Σίκουελ που δεν γυρίστηκαν ποτέ

Στο σήμερα η κινηματογραφική τάση που επικρατεί είναι η παραγωγή συνεχειών διάσημων ταινιών ή αλλιώς σίκουελ. Τα σίκουελ δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να εμβαθύνουν σε μία ιστορία σε παραπάνω από μία ταινίες, επεκτείνοντας έτσι τα προσωπικά ταξίδια των χαρακτήρων τους (character arcs), ενώ πολλές φορές δημιουργούν μία μυθολογία (lore) που αφήνει το περιθώριο για μελλοντικές αφηγήσεις. Βέβαια δίνει την ευκαιρία και στις εταιρίες παραγωγής να έχουν σίγουρα έσοδα. Πολλά επιτυχημένα sequels έχουν κυκλοφορήσει στην ιστορία του κινηματογράφου όπως τα Empire Strikes Back, Godfather Part II, The Dark Knight και πολλά άλλα. Συνήθως η δημιουργία μίας συνέχειας εξαρτάται από το εμπορικό κομμάτι, δηλαδή τα αποτελέσματα του box office, αλλά και από τις αντιδράσεις κοινού και κριτικών. Όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου πολύ καλές ταινίες που άξιζαν να συνεχιστούν δεν τα κατάφεραν. Είτε λόγω χαμηλών εισπράξεων, είτε διαφωνιών μεταξύ των δημιουργών και των εταιριών παραγωγής. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά που θα θέλαμε να δούμε στην μεγάλη οθόνη.


SPIDERMAN 4

σίκουελ
Πηγή εικόνας: Screen Rant

Μετά από τα πολύ επιτυχημένα Spiderman και Spiderman 2 o σκηνοθέτης Sam Raimi προχώρησε στην σκηνοθεσία του όχι και τόσο επιτυχημένου Spiderman 3. Η ταινία ποιοτικά ήταν ένα σκαλί κάτω από τις προηγούμενες δύο αλλά τα πήγε πάρα πολύ καλά εισπρακτικά οπότε μία συνέχεια ήταν φυσιολογικό να είναι στα σκαριά. Την ταινία θα σκηνοθετούσε ξανά ο Raimi σε σενάριο του James Vanderbilt. Οι κακοί της ταινίας θα ήταν οι Dr. Connors aka Lizard, ο Vulture και η Black Cat. Στον ρόλο του Vulture θα βρίσκαμε τον John Malkovich, ενώ σε αυτόν της Black Cat την Anne Hathaway. Το project δεν κατάφερε να υλοποιηθεί λόγω κάποιων  διαφωνιών που είχε ο Raimi με την Columbia. Επίσης υπήρξε πρόβλημα στο σενάριο με τον Raimi να προσπαθεί να το διορθώσει τέσσερις φορές ακόμη με διαφορετικούς σεναριογράφους αλλά σε κάθε περίπτωση μισούσε το αποτέλεσμα. Έτσι το  σίκουελ του Spiderman 4 ακυρώθηκε και η Columbia αποφάσισε να κυκλοφορήσει το reboot Amazing Spiderman το 2012.

AMAZING SPIDERMAN 3

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

σίκουελ
Πηγή εικόνας: Comic Vine

Επιστρέφουμε και πάλι στις ταινίες του Spiderman, αυτή τη φορά με τα Amazing Spiderman. Το Amazing Spiderman κυκλοφόρησε το 2012 σε σκηνοθεσία Marc Webb αποτελώντας μία νέα αρχή για τη σειρά. Μετά την επιτυχία που είχε η ταινία, το 2014 ο Marc Webb επιστρέφει και μας δίνει το Amazing Spiderman 2. Παρόλα τα προβλήματα που έφερνε από το Spiderman 3, ήταν εισπρακτική επιτυχία. Όλα έδειχναν πως θα κυκλοφορούσε ένα τρίτο κεφάλαιο, καθώς η ταινία στο τέλος της είχε στήσει κατάλληλα το μέλλον όχι μόνο για το Amazing Spiderman 3 αλλά και για το Sinister Six επίσης. Τίποτα από αυτά δεν έγινε λόγω της συμφωνίας μεταξύ Columbia και Marvel για την ένταξη του Spiderman στο Marvel Cinematic Universe.

GLADIATOR 2

σίκουελ
Πηγή εικόνας: Screen Rant

O Ridley Scott μετά την αναβίωση των επικών ρωμαϊκών ταινιών το 2000 με τον Μονομάχο (Gladiator) και την οσκαρική επιτυχία που είχε το φιλμ, ήθελε να δημιουργήσει ένα σίκουελ στο σύμπαν αυτό. Υπήρχε όμως ένα μικρό προβληματάκι. Ο χαρακτήρας του Russell Crowe, Maximus είχε πεθάνει στο τέλος της πρώτης ταινίας. Ο Scott αργότερα εξήγησε πως υπήρχαν δύο ιδέες για την συνέχεια. Η πρώτη θα ακολουθούσε το ταξίδι του Maximus στη μετά θάνατον ζωή, στα Ηλύσια Πεδία. Η δεύτερη και πιο πιθανή στην ουσία θα ήταν prequel που θα ακολουθούσε την στρατιωτική πορεία του Maximus ως στρατηγού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πλέον όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας του Russell Crowe. Τελευταίες αναφορές δείχνουν πως το project βρίσκεται υπό συζήτηση αλλά με την ιστορία να διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά το θάνατο του Maximus. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.

