10 ταινίες που είχαν διαφορετικό τέλος από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν

Πολλές ταινίες μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, τηλεόρασης ή κινηματογράφου. Τέλη ταινιών που κανείς μας δεν περίμενε. Πόσο μάλλον τα άτομα που έχουν διαβάσει τα βιβλία πάνω στα οποία έχουν φτιαχτεί οι ταινίες. Πόσο σοκαριστικό είναι να συνειδητοποιείς οτι η ταινία έχει  διαφορετικό τέλος από το βιβλίο!

Πολλοί θα πουν ότι είναι καλύτερο, γιατί έτσι έχουν ενδιαφέρον να δουν την ταινία και εκείνοι που έχουν διαβάσει το τέλος, ενώ άλλοι θα πουν ότι οι ταινίες ξέφυγαν από το όραμα του συγγραφέα.

Πάμε να δούμε κάποιες ταινίες που είχαν ένα διαφορετικό τέλος από τα βιβλία τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ SPOILERS

«Κουρδιστό πορτοκάλι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 διαφορετικό τέλος

Ο Stanley Kubrick βάσισε την ταινία στη βρετανική εκδοχή του βιβλίου του Anthony Burgess και όχι στην αμερικανική. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, εστιάζουμε στον Alex, αφού έχει αποκατασταθεί πια υγιής. Αν και δεν έχει πια δολοφονικές τάσεις στο βιβλίο, στη μεταφορά του Kubrick, ο Alex παραμένει ψυχωτικός, καθώς όπως είπε και ο ίδιος δεν ήταν μεγάλος θαυμαστής του τέλους στο βιβλίο. Ένιωθε ότι ήταν πάρα πολύ οπτιμιστικό αν σκεφτεί κανείς τον τόνο της ιστορίας και την θεματική του. «Πιστεύω ότι οτιδήποτε είχε να πει ο Burgess για την ιστορία του, την είπε στο βιβλίο. Αλλά εγώ δημιούργησα κάποιες πιο ζωηρές ιδέες για να αναδιαμορφώσω κάποιες από τις σκηνές», όπως λέει ο Kubrick.

Στον Burgess δεν του άρεσε πολύ το τελικό αποτέλεσμα, όπως είπε. «Το βιβλίο για το οποίο είμαι γνωστός, είναι ένα μυθιστόρημα που είμαι έτοιμος να αποκηρύξω καθώς γράφτηκε πριν αρκετό καιρό». Αλλά μετά αναθεώρησε και είπε ότι η η ταινία έγινε γνωστή για την προώθηση του ωμού σεξ και της βίας που περιείχε. Έκανε πιο εύκολο να παρεξηγηθεί η αρχική ιστορία του βιβλίου, και αυτή η παρεξήγηση θα τον κυνηγά σε όλη τη ζωή του, συνεχίζει.

«Fight club»

 διαφορετικό τέλος

Η ταινία ακολουθεί πιστά την αρχική ιστορία του συγγραφέα, Chuck Palahniuk. Η μόνη αλλαγή είναι στο τέλος. Η ταινία τελειώνει καθώς ο αφηγητής στέκεται δίπλα από την Marla και τους δείχνει να παρακολουθούν μια σειρά από εκρήξεις που δημιουργήθηκαν από τον άλλον εαυτό του, που τώρα δεν υπάρχει. Στο τέλος του βιβλίου, όμως, ο αφηγητής ξυπνά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, μετά από μια σφαίρα που δέχτηκε, πιστεύοντας ο ίδιος πως είναι στον Παράδεισο. Κάποιοι νοσηλευτές τον ρωτούν πότε θα ξεκινήσει πάλι το όλο project, υποδεικνύοντας ότι έχει 2 εαυτούς.

Ο σκηνοθέτης David Fincher εξήγησε την επιλογή του με το να διαφωνεί με το τέλος, καθώς το βιβλίο ήταν υπερβολικά αφοσιωμένο στον δεύτερο εαυτό του, τον Tyler Durden. Όπως λέει, ήθελε ο κόσμος να αγαπήσει τον Tyler, αλλά ήθελε και να μη στεναχωρηθούν πολύ που εξαφανίστηκε.

«Η αδερφή μου κι εγώ»

 διαφορετικό τέλος

Η ιστορία του Jodi Picoult αναλύει την ζωή μιας κοπέλας με λευχαιμία, της Kate, της οποίας οι γονείς έκαναν μια ακόμη κόρη, την Anna, με σκοπό να γίνει δωρήτρια οργάνων για την μεγάλη αδελφή της. Όταν γίνεται 13, ζητείται από την Anna να δωρίσει ένα από τα νεφρά της στην αδελφή της, εκείνη αρνείται και καταλήγει να κάνει μήνυση στους γονείς της για ιατρική χειραφέτηση.

