Β’ ΠΠ: Μερικές ακόμη ιστορίες

Ο Β’ ΠΠ ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μελανά σημεία της παγκόσμιας ανθρώπινης ιστορίας. Συχνά «ξεπηδούν» άγνωστες ιστορίες της εποχής, οι οποίες μεταφέρονται στο κινηματογραφικό πανί. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα που έχει «γεννήσει» μεγάλα αριστουργήματα για την αποκαλούμενη έβδομη τέχνη.

Sobibor (2018)

Πηγή εικόνας: timesofisreal.com

Πρωταγωνιστές: Konstantin Khabenskiy, Christopher Lambert, Mariya Kozhevnikova
Σκηνοθεσία: Konstantin Khabenskiy
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 6.3

Το «Sobibor» είναι ένα πολεμικό και ιστορικό δράμα παραγωγής Ρωσίας, Γερμανίας, Λιθουανίας και Πολωνίας. Αυτό το φιλμ του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου μας μεταφέρει στο Sobibor, ένα στρατόπεδο στην κατοχική Πολωνία. Πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, της εξέγερσης του στρατοπέδου εξόντωσης. Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ ένας στρατιώτης κατάφερε το αδύνατο. Κατόρθωσε να διοργανώσει μια επανάσταση και μια ομαδική απόδραση των κρατουμένων. Το «Sobibor» κέρδισε το βραβείο Yakov Kaller για την καλύτερη ταινία. Υπήρξε η κινηματογραφική πρόταση της Ρωσίας στην 91η τελετή των Όσκαρ. H ταινία αποτελεί remake του “Escape from Sobibor” (1987).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greyhound (2020)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: radiotimes.com

Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Elisabeth Shue, Stephen Graham
Σκηνοθεσία: Aaron Schneider
Trailer
Δεν υπάρχει βαθμολογία στο IMDB

Το «Greyhoud» είναι μια δραματική πολεμική ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου (Αμερική). Βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του Β’ ΠΠ. Ένας ναυτικός χωρίς κάποια εμπειρία καλείται να οδηγήσει με ασφάλεια τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες καταδιώκονται από ναζιστικά πληρώματα. Το φιλμ βασίζεται στο βιβλίο «The Good Shepherd» του C.S. Forester (1955).  H ταινία γυρίστηκε στο Baton Rouge της Louisiana (USA). Μια περιπέτεια που την περιμένουμε πως και πως.

Waiting for Anya (2020)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: jewishnews.timesofisrael.com

Πρωταγωνιστές: Thomas Kretschmann, Jean Reno, Anjelica Huston
Σκηνοθεσία: Ben Cookson
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 5.4

Το «Περιμένοντας την Άννυ» είναι ένα πολεμικό δράμα που έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο (Ηνωμένο Βασίλειο). Η ταινία μας τοποθετεί σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Γαλλίας, στα Πυρηναία Όρη. Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, ο νεαρός βοσκός Jo μαζί με τη χήρα Horcada γίνονται οι «άγγελοι» για χιλιάδες Εβραίους. Με την αρωγή τους, 7.500 Εβραίοι πέρασαν τα σύνορα για τη γειτονική Ισπανία. Μια παραγωγή με όμορφη φωτογραφία και με χαμηλή βαθμολογία στο IMDB. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που είδα τον τελευταίο καιρό.

Πικρό Χιόνι (2009)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Πρωταγωνιστές: Άννα Ιρις, Γιώργος Βελέντζας, Κώστας Λάσκος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγαθονικιάδης
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 5.0

Το «Πικρό χιόνι» είναι μια κοινωνική ταινία του Ελληνικού Κινηματογράφου σε συμπαραγωγή της Τσεχίας. Στον Β’ ΠΠ ένας Έλληνας στρατιώτης σκοτώνει άθελά του έναν Γερμανό. Χρόνια τώρα το φέρνει βάρος στην συνείδησή του. Οι αναμνήσεις επανέρχονται και για να λυτρωθεί, επιθυμεί τα στείλει τα προσωπικά του αντικείμενα πίσω στην οικογένειά του. Την αποστολή αυτή καλείται να ολοκληρώσει η εγγονή του Μυρτώ. Ένα φιλμ που δεν «γλύκανε» ούτε κοινό, ούτε κριτικούς.

