Πολλές φορές χρειαζόμαστε λίγα, για να εξηγήσουμε πολλά, απλές ματιές που εξομολογούν μυστικά. Το σινεμά του Γουόνγκ Καρ-Γουάι, με το «In the mood for love», κάνει δυνατές αυτές τις αντιφάσεις, αναπολεί και αναδεικνύει τον ανεκπλήρωτο έρωτα και όσα δεν ειπώνονται ποτέ.

Υπόθεση

Στο Χονγκ Κονγκ του 1962, σε δυο διπλανά διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας στην οποία επικρατεί το χάος, η Τσάν και ο Γουάν, που πρόσφατα έχουν μετακομίσει με τους συζύγους τους, έρχονται κοντά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, έπειτα από την ανακάλυψη πως οι σύζυγοί τους βλέπονται κρυφά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικότερα…

Το «In the mood for love» είναι μια ωδή στο ανείπωτο συναίσθημα, το οποίο όμως βρίσκει τους δικούς του τρόπους να γίνει αντιληπτό. Γινόμαστε μέρος της ιστορίας δυο ανθρώπων που αν και ενώθηκαν τυχαία, οι σύζυγοί τους φρόντισαν να τους φέρουν πιο κοντά, με τον λάθος τρόπο. Εκείνη απόλυτα κομψή και όμορφη, με τα πολύχρωμα σικ midi φορέματά της, επιστρέφει κάθε βράδυ κουβαλώντας τα νούντλς από το γειτονικό μαγαζί, στο οποίο συναντά τον Γουάν, αλλά μένουν μονάχα σε διακριτικά βλέμματα.

Δύο άνθρωποι που σταθμός της καθημερινής τους επαφής γίνεται ο προβληματισμός για το γεγονός πως οι σύζυγοί τους τους απατούν μαζί, καταλήγουν να ψάχνουν τον τρόπο που θα τους κάνουν να το παραδεχτούν, και σπαράζουν στην ιδέα πως οι άνθρωποί τους, τους πρόδωσαν ενώ εκείνοι τους περίμεναν κάθε βράδυ, η απώλεια των οποίων δικαιολογούνταν από κάποια φθηνή πρόφαση επαγγελματικών καθηκόντων και ταξιδιών.

 

Η απογοήτευση του δεδομένου δεσμού που τώρα χάνεται και αναπληρώνεται από το καινούριο και παράνομο, βρίσκει καταφύγιο σε κάτι εξίσου καινούριο, συνάμα πληγωμένο που κατανοεί. Το πάθος τους είναι φανερό, αλλά εκείνοι προτιμούν να το κρατήσουν κρυφό, κάτι που δεν γίνεται και με απόλυτη επιτυχία. Δειλά αγγίγματα, κεφάλια που γέρνουν σε ώμους, ώμους πιο σταθερούς , πιο έμπιστους και εξίσου πληγωμένους. Οι δυο τους έχουν βρει έναν σύντροφο με τον οποίο διασχίζουν βραδινούς περιπάτους, συγγράφουν μαζί μυθιστορήματα, και όλα αυτά κρυφά, γιατί δεν θέλουν να δίνουν δικαιώματα, λες και εκείνοι απάτησαν τους συντρόφους τους. Σε κάθε τολμηρή προσπάθεια έκφρασης συναισθημάτων, τονίζουν πως δεν θα γίνουν ποτέ σαν αυτούς. Έτσι ο αληθινός έρωτας μένει παγιδευμένος σε μια θηλιά που του επιβάλλει η ηθική.

Ο σκηνοθετικός φακός του «In the mood for love», είναι παρατηρητής των γεγονότων, κοιτώντας «θολά», μέσα στα δωμάτια ψεύτικων υποσχέσεων και προάγγελων ραγισμένων καρδιών. Οι πληγωμένοι, πληγώνονται διπλά, τα «μυστικά» μένουν κρυφά, και ο έρωτας ανείπωτος. Όλα αυτά αποτελούν το «In the mood for love», το οποίο μιλάει στις καρδιές μας και συνάμα τις τσακίζει, υπενθυμίζοντας την μαγεία του σινεμά όταν αναλαμβάνει να μας διδάξει έρωτα.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=dWVDZ98AFhI&t=20s


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.7 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

21,Φοιτήτρια Φιλοσοφίας