Ταινίες μικρού μήκους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ανθρωπινά δικαιώματα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την εξής ερώτηση «Τι είναι τα ανθρωπινά δικαιώματα και για ποιους απευθύνονται;».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ κάποιες χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτές, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που δικαιούνται όλοι –ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και πού ζούνε– απλώς επειδή είναι ζωντανοί.

Ας δούμε λοιπόν μέσα από τα παρακάτω 11 βίντεο μικρού μήκους, ποια τα είναι τα βασικά ανθρωπινά δικαιώματα που έχουν όλοι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κουλτούρας, εμφανίσεις κλπ.  Επισημαίνω ότι υπάρχουν και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα όπου δεν θα αναφερθούν παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


1.Ανθρώπινα δικαιώματα

Όλοι οι  άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν. Είναι σημαντικό, ο άνθρωπος να ξέρει ότι η ζωή είναι δικιά του και κανενός άλλου! Αυτός που θα αποφασίζει στην ζωή ενός ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας  είναι ο ίδιος του ο εαυτός, αναλόγως βέβαια και την περίπτωση. Κάνεις δεν χρειάζεται να έχει στην ζωή του έναν άνθρωπο δικαστή, καθώς και να του καθορίζει τι είναι σωστό και λάθος.

2. Ελεύθεροι και ίσοι

Με τα χρόνια η λέξη ισότητα ξεκινάει και αλλοιώνεται, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν μπερδευτεί για την σημασία της. Ισότητα είναι ίσα δικαιώματα, όλοι να ζούμε ισάξια δίχως διαχωρισμούς. Κανείς δεν αξίζει την διάκριση, κάνεις δεν αξίζει να ζει στο περιθώριο. Ανθρώπινο δικαίωμα “ζήσε ελεύθερος και ίσος”.

3. Σκλαβιά

Κανείς δεν επιλεγεί που θα γεννηθεί και ποιος θα τον/ην μεγαλώσει. Κάποιοι ίσως είναι πιο τυχεροί, ίσως και άτυχοι. Δυστυχώς η ζωή κάποιες φόρες είναι άδικη, άδικη προς τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν σκοτεινά μονοπάτια, βάναυσα και ταλαιπωρημένα. Αρκετοί άνθρωποι επιλεγούν αυτόν τον δρόμο καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή για μια καλύτερη ζωή. Άντρες, γυναίκες και παιδιά για ένα κομμάτι ψωμί πουλάνε το σώμα τους, την ψυχή τους, το μυαλό τους στην σκλαβιά. Σύμφωνα με τον Διεθνή οργανισμό εργασίας «ILO» σημειώνεται ότι ότι 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια κατάσταση σύγχρονη σκλαβιάς και δουλείας.

4.Παιδική κακοποίηση

Oι ζωές των ανθρώπων πλέον έχουν εκσυγχρονιστεί καθώς υπάρχει ή γνώση ή ενημέρωση και ή τεχνολογία που στα παρέχει όλα αυτά. Η λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας ή παραπληροφόρηση  ακόμα και η άγνοια, η λάθος ανατροφή ενός παιδιού, δημιουργεί μυαλά που τους λείπουν η παιδεία, η κατανόηση και η ανθρωπιά.

5. Διακρίσεις και ρατσισμός 

Το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού των ανθρώπων, διακατέχεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Θεωρώ ότι αυτές είναι οι χειρότερες διακρίσεις διότι σε κάνει να είσαι πιο “κλειστόμυαλος” άνθρωπος. Καθημερινά ακούμε ανθρώπους που μιλάνε με μίσος και κακία για άλλους λαούς. Κατακρίνουμε αυτό που βλέπουμε μόνο εμφανισιακά και δεν του δίνουμε μια ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο εσωτερικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν με αυτά τα στερεότυπα και κάπως έτσι συνεχίζεται  ο φαύλος κύκλος. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν αποδεχθεί ακόμα την διαφορετικότητα.

6.Ίσοι απέναντι στον νόμο

Όλοι οι άνθρωποι αποκτάμε κάποιες “ταμπέλες” στην ζωή μας . Οι ταμπέλες αυτές δημιουργούνται από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτά τα στοιχεία και οι “ονομασίες” που αποκτάμε μας στιγματίζουν. Ο άνθρωπος επικεντρώνεται μόνο σε αυτά που θα ακούσει από τους άλλους αντί από εμάς τους ίδιους. Το συγκεκριμένο βίντεο εστιάζει στους ανθρώπους που δέχονται μια άδικη μεταχείριση στην ζωή τους  χάρις στις “ταμπέλες” που προαναφέρθηκα.