HELLBOY 3

σίκουελ
Πηγή εικόνας: Letterboxd

Το 2004 o αγαπημένος μας μεξικανός παραμυθάς Guillermo Del Toro φέρνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Hellboy, βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του Mike Mignola και τον Ron Perlman στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς αλλά δεν είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ο Del Toro όμως είχε την ευκαιρία για το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 με τον τίτλο Hellboy: The Golden Army σε διανομή της Universal αυτή την φορά. Ήταν καλύτερο από το πρώτο με το στυλ του Del Toro να φαίνεται περισσότερο, αλλά για άλλη μία φορά δεν είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ενώ το τρίτο κεφάλαιο της τριλογίας είχε στηθεί άψογα από μία μόνο σκηνή, οι πόρτες των studio είχαν κλείσει. Το 2017 ο σκηνοθέτης μέσω Twitter ανακοίνωσε πως θα συναντιόταν με τον Ron Perlman και των Mike Mignola για να συζητήσουν αν θα κάνουν το Hellboy 3. Όμως ο Mignola δεν συμφώνησε και ο Del Toro ανακοίνωσε πως το project είναι 100% νεκρό. Αντ’ αυτού, ο Mignola αποφάσισε να προχωρήσει με το άθλιο reboot που είδαμε φέτος.

SUPERMAN LIVES

Πηγή εικόνας: Geek Tyrant

Το 1987 ήταν η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Superman μέχρι τότε με το απαίσιο Superman IV: The Quest for Peace. Μετά από αυτή την καταστροφή κάτι δραστικό έπρεπε να γίνει. Φρέσκος από την μεγάλη επιτυχία του Batman το 1989, o Tim Burton έρχεται να σκηνοθετήσει το Superman Lives με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage. Η ιστορία θα έπαιρνε στοιχεία από το κόμικ The Death of Superman και θα είχε ως κακούς τους Brainiac, Lex Luthor και Doomsday. Η παραγωγή είχε ξεκινήσει αλλά ποτέ δεν καταστάλαξαν σε κάποιο σενάριο, καθώς είχαν γραφτεί παραπάνω από τρία. Μερικά από αυτά είχαν γραφτεί από τους Kevin Smith, Dan Gilroy και Wesley Strick. Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ με τίτλο The Death of Superman Lives του 2015, που εξιστορεί την κατάρρευση του project.

GOLDEN COMPASS 2

Πηγή εικόνας: wallpapers3d

Το 2007 η New Line Cinema θέλοντας να ακολουθήσει την επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ξεκίνησε μία νέα τριλογία βασισμένη στη σειρά βιβλίων του Philip Pullman, His Dark Materials. Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε με τον τίτλο The Golden Compass (Το Αστέρι του Βορρά), ενώ το σίκουελ είχε προγραμματιστεί για το 2010. Η ταινία αποδείχτηκε μία πολύ ευχάριστη προσθήκη για το fantasy είδος. Οι εισπράξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν οι αναμενόμενες. Παρά την εισπρακτική επιτυχία στην Ευρώπη, το σίκουελ ακυρώθηκε. Σε μία συνέντευξή του, ο Sam Elliot υποστήριξε πως εκτός από τις χαμηλές εισπράξεις, η αιτία που δεν προχώρησε η τριλογία ήταν η Καθολική Εκκλησία. Πίστευε πως η New Line δέχτηκε πιέσεις από την Εκκλησία σχετικά με την θεματολογία της ταινίας, με αποτέλεσμα η εταιρία να φοβηθεί να κυκλοφορήσει το σίκουελ.

KILL BILL VOL. 3

σίκουελ
Πηγή εικόνας: No Film School

Ο Quentin Tarantino μετά το Jackie Brown μας χαρίζει τα Kill Bill Vol. 1 και Kill Bill Vol. 2 το 2003 και το 2004 αντίστοιχα. Μετά από τετραετές κώμα, η Bride (Uma Thurman) ξυπνάει και ζητάει εκδίκηση από την ομάδα δολοφόνων που την πρόδωσε. Επίσης στόχος της η δολοφονία του αρχηγού των δολοφόνων και παλιού εραστή της Bill (David Carradine). Αφού η ιστορία της Bride τελείωσε, ο Tarantino θα ήθελε να γυρίσει και ένα τρίτο κεφάλαιο με τον χαρακτήρα να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την φορά. Το βάρος αυτό θα έπεφτε στον χαρακτήρα της Nikki Bell, κόρης της Vernita Green. Η Nikki, σε μεγαλύτερη ηλικία πια, ζητάει με την σειρά της εκδίκηση από την Bride για την δολοφονία της μητέρας της όταν ήταν κοριτσάκι. Μέχρι τώρα όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί για το project. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως ο Tarantino θα αποσυρθεί μετά την δέκατή του ταινία με το Once Upon a Time in Hollywood να είναι η ένατη, οπότε δεν νομίζω να δούμε ποτέ το τρίτο κεφάλαιο του Kill Bill.

