Shoah: Ένα επικό ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα

Το «Shoah» είναι ένα επικό Ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ με κεντρικό θέμα τη γενοκτονία των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γνωρίζαμε για ταινίες που τα γυρίσματά τους διήρκησαν για πολλούς μήνες. Πολύ δύσκολα, όμως, θα ξαναγνωρίσουμε φιλμ που η κινηματογράφηση τους κράτησε για πολλά χρόνια. Ένα τέτοιο φιλμ είναι και το «Ολοκαύτωμα» ή γνωστό ως «Shoah».

Το ντοκιμαντέρ

Shoah
Πηγή εικόνας: medium.com

Το «Shoah» είναι ένα πολεμικό- ιστορικό ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Κυκλοφόρησε αρχικά στις 30 Απριλίου του 1985 στο Παρίσι και μεταδίδεται μέχρι και σήμερα. Το 2015 προβλήθηκε στο Athens Film Festival, το 2019 στο Cinemateket της Κοπεγχάγης και το 2021 μέσω του διαδικτύου. To «Shoah» αποτελεί ένα φιλμ επικών προδιαγραφών αν λάβει κανείς υπόψιν τη διάρκεια του, τα χρόνια της κινηματογράφησης του αλλά και τις χώρες που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα. Με διάρκεια άνω των 9 ωρών και 11 χρόνια παραγωγής, οι συντελεστές του επισκέφτηκαν πάνω από 12 χώρες ώστε να ολοκληρώσουν αυτό το μεγάλο κινηματογραφικό εγχείρημα. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν η Αυστρία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Ελλάδα. Στην χώρα μας τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Κέρκυρας.

Shoah
Πηγή εικόνας: global-geneva.com

Το «Shoah» έλαβε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και θεατές. Η ταινία απέσπασε πολυάριθμα και βαρυσήμαντα βραβεία για τον χώρο του κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών μπορούμε να διακρίνουμε μία τιμητική διάκριση στα Cezar Awards και ένα βραβείο BAFTA για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Claude Lanzmann. Ο Marcel Ophuls το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου». Το «Shoah» περιλαμβάνει συνεντεύξεις του Claude Lanzmann με μάρτυρες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Oι συνεντεύξεις παρουσιάζουν γεγονότα από τη μεριά των θυμάτων, των Ναζί αλλά και των θεατών… του αφανισμού. Χωρίζεται κυρίως σε 4 μέρη που περιλαμβάνουν 4 θέματα: το στρατόπεδο εξόντωσης  Chełmno, τα στρατόπεδα θανάτου Treblinka και Auschwitz- Birkenau και το γκέτο της Βαρσοβίας.  Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται τα Ιταλικά, η γλώσσα Γίντις, τα Εβραϊκά, τα Πολωνικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε το trailer εδώ:

Το στρατόπεδο Chełmno υπήρξε ένα από τα πρώτα πεδία εξόντωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Η Treblinka ήταν ένα στρατόπεδο εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. To Άουσβιτς υπήρξε ένα στρατόπεδο εξολόθρευσης άνω των 40 ατόμων και το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο του Β’ ΠΠ που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1940.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;