Σταρ του σινεμά στα εξώφυλλα του περιοδικού «Παρλάν»

«Το Παρλάν», που ξεκίνησε να εκδίδεται το 1931, ήταν από τα πρώτα ελληνικά κινηματογραφικά περιοδικά. Στα εξώφυλλά του υπήρχαν έγχρωμες λιθογραφίες με διάσημους ηθοποιούς της εποχής από την εταιρεία «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ».

DITA PARLO

Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1908 και σταδιοδρόμησε αρχικά στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Εν συνεχεία έπαιξε σε γαλλικές ταινίες, ενώ έκανε και μια αποτυχημένη απόπειρα να παίξει στο Hollywood. Πρωταγωνίστησε σε δύο θρυλικές ταινίες: «L’ Atalante» του Jean Vigo και «La grande illusion» του Jean Renoir. Έφυγε το 1971.

Dita Parlo, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

HUGUETTE DUFLOS

Διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1887 και το 1908 πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην ιστορική ταινία «La Mort du duc de Guise». Έπαιξε και σε αρκετές ομιλούσες ταινίες, όπως το «Les Perles de la couronne». Έφυγε το 1982.

Huguette Duflos, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

OLGA CHEKHOVA

Γεννήθηκε το 1897 στην Αρμενία (τότε Ρωσική Αυτοκρατορία). Ήταν ανιψιά της θεατρίνας Olga Knipper, που παντρεύτηκε τον σπουδαίο Ρώσο συγγραφέα Anton Chekhov. Η Olga Chekhova tο 1914 παντρεύτηκε τον ανιψιό του Chekhov, τον Michael Chekhov. Ξεκίνησε από ρώσικες ταινίες και καταξιώθηκε μέσα από τους ρόλους της στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Το 1931 πρωταγωνίστησε και σε μια από τις πρώτες ταινίες του Alfred Hitchcock, το «Mary». Έφυγε το 1980.

Olga Chekhova, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

BRIGITTE HELM

Γεννήθηκε το 1908 στο Βερολίνο. Άφησε εποχή με τον διπλό της ρόλο στην κλασική ταινία του Fritz Lang «Metropolis». Επίσης, συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Georg Wilhelm Pabst. Έφυγε το 1996.

Brigitte Helm, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

LIL DAGOVER

Μία από τις δημοφιλέστερες Γερμανίδες ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1887 στην Ινδονησία. Το 1920 έπαιξε στο αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού «Das Cabinet des Dr. Caligari». Συμμετείχε σε πολλές ακόμη ταινίες. Έφυγε το 1980.

Lil Dagover, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

MARLENE DIETRICH

Μία από τις μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1901 στο Βερολίνο. Έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1930 με τη θρυλική ταινία «Der blaue Engel». Την ίδια χρονιά προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Morocco». Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες («Shanghai Express», «Blonde Venus», «The Scarlet Empress», «A Foreign Affair», «Stage Fright», «Witness for the Prosecution», «Touch of Evil», «Judgment at Nuremberg»). Έφυγε το 1992.

Marlene Dietrich, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

BILLIE DOVE

Γεννήθηκε το 1903. Αναδείχθηκε πολύ γρήγορα σε μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες: «The Black Pirate», «The American Beauty» κ.ά. Αποσύρθηκε το 1932 από το σινεμά για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Έφυγε το 1997.

Billie Dove, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

BEBE DANIELS

Γεννήθηκε το 1901 κι εκτός από ηθοποιός, ήταν τραγουδίστρια, χορεύτρια, συγγραφέας και παραγωγός. Το 1919 έπαιξε έναν μικρό ρόλο στο «Male and Female» του Cecil B. DeMille και δέκα χρόνια μετά πρωταγωνίστησε στο «Rio Rita». Έπαιξε σε πολλές ακόμη ταινίες, όπως «The Maltese Falcon», «42nd Street», «Counselor at Law» κ.ά. Έφυγε το 1971.

Bebe Daniels, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

SUZY VERNON

Γεννήθηκε το 1901 στη Γαλλία. Το 1927 συμμετείχε στην κλασική ταινία του Abel Gance «Napoleon». Εκτός από γαλλικές, έπαιξε και σε αρκετές γερμανικές ταινίες («Der letzte Walzer», «Schuldig»). Έφυγε το 1997.

Suzy Vernon, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

NORMA TALMADGE

Διάσημη Αμερικανίδα σταρ του βωβού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1894 και πήρε το βάπτισμα του πυρός σε ηλικία 16 ετών, αλλά αποσύρθηκε το 1930. Είχε δύο μικρότερες αδερφές, την Natalie και την Constance, που έγιναν επίσης ηθοποιοί. Έφυγε το 1957.