Στο βιβλίο, η Anna εμπλέκεται σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και τα νεφρά της δίνονται στην Kate μετά θάνατον, η οποία επιβιώνει. Αλλά στη ταινία, ο σκηνοθέτης Nick Cassevetes επιλέγει να αντιστρέψει τις μοίρες των κοριτσιών. Η Kate τελικά πεθαίνει από την αρρώστια της, αφού αρνείται να δεχθεί το νεφρό από την αδελφή της. Ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι το τέλος της ταινίας του ήταν πιο ακριβής, αφότου επισκέφθηκε πολλά νοσοκομεία και είδε ότι η πραγματικότητα ήταν πιο συμβατή με το τέλος το δικό του κι όχι του βιβλίου.

«Forrest Gump»

 διαφορετικό τέλος

Υπάρχουν πολλές και μεγάλες διαφορές μεταξύ ταινίας και βιβλίου. Αν και η ταινία τελειώνει με το θάνατο της Jenny και δείχνει τον Forrest να μεγαλώνει μόνος το παιδί τους, το βιβλίο τελειώνει με τον Forrest να ξεκινά τη δικιά του επιχείρηση με γαρίδες, σε ανάμνηση του φίλου του Bubba. Επίσης, στο βιβλίο η Jenny ζει αλλά παντρεύεται άλλον άντρα και κάνει το παιδί του.

Ο Eric North, ο σεναριογράφος, εξ αρχής αποστασιοποιήθηκε από το βιβλίο. Άλλαξε την ιστορία, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βάση στην ερωτική ιστορία και όχι τόσο στις φανταστικές περιπέτειες του. Επίσης, το βιβλίο ήταν κυνικό και πιο «κρύο» από την ταινία.

«Jurassic Park»

 διαφορετικό τέλος

Ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters όλων των εποχών, το Jurassic Park, δεν ακολουθεί ακριβώς τα γεγονότα όπως υπάρχουν στο μυθιστόρημα του Michael Crichton. Στο τέλος του βιβλίου, ο στρατός του Κόστα Ρίκα επιχειρεί να διασώσει το μέρος με το να βομβαρδίσει το Isla Nubar. Αλλά ο σκηνοθέτης Steven Spielberg ήθελε να το τροποποιήσει λίγο. Αντί για μια εισβολή του στρατού, προτίμησε να έχει έναν Τυραννόσαυρο Rex να σώσει τους πρωταγωνιστές από τις επιθέσεις των Βελοσιράπτορων.

Και η κεντρική ιστορία όμως, διαφέρει από την ιστορία του βιβλίου. Στο τέλος του βιβλίου ο John Hammond έχει πεθάνει, και υπονοείται ότι έχει πεθάνει και ο Ian Malcolm. Στην ταινία και οι 2 ζουν. Από την άλλη πλευρά, ο φύλακας του πάρκου, Robert Muldoon και ο δικηγόρος του IgGen, Donald Gennaro, χάνονται από τη μεγάλη οθόνη, ενώ στα βιβλία ζουν.

«H Λάμψη»

 διαφορετικό τέλος

Η ταινία του Stanley Kubrick είναι τελείως διαφορετική από το βιβλίο του Stephen King. Αν ήταν μια πιο πιστή αντιγραφή, ο χαρακτήρας του Scatman Crothers θα είχε ζήσει στο τέλος. Και το ξενοδοχείο Overlook θα ήταν γκρεμισμένο τελείως.

Ο Stephen King ήταν πολύ αρνητικός με την όλη ταινία. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Η Λάμψη του Kubrick είναι κρύα. Δεν είμαι ένας κρύος τύπος. Νομίζω ένα από τα πράγματα που κάνει τον κόσμο να αγαπάει τα βιβλία μου είναι αυτή η ζεστασιά, ένα κάλεσμα προς τον αναγνώστη που του λέει “Θέλω να είσαι μέρος αυτού του πράγματος”. Με τη Λάμψη του Kubrick ένιωσα κάτι πολύ κρύο. Κάτι του στυλ “παρατηρούμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά είναι σαν μικρά μυρμήγκια στη φωλιά τους. Δεν κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα, κοιτάξτε τα”».

Μάλιστα, τονίζει ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την ερμηνεία του Jack Nicholson, καθώς ο θεατής καταλαβαίνει από την αρχή ότι είναι ο τρελός, ενώ η Shelley Duvall ήταν μια πολύ μισογυνιστική παρουσία, όπως λέει ο ίδιος, καθώς σε όλη την ταινία απλά ουρλιάζει και είναι αξιολύπητη και αβοήθητη. Δεν είναι αυτή η γυναίκα που έγραψε στο βιβλίο του.

«Hannibal»

 διαφορετικό τέλος

Οι λάτρεις της Σιωπής των Αμνών δεν ήξεραν τι να περιμένουν από το δεύτερο βιβλίο στο οποίο η Clarice Starling και ο Hannibal Lecter ξεφεύγουν ως εραστές. Το τέλος της ταινίας τελειώνει με μια έχθρα μεταξύ τους, αλλά κρατάει το διάσημο μενού του Δρ. Lecter ανέγγιχτο.

