary.gr

Πηγές άρθρου:

  • https://www.mentalfloss.com/article/75458/15-academy-award-firsts
  • https://www.classicfm.com/events/award-ceremonies/15-fantastic-oscar-facts/2/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Καρκαλέτσης

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε έξω να φωτογραφίζω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;