Norma Talmadge, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

ANITA PAGE

Γεννήθηκε το 1910. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν το μιούζικαλ «The Broadway Melody» και μέχρι το 1936, που αποσύρθηκε, πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Το 1961 εμφανίστηκε εκτάκτως στην ταινία «The Runaway». To 1996 έκανε μια μίνι επάνοδο συμμετέχοντας κυρίως σε ταινίες τρόμου. Έφυγε το 2008.

Anita Page, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

MARIE GLORY

Γεννήθηκε το 1905 στη Γαλλία. Πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1924 στην ιστορική ταινία «Le Miracle des Loups» με το θεατρικό της ψευδώνυμο «Arlette Genny». Έκτοτε έπαιξε σε αρκετές γαλλικές ταινίες («L’ Argent», «Monte Cristo», «Et Dieu… crea la femme»). Έφυγε το 2009 σε ηλικία 103 ετών.

Marie Glory, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

GRETA GARBO

Η μεγαλύτερη σταρ που έβγαλε η Σουηδία. Γεννήθηκε το 1905. Ξεκίνησε να παίζει σε σουηδικές ταινίες το 1920. Το 1926 συνεργάστηκε με τον Georg Wilhelm Pabst στη γερμανική ταινία «Die freulose Gasse», ενώ πραγματοποίησε και το ντεμπούτο της στην Αμερική με το «Flesh and the Devil». Προτάθηκε για 4 Όσκαρ («Romance», «Anna Christie», «Camille», «Ninotchka»), χωρίς ποτέ να κερδίσει. Έφυγε το 1990.

Greta Garbo, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

DOUGLAS FAIRBANKS

Γεννήθηκε το 1883 κι εξελίχθηκε σ’ έναν από τους μεγαλύτερους σταρ του Hollywood. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της United Artists και της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έκανε ένα πέρασμα από τη θρυλική ταινία του D.W. Griffith «Intolerance» και το ιστορικό «Ben Hur» του Fred Niblo. Τη δεκαετία του ’20 σημείωσε μεγάλη επιτυχία («The Mark of Zorro», «The Three Musketeers», «Robin Hood», «The Thief of Bagdad»). Έφυγε το 1939.

Douglas Fairbanks, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

LILIAN HARVEY

Γεννήθηκε το 1906 στο Λονδίνο. Ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια, που δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του ’20 και του ’30. Ο πιο γνωστός της ρόλος ήταν στη γερμανική ταινία «Der Kongreß tanzt». Έφυγε το 1968.

Lilian Harvey, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

ANNY ONDRA

Διάσημη Τσέχα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1903 και ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών να παίζει στο σινεμά, αρχικά σε γερμανικές & τσέχικες ταινίες κι εν συνεχεία και σε αγγλικές. Συνεργάστηκε δύο φορές με τον Alfred Hitchcock στις ταινίες «The Manxman» και «Blackmail». Έφυγε το 1987.

Anny Ondra, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

WILLI FORST

Αυστριακός ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1903. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν στο «Café Elektric» στο πλευρό της Marlene Dietrich. Σκηνοθέτησε κι αρκετές ταινίες, όπως «Mazurka», «Serenade», «Bel Ami» κ.ά. Έφυγε το 1980.

Willi Forst, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

JOAN CRAWFORD

Διάσημη σταρ του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1904. Έπαιξε το 1925 ως φιγκυράν στο ιστορικό «Ben Hur» του Fred Niblo κι ακολούθησαν δεκάδες ρόλοι («Possessed», «Grand Hotel», «The Women»). To 1946 κέρδισε Όσκαρ για τη συγκλονιστική της ερμηνεία στο «Mildred Pierce». Έφυγε το 1977.

Joan Crawford, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

IVAN PETROVICH

Σέρβος ηθοποιός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1894. Θεωρείται ο πρώτος ηθοποιός από τη Γιουγκοσλαβία με επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στον Γερμανικό Κινηματογράφο, ενώ έπαιξε και σε αμερικάνικες ταινίες («The Garden of Allah»), αλλά και σε γαλλικές («Ascenseur pour l’échafaud»). Έφυγε το 1962.

Iván Petrovich, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

AL JOLSON

Δημοφιλής τραγουδιστής και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1886 στη Λιθουανία. Αλησμόνητος έχει μείνει ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην πρώτη ομιλούσα ταινία, «The Jazz Singer». Άλλες γνωστές του ταινίες ήταν το «The Singing Fool», «Wonder Bar», «The Singing Kid», «Rose of Washington Square» κ.ά. Έφυγε το 1950.