7.Φυλάκιση

Μια από τις αδικίες της ζωής στα ανθρωπινά δικαιώματα είναι η φυλακή, ειδικότερα όταν είσαι αθώος. Η φυλάκιση αφήνει παντοτινά σημάδια στους κρατούμενους. Ιδιαίτερα όταν αποφυλακιστούν χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες. Ας μπούμε στην θέση τους και να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δικαστεί για ένα αδίκημα που δεν έχουν διαπράξει πότε στην ζωή τους. Πραγματικά είναι θλιβερό, να δικάζονται άνθρωποι αθώοι και κανείς να μην τους πιστεύει.

8. Δικαίωμα για δίκη

Γιατί η εμφάνιση μας να καθορίζει την ζωή μας; Πρέπει να ζω όπως ζουν οι άλλοι ή όπως θέλω εγώ;  Γιατί να δικάζομαι επειδή είμαι μαύρος/η, κίτρινος/η, άσπρος/η ή γιατί μιλάω αγγλικά, ισπανικά, αλβανικά; Πιστεύω σε μια δικαία ζωή, δίχως διαχωρισμούς. Νιώθω όμως αδικημένος/η διότι η δικαιοσύνη με δικάζει που γεννήθηκα άπλα διαφορετικός/η και με κρίνει μόνο από το όνομα μου και την ενδυμασία μου.

9. Ιδιωτική ζωή

Καθημερινά παραβιάζεται όλο και περισσότερο η ιδιωτική μας ζωή. Τις περισσότερες φόρες βέβαια είναι δίκη μας επιλογή. Τα social media προβάλλουν τον εαυτό μας. Χιλιάδες άνθρωποι σημαντικές προσωπικές στιγμές της ζωής τους τις ανεβάζουν στο ίντερνετ. Δεν καταλαβαίνουν όμως πόσο κακό είναι αυτό που κάνουν στον εαυτό τους. Δεν χρειάζεται να τα μοιραζόμαστε όλα στην ζωή μας, μπορούμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας να κρατάμε για εμάς. Υπάρχουν και οι άνθρωποι όπου δεν θέλουν να παραβιαστεί η ιδιωτική τους ζωή και να την κρατήσουν κρυφή από τους άλλους. Ας μάθουμε λοιπόν ότι είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον άλλον.

10.Ελευθερία στις απόψεις

Ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η ελευθερία λόγου. Ποσό σημαντικό είναι τελικά ο άνθρωπος να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να φοβάται πως θα κριθεί για αυτά που πιστεύει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μεγαλώσει διαφορετικά. Ο καθένας κτίζει έναν δικό του κόσμο με βάση τις εμπειρίες του. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις, αυτό όμως δεν μας κάνει διαφορετικούς. Δεν υπάρχουν λάθος απόψεις, λάθος γνώμες, απλά διαφορετικά μυαλά που δεν ταιριάζουν με όλους.

11.Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα πολίτευμα

Η Δημοκρατία πέρα από πολίτευμα πρέπει να αντιπροσωπεύει και τα ανθρωπινά δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις. Να υπάρχει ελευθέρια και ο άνθρωπος να ζει όπως επιλέγει εκείνος, χωρίς να κατακρίνεται και να εγκλωβίζεται στην ζωή του. Η Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία λόγου, σημαίνει βοηθάω τον συνάνθρωπο μου και τον στηρίζω. Η Δημοκρατία δεν απευθύνεται μόνο για τους Έλληνες άλλα για όλους τους ανθρώπους, όπως να έχουν ευκολότερη πρόσβαση  στην κοινωνική ασφάλιση  στην εργασία και στην εκπαίδευση.

Συνοψίζοντας, οι κοινωνίες πρέπει να βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, να τα γνωρίζουν και να τα διεκδικούν. Είναι σημαντικό να ζούμε σε ένα κόσμο όπου να υπάρχει δικαιοσύνη, δίχως διακρίσεις. Μια φόρα μας δίνεται η δυνατότητα να ζήσουμε για αυτό πρέπει να ζήσουμε με αξιοπρέπειά και ευτυχία. Κανείς δεν αξίζει την δυστυχία και να του ασκείται κριτική. Κανείς να μην ορίζει πως να ζήσει ένας άλλος άνθρωπος. Κριτές να γινόμαστε μόνο για την ζωή μας. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός τότε η ζωή μεταμορφώνεται σε κόλαση όπου κάνεις δεν θα επιθυμεί να ζει. Και οι φτωχοί και οι άστεγοι και οι μετανάστες και όλες οι ευάλωτες ομάδες που ζουν στο περιθώριο καθώς ο άνθρωπος τους έβαλε σε αυτές τις ομάδες, πρέπει να ζήσουν με ευγένεια. Ας σεβαστούμε αυτό το βασικό δικαίωμα και ας βάλουμε λίγο χρώμα στην ζωές μας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;