JOHN CARTER 2

Πηγή εικόνας: Letterboxd

Στα χνάρια του Brad Bird, άλλος ένας από τους σκηνοθέτες της Pixar αποφασίζει να κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε live action ταινία. O Andrew Stanton, σκηνοθέτης των Finding Nemo και Wall-E σκηνοθετεί το John Carter του 2012, το οποίο είναι βασισμένο στα έργα του Edgar Rice Burroughs και αφηγείται την ιστορία του John Carter, ενός βετεράνου του εμφυλίου πολέμου που μεταφέρεται τυχαία στον Μπαρσούμ ή αλλιώς πλανήτη Άρη. Καθώς η ταινία ήταν αρκετά αξιόλογη και έστηνε προφανώς μία τριλογία, η εισπρακτική αποτυχία ήταν η αιτία να εμποδίσει δημιουργούς και στούντιο από το να συνεχίσουν την ιστορία.

WARCRAFT 2

Πηγή εικόνας: Blizzplanet

Μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, περιμέναμε να δούμε το επόμενο high fantasy έπος που θα κυκλοφορούσε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Έτσι το 2016, ο Duncan Jones, σκηνοθέτης των εξαιρετικών Moon και Source Code, σκηνοθετεί το Warcraft που είναι βασισμένο στο δημοφιλές strategy παιχνίδι της Blizzard. Τελικά παρά τα προβλήματα που είχε η ταινία ήταν αρκετά διασκεδαστική και ένα ευχάριστο entry στο είδος του fantasy. Εννοείται πως επίσης έστηνε ένα σίκουελ στους τίτλους τέλους που δεν γυρίστηκε ποτέ. Γιατί άραγε; Γιατί για άλλη μια φορά το box office ήταν χαμηλότερο του αναμενόμενου. Ενώ στην Ευρώπη και κυρίως στην Κίνα είχε μεγάλη επιτυχία, στις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχε. Υπήρχαν σενάρια πως θα κυκλοφορούσε ένα σίκουελ μόνο για την ευρωπαϊκή και την ασιατική αγορά. O Duncan Jones και οι υπόλοιποι συντελεστές δείχνουν με την πάροδο των χρόνων ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας συνέχειας, αλλά μάλλον δεν θα γίνει καθώς έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από το πρώτο Warcraft και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

PRINCE OF PERSIA 2

Πηγή εικόνας: DOGO Movies!

Και κλείνουμε με άλλη μία μεταφορά videogame στον κινηματογράφο. To Prince of Persia: The Sands of Time κυκλοφόρησε το 2010 σε σκηνοθεσία Mike Newell και παραγωγή Jerry Bruckheimer. Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά παιχνιδιών της Ubisoft, η ταινία αφηγείται την ιστορία του πρίγκιπα Dastan που πρέπει να σταματήσει τον θείο του Nizam από το να καταστρέψει τον κόσμο με ένα μαχαίρι που έχει την δύναμη να αντιστρέψει τον χρόνο. Η ταινία ήταν αρκετά διασκεδαστική με καλές ερμηνείες και δράση, αλλά και με πολύ ωραίο world building. Όπως όλες οι παραγωγές του Bruckheimer ήταν σχεδιασμένη για τριλογία. Αλλά μαντέψτε! Τα έσοδα ήταν πολύ λίγα για να εξασφαλιστεί σίκουελ, καθώς η ταινία με το ζόρι έβγαλε το budget της.

Όλα αυτά και πολλά άλλα σίκουελ θα θέλαμε πολύ να δούμε στην μεγάλη οθόνη. Αλλά αυτό τι μας διδάσκει; Ότι όσο κι αν αρέσει στο κοινό μία ταινία, αν δεν καταφέρει να βγάλει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο για να γεμίσει τις τσέπες στελεχών των στούντιο, είναι άδικος κόπος. Δυστυχώς οι εταιρίες δεν διοικούνται από καλλιτέχνες αλλά από επιχειρηματίες  Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η δημιουργικότητα αλλά μόνο το σίγουρο χρήμα. Φταίμε και εμείς λίγο όμως. Αν σταματούσαμε για λίγο το download και υποστηρίζαμε τους κινηματογράφους η έβδομη τέχνη θα ήταν πλουσιότερη. Όχι μόνο σε σίκουελ και blockbusters αλλά σε όλων των ειδών ταινίες γενικότερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπύρος Καραγεώργης

Είμαι ο Σπύρος, παιδί των 90s, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Ant1 MediaLab, λάτρης του κινηματογράφου. Πέρα από την σκηνοθεσία ασχολούμαι επίσης και με την συγγραφή των δικών μου ταινιών μικρού μήκους. Επίσης είμαι άρρωστος συλλέκτης ταινιών και κόμικς. Είμαι στο MAXMAG για να γράψω για την έβδομη τέχνη, την τέχνη που αγαπώ περισσότερο αλλά και για άτομα που την αγαπούν όπως και εγώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;