Θρύλοι της Μουσικής στην μεγάλη οθόνη

Θρύλοι της Μουσικής

Μερικοί καλλιτέχνες δεν μένουν στην ιστορία μόνο από τα νούμερα τους. Θρύλοι της μουσικής δεν είναι οι απλά επιτυχημένοι και εμπορικοί καλλιτέχνες. Υπάρχουν και οι πραγματικοί θρύλοι της μουσικής που με την πορεία τους, τις καινοτομίες και τα μηνύματα τους, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στο πάνθεον της μουσικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα η αποτύπωση της καριέρας τους στην μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου να αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που μπορεί να αγγίξει η έβδομη τέχνη. 

Πάμε να δούμε, λοιπόν, 10+2 βιογραφίες θρύλων της μουσικής στην μεγάλη οθόνη… 

Θρύλοι της Μουσικής
Πηγή εικόνας: filmforum

1. Lady Sings the Blues – 1972 

• Σκηνοθεσία : Sidney J. Furie 
• Πρωταγωνιστές : Diana Ross, Billy Dee Williams, Richard Pryor 

Στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο, η Diana Ross, κλήθηκε να υποδυθεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της μουσικής σκηνής. Το Lady Sings the Blues περιγράφει τον βίο και την καριέρα της Billie Holiday, από την απίστευτη φωνή και το στυλ της μέχρι τον εθισμό στα ναρκωτικά και τον θάνατο της. Θεωρείται η σημαντικότερη τραγουδίστρια της jazz μουσικής, μαζί με την Ella Fitzgerald, καθώς η επιρροή της στο είδος καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ίδια την jazz σκηνή. 

Πηγή εικόνας: www.letterboxd.com

2. Bound for Glory – 1976 

• Σκηνοθεσία : Hal Ashby 
• Πρωταγωνιστές : David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Bound for Glory παρακολουθούμε την αυτοβιογραφία του Woody Guthrie, αρκετά παραλλαγμένη, καθώς προστέθηκαν αρκετοί φανταστικοί χαρακτήρες στην ταινία. Ο David Carradine υποδύεται τον Woody Guthrie, τραγουδιστή της φολκ, στα πρώτα βήματα της καριέρας του. Αποτελεί, ίσως, τον πιο εμβληματικό καλλιτέχνη της φολκ μουσικής, καθώς επηρέασε με την μουσική του αρκετές γενιές, τόσο μουσικά όσο και πολιτικά. 

Θρύλοι της Μουσικής
Πηγή εικόνας: www.imdb.com

3. Bird – 1988 

• Σκηνοθεσία : Clint Eastwood 
• Πρωταγωνιστές : Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker 

Στην κατηγορία “Θρύλοι της Μουσικής” δεν μπορούσε να λείπει ο σαξοφωνίστας που με το ιδιαίτερο παίξιμο του γύρισε σελίδα στην τζαζ μουσική. Ο Clint Eastwood σκηνοθετεί τον Forest Whitaker ως Charlie “Bird” Parker από την παιδική του ηλικία μέχρι τον θάνατο του σε ηλικία, μόλις, 34 ετών. Το ιδιαίτερα γρήγορο και καινοτόμο παίξιμο του έδωσε νέο ρυθμό στην τζαζ και καθιέρωσε το είδος της bebob μουσικής. 

Πηγή εικόνας: www.justwatch.com

4. The Doors – 1991 

• Σκηνοθεσία : Oliver Stone 
• Πρωταγωνιστές : Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan 

Η ταινία του Oliver Stone ακολουθεί την πορεία των “The Doors”, και κυρίως την ζωή του θρυλικού τους frontman Jim Morrison, κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Από την δόμηση του συγκροτήματος, την μουσική επιτυχία και την πρωτόγνωρη επίδραση στον κόσμο μέχρι τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και τον θάνατο του. Ο Jim Morrison λογίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της ροκ σκηνής, ενώ η πολιτική και κοινωνική στάση του επηρέασε σημαντικά ένα μεγάλο κύμα νεανικού κοινού. 

Πηγή εικόνας: www.imdb.com

5. Ray – 2004 

• Σκηνοθεσία : Taylor Hackford 
• Πρωταγωνιστές : Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington 

Σε αυτήν την συγκινητική βιογραφία ο Jamie Foxx ντύνεται Ray Charles, παρουσιάζοντας στον φακό την συγκλονιστική ιστορία και καριέρα του τυφλού Αμερικανού τραγουδιστή-συνθέτη. To Ray μας γυρνάει στα δύσκολα παιδικά χρόνια του Ray Charles και την τύφλωση του, και παρουσιάζει την θρυλική πορεία του στην μουσική βιομηχανία. Σύμβολο, όχι μόνο, της μουσικής αλλά και σύμβολο προσπάθειας και θέλησης, αρετές τις οποίες διέθετε σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και άλλοι θρύλοι της μουσικής ζηλεύουν… 

Θρύλοι της Μουσικής
Πηγή εικόνας: www.philenews.com

6. Walk the Line – 2005 

• Σκηνοθεσία : James Mangold 
• Πρωταγωνιστές : Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin  

Ήταν τέτοια η προσφορά του Johnny Cash στον χώρο της μουσικής, ώστε να μεταφερθεί η καριέρα του στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον οσκαρικό, πλέον, Joaquin Phoenix. H ταινία εστιάζει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του Johnny Cash, ως τραγουδιστής κυρίως της country μουσικής, και την γνωριμία με την γυναίκα της ζωής του. Ο συνδυασμός πολλών ειδών μουσικής και οι ασταμάτητες πωλήσεις των δίσκων του, καθιστούν τον Johnny Cash ως έναν από τους πιο αξιοσημείωτους μουσικούς του 20ου αιώνα. 

