Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ ανακοινώθηκαν πρόσφατα, και η τραγουδίστρια Andra Day βρίσκεται να διεκδικεί αυτό του πρώτου γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της ως Billie Holiday, στην ταινία «United States vs. Billie Holiday» η οποία αξίζει να αναλυθεί τόσο για την ερμηνεία που εμπεριέχει, όσο και για το περιεχόμενό της.

Υπόθεση

Η ταινία είναι η αυτοβιογραφία της τζαζ τραγουδίστριας Billie Holiday, μιας καλλιτέχνιδας που θεωρείται μέχρι και σήμερα από τις σημαντικότερες μορφές που έχουν περάσει από τον κόσμο. Σταθμός στην ζωή της αποτελούν μερικά γεγονότα τα οποία αναδεικνύει η ταινία όπως, τον πόλεμο που της άνοιξε η αμερικανική αστυνομία για το τραγούδι της «Strange Fruit», στο οποίο αναφέρει τον ρατσισμό που δέχονταν οι μαύροι άνθρωποι από τους λευκούς στην Αμερική. Ακόμη, την σχέση της με τα ναρκωτικά την οποία εκμεταλλεύτηκε η δίωξη ναρκωτικών της Αμερικής, με σκοπό να την εκτοπίσει έμμεσα.

Κριτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «United States vs. Billie Holiday» κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της Holiday και η σχέση της με τα εμπλεκόμενα άτομα της ιστορίας. Ο εθισμός της στα ναρκωτικά στάθηκε εμπόδιο της καριέρα της, αρχικά επειδή η δίωξη ναρκωτικών το εξέλαβε ως μέσο επίτευξης του σκοπού τους. Κάθε απόπειρα ερμηνείας του «Strange Fruit», βρίσκει την Holiday αντιμέτωπη με το δικαστήριο, να κατηγορείται για χρήση και κατοχή ναρκωτικών. Το FBI χρησιμοποιεί τον Jimmy Fletcher ως μυστικό πράκτορα που θα την προσεγγίσει και θα την ξεγελάσει, εκμεταλλευόμενοι όπως λένε την αδυναμία της Billie στους άντρες, φέρνοντάς την τελικά ο ίδιος αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη.

Ο ίδιος έπειτα αναθεωρεί, μετανιώνει και προσεγγίζει ξανά την τραγουδίστρια αλλά αυτή την φορά με αγαθές προθέσεις. Ο Jimmy διαφέρει από κάθε άλλον άντρα στην ζωή της Holiday που ως τότε είχε επαφές με κακοποιητικούς εραστές. Η σχέση τους είναι τρυφερή, μοιάζει να είναι ο μόνος πέρα από τους συνεργάτες της που νοιάζεται και την φροντίζει και εκείνη φαίνεται να το εκτιμά, παρόλο που κάποια απόφασή της τον πληγώνει. Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι δίπλα της, σβήνοντας μας κάθε μνήμη από την αρχική προδοσία της γνωριμίας τους.

Στην Αμερική, η επαφή της με περιστατικά ρατσισμού εναντίον των μαύρων συμπολιτών της την ταράζουν και η οργή της φτάνει στην σπουδαία σκηνή της μαγικής ερμηνείας της Andra Day, του τραγουδιού «Strange Fruit», μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό μεταξύ των οποίων βρίσκονται μέλη της αστυνομίας. Η Billie τους αψηφά, ερμηνεύει το τραγούδι και διαμαρτύρεται για την αδικία που επικρατεί ενάντια στη φυλή της.

Ως επί το πλείστον, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο «United States vs. Billie Holiday» , προσδίδουν με επιτυχία το κλίμα της εποχής και την θυελλώδη ζωή της τραγουδίστριας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως κάποιες στιγμές χρειαζόταν περισσότερη εστίαση στο κοινωνικό μέρος ώστε να γίνει πιο κατανοητή η δράση της Billie και ο λόγος της αντίδρασης που προκαλούσε το τραγούδι. Παρόλα αυτά η σκηνοθεσία του Lee Daniels σε συνδυασμό με την χαλαρή τζαζ μουσική που ντύνει τις σκηνές, συμβάλλουν στην ανέλιξη της σπουδαίας ιστορίας.

Η Andra Day

Η Andra Day(παρατσούκλι εμπνευσμένο από το όνομα της Billie Holiday), εμφανίζεται πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό κινηματογραφικό ρόλο, και αδιαμφισβήτητα μας καθηλώνει. Η ιδιότητά της ως τραγουδίστρια είναι το bonus στον ρόλο αυτό, αφού η ερμηνεία των τραγουδιών της Billie από την ίδια είναι μαγευτική. Όσον αφορά την γενική ενσάρκωση του χαρακτήρα της Billie Holiday, η Andra είναι αντάξια της προσπάθειάς της και φτάνει ίσως και παραπάνω από ότι θα περίμενε κανείς. Στην οθόνη ξεδιπλώνεται μια δυναμική, θαρραλέα γυναίκα, που όμως κρύβει τον πόνο της πίσω από την ασφάλεια των ναρκωτικών ουσιών. Ένα θηλυκό που δεν την νοιάζει τίποτα και ταυτόχρονα νοιάζεται να αλλάξει την δομή του κόσμου, τα βάζει με την αδικία και εκπροσωπεί τους αδικημένους, παρασύροντας μαζί της ένα κύμα οπαδών. Μια ερμηνεία που σίγουρα αξίζει την υποψηφιότητα για Όσκαρ, αναμένοντας με αγωνία να δούμε τα αποτελέσματα.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=USi-ppCfxEA


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

21,Φοιτήτρια Φιλοσοφίας