The Red Pill: Ένα ντοκιμαντέρ για τον “πόλεμο” των φύλων

Το The Red Pill είναι ένα ντοκιμαντέρ που τοποθετείται στις επάλξεις του φεμινιστικού κινήματος εναντίον του κινήματος για τα δικαιώματα των αντρών.

Από που ξεκινάει όμως ένα τέτοιο πολυσχιδές θέμα και που τελειώνει; Πόσο μεροληπτικός μπορεί να είναι ο “φακός” του The Red Pill;

Ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω!

 

Από την οπτική μιας … πρώην φεμινίστριας

Το The Red Pill στην ουσία του είναι το ταξίδι της Cassie Jaye, της δημιουργού του ντοκιμαντέρ, στον κόσμο του Men’s Rights Movement (MRM), το Κίνημα για τα Δικαιώματα των Αντρών.

Advertisements
Ad 14

Ούσα πρώην ηθοποιός στη μικρή και μεγάλη οθόνη, η Jaye ξεκινάει την αφήγηση της, εξηγώντας πως ακριβώς εντάχθηκε στο φεμινιστικό κίνημα. Πως ο ατελείωτος σεξισμός και η έλλειψη ευκαιριών στον χώρο του θεάματος την ανάγκασαν να αναθεωρήσει τις απόψεις της για τα δικαιώματα της και την έλλειψη αντικεμενικής αξιοκρατίας.

Στη συνέχεια η Jaye αφηγείται ποια ήταν η πρώτη της επαφή με το καινοφανές MRM. Μέσω κάποιων διαδηλώσεων των μελών του MRM, αλλά και μέσω του διαδικτυακού “πολέμου” εναντίον του κινήματος, η δημιουργός του The Red Pill αποφασίζει κάποια στιγμή να ψάξει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το … αντισυμβατικό κίνημα.

Φυσικά, η πρώτη της εντύπωση είναι αρκετά καχύποπτη και η στάση της αρκετά επιφυλακτική απέναντι στο MRM. Ως υποστηρίκτρια του φεμινισμού, η Jaye δεν δέχεται τις απόψεις του κινήματος αυτού και δικαίως.

Αν η ύπαρξη του φεμινιστικού κινήματος βασίζεται στα άνισα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και στις ελλιπείς ευκαιρίες των γυναικών, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του MRΜ;Με ποιόν ακριβώς τρόπο εξηγεί την δική του ύπαρξη το Κίνημα για τα Δικαιώματα των Ανδρών και τι παραπάνω είναι από μια απλή οργισμένη αντίδραση ορισμένων αντρών έναντι στις όλο και περισσότερες κατακτήσεις γυναικών σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας;

Διαβάστε επίσης  Νύχτες Τρόμου: Zombie 4: After Death (1989)

Η Cassie Jaye με καρτερική υπομονή και αναθεώρηση των δικών της βαθιά ριζωμένων απόψεων (αυτό και αν είναι τολμηρό και επίπονο για ένα άτομο) μας δείχνει την όχι και τόσο απλή και μονοδιάστατη πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα στην οποία ίσως να μην υπάρχουν απλά “κακοί και καλοί”, θύματα και θύτες. Μια πραγματικότητα όπου η μάχη των φύλων ίσως αναδεικνύεται σε κάτι αρκετά περίπλοκο και δύσκολο στη σύλληψη.

 

Πολλές πτυχές του ίδιου θεάματος

Θίγοντας πάρα πολλές πτυχές του ίδιου θέματος και γυρνώντας το νόμισα και από τις δύο σκουριασμένες όψεις, η Cassie Jaye με το The Red Pill καταφέρνει να μας παρουσιάσει νέες – ή όχι και τόσο- πραγματικότητες, θέματα taboo, όπως η μητρότητα και η πατρότητα και ακόμη πιο περίπλοκα θέματα, όπως η νομική πραγματικότητα αυτού του θέματος.

Σε τελική ανάλυση η Cassie Jaye, όπως και εμείς ως θεατές, καταλαβαίνουμε ότι σε κοινωνικά θέματα, όπως τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, δεν υπάρχουν εύκολες ερωτήσεις και συνεπώς εύκολες απαντήσεις.

Αντιπρόσωποι των δύο φύλων παρουσιάζουν τις δικές τους εμπειρίες, προβληματισμούς και ερωτήσεις που δεν έχουν παρά να μας προβληματίσουν.

Τελικά ο “πόλεμος” των φύλων είναι αέναος; 

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι