Πέντε απο τις σπουδαιότερες ταινίες με εξωγήινους

Οι ταινίες με εξωγήινους είναι από τις μακροβιότερες στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα είδος που άνθισε κυρίως στα μέσα του 20ου αιώνα στο σινεμά. Συγκεκριμένα, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα, για την τεράστια ανάπτυξη των ταινιών αυτών.

Κυβερνητικά εργαστήρια, μυστικές βάσεις και απόρρητα προγράμματα. Προσεληνώσεις και ταξίδια στο διάστημα. Η συνεχής κόντρα μεταξύ Η.Π.Α και Σοβιετικής Ένωσης για την επικράτηση στο διάστημα, άρχισε να εγείρει πολλά ερωτήματα και όπου υπάρχουν ερωτήματα, δημιουργούνται και θεωρίες συνωμοσίας.

Υπάρχουν εξωγήινοι; Κυκλοφορούν ανάμεσα μας; Είμαστε μόνοι μας ή μήπως όχι;  

Έτσι λοιπόν, τέτοιου είδους ερωτήματα, άρχισαν να εμφυτεύουν το “μικρόβιο” των εξωγήινων μορφών ζωής και στον χώρο του κινηματογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε 5 από τις σπουδαιότερες ταινίες με εξωγήινους από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Οι Άνθρωποι του Τρόμου/Invasion of the Body Snatchers (1956)

Η απόδραση
Πηγή εικόνας: britannica.com

Σκηνοθεσία: Don Siegel
Πρωταγωνιστές: Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates

Σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια, ένας γιατρός αρχίζει να προβληματίζεται σχετικά με τη συμπεριφορά των υπόλοιπων κατοίκων. Εξωτερικά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ή ελάττωμα, αλλά η συμπεριφορά τους είναι ψυχρή και απόμακρη. Μόνο όταν θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ο πρωταγωνιστής θα καταλάβει ότι οι κάτοικοι της πόλης είναι απλά εξωγήινα αντίγραφα του πρώιμου εαυτού τους, με παντελή έλλειψη συναισθημάτων. Ο στόχος τους; Να εποικήσουν τη μικρή πόλη και κατά συνέπεια όλη τη Γη.

Μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τυχαίνει να είναι και από τις πιο πρωτότυπες. Για αυτό το λόγο εξάλλου είναι και μια από τις σπουδαιότερες. Ο Don Siegel σκηνοθέτησε ένα φιλμ που όχι μόνο μας δείχνει με πρωτότυπο τρόπο, τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι δεν είχαν συναισθήματα, αλλά παρουσιάζει και μια εξωγήινη εισβολή με μη τετριμμένο τρόπο. Χωρίς μάχες, όπλα και αερομαχίες με UFO.

Επιπλέον, το The Invasion of the Body Snatchers αποτελεί μια σημαντική ταινία, λόγω της πολιτικής της αλληγορίας. Τίθεται έμμεσα κατά του Μακαρθισμού και του αντικομμουνιστικού συνδρόμου που έπληττε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μισό του 20ου αιώνα.

Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου/ Close Encounters of the Third Kind (1977)

ΟΙ εξωγήινοι
Πηγή εικόνας: bfi.org.uk

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστές: Richard Dreyfuss, Teri Garr, Melinda Dillon

Μια μικρή επιστημονική ομάδα ανακαλύπτει, στην έρημο του Μεξικού, άθικτα τα σκάφη της θρυλικής Πτήσης 19, που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε ίχνη των πιλότων, έχουν χαθεί. Το ίδιο βράδυ, ο τεχνικός Roy Neary έρχεται σε επαφή με ένα UFO. Το συμβάν αυτό θα πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που αλλάξουν όχι μόνο τη ζωή του Roy, αλλά και ολόκληρης της πόλης και του κόσμου.

Μια άκρως εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας από τον μαέστρο Steven Spielberg, που ακροβατεί μεταξύ μιας κλασσικής ταινίας της δεκαετίας του ’50 και του μοντέρνου. Το Close Encounters of the Third Kind είναι ένα φιλμ που εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ανήκει στο βάθρο των καλύτερων ταινιών επιστημονικής φαντασίας: μυστήριο, δράση, πρωτότυπες ιδέες, έξυπνη σκηνοθεσία και όμορφα σκηνικά. Η ταινία αυτή είναι μια αφιέρωση, ένα love letter σε όλες εκείνες τις θεωρίες συνωμοσίας που απάρτιζαν την Αμερική στα μέσα του 20ου αιώνα. Θεωρίες για εξωγήινα αεροσκάφη, μυστήριες συγκαλύψεις και μυστικές βάσεις, όπως η Περιοχή 51 και όλα τα συναφή.

Ο Spielberg όντας ο κορυφαίος “παραμυθάς” του Χόλιγουντ, καταφέρνει με αυτή την ταινία να διασκεδάσει, να συγκινήσει και να εξάψει, με μοναδικό τρόπο που επανέλαβε και στο E.T, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτει το κλισέ των καταστροφικών, ιμπεριλιαστικών εξωγήινων.