Πηγή εικόνας: netflix.com

7. La vie en rose – 2007 

• Σκηνοθεσία : Olivier Dahan 
• Πρωταγωνιστές : Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory 

Μόνο εύκολη δεν ήταν η ζωή μιας εκ των πιο επιτυχημένων Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Η Γαλλίδα Édith Piaf κατάφερε με την φωνή της να κατακτήσει, όχι μόνο την γαλλική σκηνή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Το επίτευγμα αυτό, όμως, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της τραγικής προσωπικής της ζωής, η οποία ξεδιπλώνεται στο La vie en rose. Την Piaf ενσαρκώνει μοναδικά η Marion Cotillard, η οποία απέσπασε το όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της. 

Πηγή εικόνας: youtube.com

8. I’m Not There – 2007 

• Σκηνοθεσία : Todd Haynes 
• Πρωταγωνιστές : Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger  

6 διαφορετικοί Bob Dylan ενσαρκωμένοι από 6 διαφορετικούς ηθοποιούς. To I’m Not There, μια ξεχωριστή βιογραφική ταινία, ασχολείται με τις διαφορετικές πτυχές του Bob Dylan, που δόμησαν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Σίγουρα αρκετά ψηλά στην λίστα “Θρύλοι της Μουσικής”, ο Bob Dylan άσκησε τεράστια επιρροή τόσο μουσικά όσο και πολιτικά-κοινωνικά σε μία αρκετά καθοριστική περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. 

Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

9. Nowhere Boy – 2009 

• Σκηνοθεσία : Sam Taylor-Johnson 
• Πρωταγωνιστές : Aaron Taylor-Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff 

Το Nowhere Boy εστιάζει στα εφηβικά χρόνια του John Lennon, τις σχέσεις του με τη μουσική, την θεία του Mimi και την μητέρα του, αλλά και στην δόμηση του πρώτου του συγκροτήματος, πριν τους Beatles. Η ταινία καταπιάνεται με ένα σύμβολο της ροκ μουσικής, την ψυχή της πιο επιδραστικής μπάντας στον παγκόσμιο πληθυσμό και μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του. 

Θρύλοι της Μουσικής
Πηγή εικόνας: www.cineramen.gr

10. Get On Up – 2014 

• Σκηνοθεσία : Tate Taylor 
• Πρωταγωνιστές : Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Dan Aykroyd 

Στο Get on Up παρακολουθούμε την ζωή του funk και soul τραγουδιστή James Brown, από τα φτωχικά παιδικά και εφηβικά χρόνια μέχρι την απόλυτη μουσική καταξίωση. Στον ρόλο του “Πατέρα της Funk” ή αλλιώς “Νονού της Soul” ο Chadwick Boseman, ο οποίος αντεπεξήλθε σε μεγάλο βαθμό στις δυσκολίες του ρόλου. Ο James Brown -και η μακρόχρονη πορεία του- επηρέασε διάφορα μουσικά είδη με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και της χαρακτηριστικές ρυθμικές-χορευτικές κινήσεις του. 

Πηγή εικόνας: wall.alphacoders.com

11. Straight Outta Compton – 2015 

• Σκηνοθεσία : F. Gary Gray 
• Πρωταγωνιστές : O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell  

Το ότι είναι θρύλοι της ραπ δεν σημαίνει ότι δεν είναι θρύλοι της μουσικής γενικότερα. Ice Cube, Dr. Dre και Eazy-E μεταφέρονται στην οθόνη του κινηματογράφου, με αφορμή την προσπάθεια τους να δομήσουν ένα γκρουπ που ενδέχεται να αλλάξει για πάντα την hip hop μουσική. Οι 3 προαναφερθέντες κατάφεραν να μεταβάλλουν την κουλτούρα της ραπ στα μέσα των 80s με τον βιωματικό και βίαιο στίχο τους και μέχρι σήμερα θεωρούνται ανάμεσα στους καλύτερους όλων των εποχών στο είδος τους. 
 

Πηγή εικόνας: www.ngradio.gr

12. Bohemian Rhapsody – 2018 

• Σκηνοθεσία : Bryan Singer 
• Πρωταγωνιστές : Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee 

Είδαμε Doors, Beatles, θα ήταν η ιεροσυλία να λείπουν οι Θρύλοι της Μουσικής, Queen. Πόσο μάλλον όταν έχουν και δικιά τους ταινία. Το Bohemian Rhapsodyόπως λέγεται και το θρυλικό τους τραγούδι– ξεδιπλώνει την μουσική σταδιοδρομία των Queen και του Freddie Mercury από την δημιουργία της μπάντας μέχρι και την ιστορικότερη εμφάνιση της, στο Live Aid το 1985. Από τα λίγα συγκροτήματα που θεωρούνται ως τα καλύτερα στην ιστορία της μουσικής και από τα ελάχιστα που κατάφεραν να πετύχουν τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά. Οι Queen αποτυπώνονται στο πρόσφατο Bohemian Rhapsody, το οποίο απέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ.  


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Κουνάδης

Ξέρω δύο πράγματα... Ότι η Λίβερπουλ είναι η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο, κι ότι όλη η αλήθεια κρύβεται στο Parasite.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;