The Painted Bird (2019)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: watchandchill.gr

Πρωταγωνιστές: Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper
Σκηνοθεσία: Václav Marhoul
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.2

Το «Βαμμένο Πουλί» είναι μια ακόμη ταινία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε συμπαραγωγή Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουκρανίας. Βρισκόμαστε στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, όπου ένα Εβραιόπουλο προσπαθεί να βρει καταφύγιο. Κατά τη διάρκεια της επιβίωσης του συναντά πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Μια πολυβραβευμένη ταινία (14 βραβεία) στο Chicago International Film Festival, στα Czech Lions, στο Φεστιβάλ της Βενετίας και στο FEST International Film Festival. Βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Jerzy Kosinski (1965).

The Angel of Auschwitz (2019)

Πηγή εικόνας: themoviedb.org

Πρωταγωνιστές: Noeleen Comiskey, Steven Bush, Hayley-Marie Axe
Σκηνοθεσία: Terry Lee Coker
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 2.5

«Ο Άγγελος του Άουσβιτς» είναι μια δραματική ιστορία που μας έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. H ταινία μας παρουσιάζει την πραγματική ιστορία της Gisella Perl, μιας γιατρού- γυναικολόγου που έσωσε χιλιάδες ψυχές στο «σκοτεινό» στρατόπεδο του Άουσβιτς. Μια ιστορία δύναμης του Β’ ΠΠ που θα μπορούσε να αποτυπωθεί πολύ καλύτερα στη μεγάλη οθόνη.

The Windermere Children (2020)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: abc14news.com

Πρωταγωνιστές: Thomas Kretschmann, Romola Garai, Iain Glen |
Σκηνοθεσία: Michael Samuels
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.1

Η ταινία «Τhe Windermere Children» είναι ένα βιογραφικό– πολεμικό φιλμ συμπαραγωγής Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια παρέα αγοριών στη λίμνη Windermere της Αγγλίας. Οι φιλίες τους σφυρηλατούνται στο έπακρο και γίνονται η σωτηρία για ένα αισιόδοξο μέλλον. Το φιλμ βασίζεται στην ιστορία επιβίωσης κάποιων παιδιών από το Ολοκαύτωμα. To τέλος της ταινίας μας επιφυλάσσει την εμφάνιση των πραγματικών ηρώων της ιστορίας

Örök tél (2018)

Πηγή εικόνας: media1.hu

Πρωταγωνιστές: Marina Gera, Sandor Csanyi, Laura Dobrosi
Σκηνοθεσία: Attila Szasz
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 7.4

Το “Eternal Winter” είναι ένα ρομαντικό, ιστορικό δράμα Ουγγρικής παραγωγής. Χριστούγεννα του 1944 και σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουγγαρία. Σχέδιό τους είναι να μεταφέρουν γυναίκες γερμανικής καταγωγής σε ένα από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής, για να εργαστούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Εκεί ο Rajmund θα γνωρίσει την Iren και θα τη βοηθήσει να επιβιώσει. Ένα πολυβραβευμένο φιλμ που βασίστηκε σε χιλιάδες πραγματικά γεγονότα της εποχής. Απέσπασε συνολικά 24 βραβεία, σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ανάμεσά τους το Διεθνές Βραβείο Έμμυ στην κατηγορία ”Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία”.

The Song Of Names (2019)

Β' ΠΠ
Πηγή εικόνας: cineeuropa.org

Πρωταγωνιστές: Saul Rubinek, Clive Owen, Tim Roth
Σκηνοθεσία: Francois Girard
Trailer
Βαθμολογία στο IMDB: 6.0

Βρισκόμαστε στις αρχές του Β’ ΠΠ. Ο Dovild και ο Martin είναι δύο πολύ καλοί, αχώριστοι από παιδιά. Ο Dovild είναι ιδιοφυία στο βιολί και πριν την πρώτη του συναυλία θα εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Μετά από χρόνια, ο Martin θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να βρει τον καλύτερό του φίλο. Ένα ταξίδι που θα οδηγήσει σε απροσδόκητες αποκαλύψεις για τους δυο τους. Μια δραματική ταινία που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Norman Lebrecht (2001). Mια παραγωγή Καναδά και Ουγγαρίας που έθεσε έξι υποψηφιότητες στα Canadian Screen Awards και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;