Al Jolson, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

POLA NEGRI

Την αποκαλούσαν βασίλισσα των «βαμπ». Γεννήθηκε το 1897 στην Πολωνία και διακρίθηκε σε ρόλους femme fatale. Πρωταγωνίστησε σε πολλές γερμανικές ταινίες, καθώς και σε αμερικάνικες («Forbidden Paradise», «The Beggar»). Τελευταία της εμφάνιση ήταν στο «The Moon-Spinners», που γυρίστηκε στην Κρήτη. Έφυγε το 1987.

Pola Negri, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

MAURICE CHEVALIER

Σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1888 στο Παρίσι. Έπαιξε σε δεκάδες γαλλικές και αμερικάνικες ταινίες, όπως «The Big Pond», «The Love Parade», «The Smiling Lieutenant», «Love me tonight», «The Merry Widow», «Gigi», «Pepe», «Fanny» κ.ά. Έφυγε το 1972.

Maurice Chevalier, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

GRETA NISSEN

Νορβηγίδα ηθοποιός με καριέρα στο Hollywood. Γεννήθηκε το 1906 και ξεκίνησε ως χορεύτρια. Πρωταγωνίστησε σε πολλές αμερικάνικες ταινίες, όπως: «The Wanderer», «The King on Main Street», «Ambassador Bill» κ.ά. Έφυγε το 1988.

Greta Nissen, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

JAQUE CATELAIN

Γάλλος ηθοποιός, κυρίως του βωβού κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1897. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος ήταν το 1920 στην ταινία «L’ Homme du large». Το 1921 πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία «El Dorado» και το 1924 στο «L’ inhumaine». Έφυγε το 1965.

Φωτογραφία του Jaque Catelain με αφιέρωση στους αναγνώστες του «Παρλάν», Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

JEANETTE MACDONALD

Θρυλική ηθοποιός και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε το 1903 κι έγινε γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της σε μιούζικαλ: «The Love Parade», «Love me tonight», «The Merry Widow», «Francisco» κ.ά. Έφυγε το 1965.

Jeanette MacDonald, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

JEAN MURAT

Γάλλος ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1888. Έπαιξε σε δεκάδες γαλλικές ταινίες («La Kermesse héroïque»), καθώς και σε αμερικάνικες («It happened in Athens»). Παντρεύτηκε την ηθοποιό Annabella. Έφυγε το 1968.

Jean Murat, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

NORMA SHEARER

Από τις δημοφιλέστερες σταρ της δεκαετίας του ’20 και του ’30. Γεννήθηκε το 1902 στον Καναδά και μπήκε νωρίς στον χώρο του κινηματογράφου. Προτάθηκε 6 φορές για Όσκαρ και κέρδισε για την ερμηνεία της στην ταινία «The Divorcee». Αποσύρθηκε από το σινεμά το 1942. Έφυγε το 1983.

Norma Shearer, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

LILI DAMITA

Διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1904 στη Γαλλία. Μετά από αρκετούς μικρούς ρόλους, το 1925 πρωταγωνίστησε στο δράμα του Michael Curtiz «Das Spielzug von Paris». Έπαιξε και σε χολιγουντιανές ταινίες, όπως «The Cock-Eyed World», «The Bridge of San luis Rey» και «This is the Night». Έφυγε το 1994.

Lili Damita, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

CONRAD VEIDT

Διάσημος Γερμανός ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1893 στο Βερολίνο. Άφησε εποχή  με τις ερμηνείες του στις ταινίες «Das Cabinet des Dr. Caligari» και «The Man who Laughs». Άλλες ταινίες που έπαιξε: «The Thief of Bagdad», «Casablanca» και «Above Suspicion». Έφυγε το 1943.

Conrad Veidt, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

RONALD COLMAN

Γεννήθηκε το 1891. Ξεκίνησε να παίζει σε βουβές αγγλικές ταινίες, πριν μεταβεί στο Hollywood, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία («Lost Horizon», «The Prisoner of Zenda», «Random Harvest», «Kismet»). Το 1948 κέρδισε Όσκαρ για την ταινία «A double life». Έφυγε το 1958.

Ronald Colman, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 

DOLORES DEL RIO

Διάσημη Μεξικανή ηθοποιός, χορεύτρια και τραγουδίστρια. Γεννήθηκε το 1904. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα ηθοποιός της Λατινικής Αμερικής που έκανε μεγάλη καριέρα στο Hollywood. Έπαιξε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες: «Ramona», «Flying Down to Rio», «Madame Du Barry», «Bird of Paradise» κ.ά. Έφυγε το 1983.

Dolores del Río, Πηγή εικόνας: Περιοδικό «Το Παρλάν» (Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου)

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
  • Wikipedia (Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για έλεγχο βιογραφικών)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνιος Ευθυμίου

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;