Η ταινία ξεκινά διαφορετικά από το βιβλίο, κατ’ αρχάς, με τον Barney να πουλά την μάσκα του Hannibal στο Mason Verger και έτσι καταλαβαίνεις αμέσως ότι αυτοί οι δύο έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Έπειτα, στο βιβλίο υπάρχει και συγκάτοικος του Starling, που κλαίει στον ώμο του, ενώ στην ταινία πιστεύεις ότι αυτό που έγινε νωρίτερα είναι αποδεκτό.

«Inferno»

 διαφορετικό τέλος

Θα έλεγε κανείς ότι τα βιβλία του Dan Brown θα γίνονταν εξαιρετικές ταινίες, όπως το «Illuminati». Αλλά το «Inferno» μας αλλάζει την άποψη, καθώς η ταινία ήταν ολοκληρωτικά -σχεδόν- αντίθετη από το βιβλίο. Πολλά σημεία έλειπαν από την ταινία, ενώ άλλα ήταν παραλλαγμένα, όπως το τέλος της. Εξαιτίας των πολλών κενών που υπήρχαν στην ταινία και τις αρνητικές κριτικές, κάποιες φήμες λένε ότι αποφασίστηκε να μη ξαναγίνει ταινία κανένα βιβλίο του Dan Brown.

Το βιβλίο τελειώνει με τον καθηγητή Langdon να προσπαθεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού και αποτυγχάνει, ενώ βοηθά και την Sienna Brooks να ξεφύγει, αφού του εξηγεί για ποιο λόγο έδρασε έτσι. Η ταινία, όμως, αλλάζει τα δεδομένα με την Sienna να πεθαίνει, ενώ προσπαθεί να ελευθερώσει τον ιό και τον Langdon μαζί με την ομάδα του, να καταφέρνει να συγκρατήσει τον ιό στο δοχείο.

«I am Legend»

 διαφορετικό τέλος

Πολλοί παραπονέθηκαν επειδή η ταινία «I am Legend» δεν ακολουθούσε τα γεγονότα του περίφημου βιβλίου, ενώ πολλοί κριτές την έκραξαν για το τέλος της, όπου ο Δρ. Neville (Will Smith) θυσιάζει τον εαυτό του για να σώσει την Anna και τον γιο της Ethan.

Το βιβλίο τελειώνει με τον Δρ. Neville να περνά τις μέρες του σκοτώνοντας τους μολυσμένους για να κρατήσει τον εαυτό του ζωντανό, μαθαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρείται τέρας, καθώς οι μεταλλαγμένοι κυριαρχούν στον πλανήτη. Στο εναλλακτικό τέλος της ταινίας ο Neville οριστικοποιεί τον τίτλο του ως ήρωας, με το να δώσει το φάρμακο για να θεραπεύσει τους μολυσμένους. Ένα άλλο τέλος δείχνει μεγαλύτερη σχέση μεταξύ του Neville και των πλασμάτων, αλλά οι παραγωγοί προτίμησαν ένα τέλος στο οποίο ο Will Smith θυσιάζεται για το καλό του ανθρώπινου γένους.

«Gone Girl»

 διαφορετικό τέλος

Και φυσικά, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το «Gone Girl» που προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως για τις διαφορές που υπήρξαν μεταξύ του βιβλίου και της ταινίας. Όλος ο λόγος για το Cool κορίτσι γράφτηκε από την αρχή, μόνο για την ταινία. Ακόμη, στην ταινία, ο Fincher έδειξε τη ματωμένη σκηνή του εγκλήματος, στην οποία η Amy δολοφόνησε τον Desi Collings, ενώ έκαναν σεξ. Στο βιβλίο αυτή η σκηνή περιγράφηκε μετά το γεγονός, ενώ στην ταινία φάνηκε τη στιγμή που γινόταν. Ήταν ένα στοιχείο που έδειχνε πόσο σκληρή ήταν η Amy.

Στο τέλος, ενώ οι πρωταγωνιστές βρέθηκαν στις ίδιες δυσκολίες με τις οποίες ξεκίνησαν, στο βιβλίο, ο Nick και η Amy βρέθηκαν τυλιγμένοι στη δική τους περίεργη ιστορία αγάπης σε ένα ειδικό τμήμα του show της Ellen Abott. Η Amy αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εγκυμοσύνη της στο show, το οποίο πρόσθεσε μια δραματικότητα για να ολοκληρωθεί αυτό το διεστραμμένο παραμύθι.

Εσείς τι πιστεύετε; Καλά έπραξαν οι σκηνοθέτες και έκαναν κάποιες αλλαγές ή όχι;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;