Άλιεν: ο επιβάτης του διαστήματος/ Alien (1979)

Alien
Πηγή εικόνας: thescriptlab.com

Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Πρωταγωνιστές: Sigourney Weaver, Ian Holm, John Hurt

Όταν το εμπορικό σκάφος Nostromo, λαμβάνει ένα επείγον μήνυμα από το κοντινό και κατά τα φαινόμενα ερειπωμένο πλανήτη LV-426, το προσωπικό του σκάφους που βρίσκεται σε τεχνική ύπνωση, ξυπνάει και πάει να ερευνήσει. Αυτό που θα βρουν εκεί, θα τους ακολουθήσει μέχρι το σκάφος τους. Και εκεί θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους και ένας από τους μεγαλύτερους και πιο τρομαχτικούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

O Ridley Scott καταφέρνει σε αυτή την ταινία να φέρει τον εφιάλτη στο διάστημα και όχι στη Γη. Επιπλέον, με το Alien ο θρυλικός σκηνοθέτης, συνδυάζει την απέραντη έκταση του διαστήματος με την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που ταιριάζει σε μια ταινία τρόμου.

Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ταινίες της λίστας, το Alien δεν παρουσιάζει μια απειλή στη Γη, αλλά τους ανθρώπους να παίζουν “εκτός γηπέδου”, στο αφιλόξενο διάστημα. Για αυτό εξάλλου και το φιλμ πετυχαίνει απόλυτα αυτό που κάνει.

Η Απειλή/The Thing (1982)

Πηγή εικόνας: nme.com

Σκηνοθεσία: John Carpenter
Πρωταγωνιστές: Kurt Rusell, Keith David, Wilford Brimley

Όταν μια ερευνητική ομάδα στην Ανταρκτική, βρίσκει τα ερείπια από ένα ελικόπτερο και τα πτώματα των επιβατών, αποφασίζει να ερευνήσει το μέρος. Εκεί βρίσκουν και ένα παγωμένο, παραμορφωμένο σώμα, που δεν θυμίζει τίποτα από τη γήινη πανίδα. Όταν παίρνουν το δείγμα για να το ερευνήσουν στην κοντινή βάση, αρχίζει ο χειρότερος τους εφιάλτης. Πρόκειται για μια εξωγήινη απειλή, που με γρήγορο και επιθετικό τρόπο, σκοτώνει τα θύματα του και παίρνει την μορφή τους.

Αυτό το διαχρονικό διαμάντι τρόμου του Carpenter αποτελεί τη δεύτερη από τρεις ταινίες. Η πρώτη ταινία The Thing From Another World (1951) αποτελεί την πρωτότυπη, remake της οποίας είναι το The Thing του Carpenter. Άλλο ένα prequel της ταινίας βγήκε το 2011. Από τις τρεις ταινίες το The Thing του 1982 αποτελεί το ζενίθ και το prequel του 2011 το ναδίρ. Το The Thing From Another World βρίσκεται κάπου στη μέση.

Με τη κλειστοφοβική σκηνοθεσία του Carpenter, τη ψυχρή φωτογραφία του Michel Abramovicz, τα πρωτοποριακά practical effects της εποχής, αλλά και το τρομαχτικό μυστήριο που περιβάλλει τη ταινία, το The Thing είναι όχι μόνο μια από τις καλύτερες ταινίες με εξωγήινους, αλλά από τις πιο σπουδαίες ταινίες τρόμου και φαντασίας.

Η Άφιξη/ Arrival (2016)

Αrrival
Πηγή εικόνας: sparkthejoy.com

Σκηνοθεσία: Dennis Villeneuve
Πρωταγωνιστές: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Όταν 12 περίεργα εξωγήινα σκάφη εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, ο στρατός προχωράει στην έσχατη λύση πριν κηρύξει πόλεμο. Στρατολογεί την γλωσσολόγο Louise Banks, ώστε να βρει σημεία επικοινωνίας με τα όντα που ζουν μέσα στα αεροσκάφη. Αυτό που θα ανακαλύψει μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όπλο… ή το καλύτερο δώρο.

Το Arrival αν και είναι μια ταινία που κυκλοφόρησε μόλις πριν 4μιση χρόνια, ήδη για μένα ανήκει στο Πάνθεον των ταινιών με εξωγήινους. Η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Villeneuve, ο τρόπος που αποτυπώνει το ανθρώπινο τραύμα, αλλά και η επιδέξια οπτική του πάνω στο είδος των extraterrestrials, σμιλεύουν ένα πραγματικά μοναδικό αποτέλεσμα.

Ο μοναδικός λόγος που αυτή η ταινία δεν θεωρείται κλασσική, είναι ότι θεωρείται ακόμη νωπή.

Αυτές λοιπόν είναι 5 από τις πιο σπουδαίες και πρωτότυπες ταινίες με εξωγήινους που δημιουργήθηκαν ποτέ. Δεν ξέρω αν τα κριτήρια για αυτή τους την αξιολόγηση είναι αντικειμενικά.

Αλλά από την άλλη, δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στον κινηματογράφο. Μόνο γούστα!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέφανος Κυριαζίδης

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;